Τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ βεβαιώνουν ότι το τρίτο πανδημικό κύμα βρίσκεται σε έξαρση και κατά τα φαινόμενα θα κορυφωθεί εντός του τρέχοντος Απριλίου, δοκιμάζοντας πραγματικά τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οπως παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Βουλή, τόσο στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός όσο και κατά τον προσεχή Μάιο η πανδημία θα συνεχίσει να πιέζει την κοινωνία και την οικονομία.

Θα ζήσουμε, όπως όλα δείχνουν, ένα ακόμη δύσκολο δίμηνο, που θα απαιτήσει προσοχή και εγρήγορση από όλους. Πολύ περισσότερο όταν, δεδομένων των πιεστικών οικονομικών και των ακόμη πιεστικότερων κοινωνικών συνθηκών, η κυβέρνηση επέλεξε, εν όψει και της αγοράς του Πάσχα, να αποπειραθεί ένα πρώτο άνοιγμα της εμπορικής δραστηριότητας και μαζί να επιχειρήσει μερική άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών εντός των περιφερειών.

Η ισορροπία προφανώς είναι λεπτή. Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της πανδημικής περιόδου, σε χρόνο κατά τον οποίο η νόσος θα συνεχίσει να συγκλονίζει τα δημόσια νοσοκομεία, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και έτσι να αντιστρατεύεται τις προσδοκίες για ταχεία ελευθέρωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι θα έπρεπε να διατηρηθούν ακέραιοι, τουλάχιστον για έναν ακόμη μήνα, οι πανδημικοί περιορισμοί. Να διατηρηθούν δηλαδή μέχρι και το Πάσχα, παρά να επιχειρηθούν ριψοκίνδυνα ανοίγματα, ικανά να επαυξήσουν τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.

Ωστόσο, παρότι οι συνθήκες μοιάζουν, δεν είμαστε στον περσινό Νοέμβριο. Τώρα διαθέτουμε τόσο το εργαλείο των εμβολίων όσο και εκείνο των μαζικών self tests, που επιτρέπουν αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Στον βαθμό λοιπόν που οι εμβολιασμοί συνεχίσουν να βαίνουν αυξανόμενοι και τα προληπτικά τεστ διανεμηθούν μαζικά και αξιοποιηθούν πραγματικά από τους πολίτες, δύναται να ελπίζει κανείς ότι το τρίτο πανδημικό κύμα μπορεί να καταστεί ελεγχόμενο στο επίμαχο δίμηνο μεσοδιάστημα.

Η διεθνής εμπειρία, αλλά και η εγχώρια, ιδιαιτέρως από τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που διενεργούν τακτικούς ελέγχους στο προσωπικό τους, διδάσκει ότι ο μαζικός προληπτικός έλεγχος ευνοεί, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της άμεσης απομόνωσης των νοσούντων, τον έλεγχο διάδοσης της νόσου.

Οπως και είναι πλέον κοινώς παραδεκτό ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί εξασφαλίζουν την ανοσία και προστασία του πληθυσμού.

Βάσει των παραπάνω λοιπόν καλόν είναι να μην αμφισβητούνται οι δυνατότητες του προληπτικού ατομικού ελέγχου, αλλά αντιθέτως να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να αξιοποιήσουν τις δωρεάν διανομές τεστ.

Και επιπλέον είναι χρήσιμο και κρίσιμο, έστω σε αυτή την τόσο μεταβατική φάση, να αναζητηθούν εμβόλια και από άλλες πηγές, πέραν της Ευρώπης.

Στον βαθμό δε που η Γηραιά Ηπειρος απεδείχθη αναποτελεσματική στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, ουδείς επιτρέπεται να ψέξει την ελληνική κυβέρνηση αν αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες και αναζητήσει εμβόλια από τρίτες χώρες.

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν σύμμαχες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, που διεκδικούν σύναψη στρατηγικής σχέσης μαζί μας, έχουν περίσσευμα εμβολίων. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο Αντονι Φάουτσι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πάμπολλες επιλογές και δεν θα χρειαστούν τις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και το γειτονικό Ισραήλ επίσης όπως γνωστοποιήθηκε διαθέτει περίσσευμα εκατομμυρίων δόσεων διαφόρων εμβολίων.

Κατόπιν τούτων, μια διπλωματική προσπάθεια προμήθειας εμβολίων από τρίτες χώρες δεν θα έβλαπτε. Αντιθέτως, στον βαθμό που επιτύγχανε, θα διευκόλυνε αφάνταστα τη χώρα να βγει μια ώρα αρχύτερα από τη μεγάλη υγειονομική κρίση που την καταδιώκει.

Αξίζει με άλλα λόγια, παράλληλα με την επιβαλλόμενη εγρήγορση και προσοχή, να αναζητηθούν και άλλες πηγές προμήθειας εμβολίων, εκτός Ευρώπης.

 

                                                                                                            ΤΟ ΒΗΜΑ