Τo εμβόλιο θα έρθει γρηγορότερα στην Ελλάδα, εκτός απροόπτου και πριν από το τέλος του 2020, ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός θα είναι μικρότερος. «Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να το έχουμε ακόμα και πριν το τέλος της χρονιάς», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως μαθαίνω από έγκυρες πηγές, το εμβόλιο θα έρθει στην Ελλάδα την 26η ή την 27η Δεκεμβρίου (αν και δεν αποκλείεται μια παρτίδα να έρθει και ανήμερα των Χριστουγέννων). Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο θα έρθει οδικώς από Γερμανία και Βέλγιο μέσω Ιταλίας και αμέσως θα αρχίσει ο εμβολιασμός, στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού. Έως το τέλος Ιανουαρίου με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα εμβολιασθούν 150.000 άτομα, κατά δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Πάντως να ξέρετε ότι η μείωση του αριθμού των εμβολίων, θα έχει ως συνέπεια, σε πρώτη φάση, να εμβολιασθούν πολύ λιγότεροι Έλληνες απ΄ό,τι αρχικά είχαν προγραμματιστεί. Αυτό ήταν που προβλημάτισε τους ειδικούς, οι οποίοι, όπως μαθαίνω, ρώτησαν την Pfizer τι ακριβώς συμβαίνει.

***

Γιατί παίρνουμε λιγότερα εμβόλια

Ορισμένοι εκτίμησαν ότι η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μείωσαν τον αριθμό των εμβολίων στην Ευρώπη μόνον και μόνον για να αυξηθεί ο αριθμός τους στην Αμερική, αλλά μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η μείωση δεν είναι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Η κυριότερη εκδοχή, σύμφωνα πάντοτε με τους ειδικούς, οφείλεται στην παραγωγή και ειδικότερα οι δυσκολίες της γρήγορης παρασκευής. Ο CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά επανέλαβε πρόσφατα ότι θα έχουν 1,3 δόσεις το 2021, ίσως όμως η παραγωγή να πήγε πίσω.

Εν πάση περιπτώσει εντός του Ιανουαρίου αναμένονται να έρθουν στη χώρα μας και τα άλλα δύο εμβόλια της Moderna (για εμβολιασμό 950.000 ατόμων) και της AstraZeneca, ώστε έως το τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ικανός αριθμός ατόμων. Αυτό που φαίνεται πάντως είναι ότι ο αρχικός στόχος για 25 εκατ. εμβόλια μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι εφικτός, αν και θα εξαρτηθεί βέβαια από τις παραδόσεις των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.

***

Η καταγραφή των υγειονομικών

Από σήμερα πάντως στις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα υπάρξει επικοινωνία με τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών ενόψει του εμβολιασμού. Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους.

Και όλα αυτά τη στιγμή που έχουν καταγραφεί 1.190 κρούσματα, 85 θάνατοι συνανθρώπων μας, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 552. Τα 281 κρούσματα είναι στην Αττική με τον Βασίλη Κικίλια να προειδοποιεί για νέα αυστηρά τοπικά lockdown και την ίδια ώρα οι Λοιμωξιολόγοι να συζητούν καθολικό lockdown στον Ασπρόπυργο.

***

Τον Ιούνιο στην Τανάγρα τα πρώτα έξι Rafale

Το απόγευμα της Πέμπτης περνά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η σύμβαση για την αγορά (καινούργιων και μεταχειρισμένων Rafale). Υπολογίζεται ότι η σύμβαση θα ψηφιστεί από τη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου, αφού προηγουμένως υπογραφεί. Συνολικά το πρόγραμμα θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale θα έρθουν στην Ελλάδα έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν από τον 20ο μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως με ρυθμό ένα ανά μήνα, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως. Όλα θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Τανάγρας.

***

Το αλαλούμ του ΣΥΡΙΖΑ στα κονδύλια για την Άμυνα

Αλλά θέμα ξαφνικά προέκυψε με τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την άμυνα…. Αν δει κανείς τα πράγματα σχολαστικά θα διαπιστώσει διάφορες πολιτικές ενέργειες που δείχνουν πολιτικά κόμματα να μην διακρίνονται για συνέπεια στο συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012- 15 που ήταν μείζων αντιπολίτευση καταψήφιζε τα κονδύλια για την άμυνα. Πέρυσι τα… υπερψήφισε. Εφέτος ψήφισε… «παρών». Και όλα αυτά με τον ίδιο αρχηγό. Αλλά και το ΚΙΝΑΛ άλλαξε θέση μέσα σε 12 μήνες. Πέρυσι καταψήφισε τα κονδύλια για την άμυνα, εφέτος όμως τα υπερψήφισε.

***

Δεσμεύουν το μισό Αιγαίο

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι των Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω. Με μια νέα NOTAM, δεσμεύει στρατηγικά σημεία σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο για άσκηση της Πολεμικής της Αεροπορίας από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 24 Φεβρουαρίου. Αλλά από πού αντλεί το θράσος της η Τουρκία; Όπως μου λένε οι γνωρίζοντες τα θέματα «πήρε τη σκυτάλη από τα… χάδια και την αναποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στην επιβολή σκληρών κυρώσεων -η οποία παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις για τη Σύνοδο του Μαρτίου- κάνοντας την Άγκυρα να προχωρήσει σε νέα πρόκληση κατά της Αθήνας στο Αιγαίο.

***

Ο Τέτσης με τη Λαϊκή Αγορά στην Πινακοθήκη

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνονται οι εργασίες για την εθνική πινακοθήκη. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα ψηφιακά (τα οποία να σημειώσω ότι στοίχισαν περί τα 3,2 εκατ. ευρώ), οι μαρμάρινες και οι ξύλινες επενδύσεις, το χολ, το εστιατόριο και έχουν τοποθετηθεί όλα τα τζάμια στον εξωτερικό χώρο. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η εγκατάσταση του εξελιγμένου συστήματος ασφαλείας, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, στην Εθνική Πινακοθήκη θα εκτίθενται έργα ανυπολόγιστης αξίας και το σύστημα ασφαλείας για την προστασία τους είναι απολύτως αναγκαίο. Μόλις λυθεί το θέμα της ασφαλείας θα αρχίζουν να μεταφέρονται τα έργα. Και ποια έργα νομίζετε πως θα εγκατασταθούν πρώτα;

***

Μαθαίνω ότι πρώτα θα τοποθετηθούν τα έργα του χαράκτη και ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, του Υδραίου αλχημιστή των χρωμάτων. Το έργο του «Λαϊκή Αγορά (το αστικής κλίμακας έργο που παρουσιάζει τη λαϊκή αγορά που ελάμβανε χώρα κάθε Παρασκευή στην οδό Ξενοκράτους στο Κολωνάκι, έξω από το σπίτι του) θα κοσμεί την είσοδο της Εθνικής Πινακοθήκης. Τα εγκαίνιά της έχουν προγραμματιστεί για την 25η Μαρτίου (παράλληλα με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση). Να σημειώσω εδώ ότι μία φορά την εβδομάδα επισκέπτεται την Εθνική Πινακοθήκη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Θέλει να βεβαιωθεί ότι οι εργασίες εξελίσσονται σύμφωνα με το πρόγραμμα ώστε η Πινακοθήκη να είναι έτοιμη τον προσεχή Μάρτιο.

***

Μια πρωτότυπη τράπεζα στο Τατόι

Και μετά την Πινακοθήκη σειρά για το υπουργείο Πολιτισμού έχει ένα μουσείο και μία… τράπεζα. Και τα δύο πρόκειται να λειτουργήσουν στο Τατόϊ. Στο μουσείο; Θα εκτίθενται όλα τα αντικείμενα (πλην των όπλων και πυρομαχικών) που βρέθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα, ακόμα και τα φορέματα της βασίλισσας Φρειδερίκης, αλλά και στολές του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου που βρέθηκαν στο Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα ή στο σπίτι στο Ψυχικό. Στην τράπεζα; Πρόκειται ίσως για την πρώτη τράπεζα αμπέλου που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα με μαγιά τους αμπελώνες του Τατοίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το Τατόϊ έχει συνολική έκταση 44.000 στρέμματα και ενδιαφέρον για την τράπεζα αυτή έδειξε ο Γιάννης Μπουτάρης, με τον οποίο η υπουργός Πολιτισμού θα συναντηθεί μετά τις γιορτές.

***

Να σημειώσω ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά που βρέθηκαν πεταμένα στο Τατόι προφανώς για την φρούρηση της βασιλικής οικογένειας είναι μεν παλιά, αλλά λειτουργικά. Έτσι το υπουργείο πολιτισμού κάλεσε το ΓΕΕΘΑ να τα πάρει. Ισως αυτά μεταφερθούν στο Πολεμικό Μουσείο.

***

Οι ομογενείς καλούν την αμερικανική κυβέρνηση

Με ολοσέλιδη καταχώρισή τους στο προχθεσινό φύλλο της εφημερίδας New York Times επιφανείς ομογενείς επιχειρηματίες καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει δράση για να σταματήσει την κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Την καταχώριση, που έχει τον τίτλο «Η Τουρκία και η Ελλάδα ΜΠΟΡΟΥΝ και ΠΡΕΠΕΙ να ζήσουν μαζί», υπογράφουν οι επιχειρηματίες Τζον Κατσιματίδης (John A. Catsimatidis), Αντριου Λιβέρης (Andrew Liveris), Ντένις Μεχίελ (Denis Mehiel), Μάικλ Ψαρός (Michael Psaros) και Τζορτζ Στάμας (George P. Stamas).Το κείμενο της καταχώρισης, πλαισιώνεται από μια φωτογραφία της Αγιάς Σοφιάς,