Δεν υποχωρούν τα κρούσματα, δεν υποχωρεί ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, σε κλινικές COVID, σε όποιο κρεβάτι μπορεί να φτάσει ο σωλήνας του οξυγόνου. Δεν μειώνεται ο αριθμός των νεκρών.

Σταθερά 100 οικογένειες ζουν με τον βουβό πόνο κάθε μέρα που ισάριθμοι άνθρωποι πεθαίνουν. Είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας που δεν λέει να κοπάσει αλλά αντιθέτως σιγοβράζει σαν παχύρευστο μάγμα στην καρδιά της γης, έτοιμο να ξεχυθεί παντού.

Ο «ξεχασμένος» πόλεμος μαίνεται κι ας πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ας το άκουσμα της έλευσης του εμβολίου αφήνει χαραμάδα ελπίδας στους εξασθενημένους μαχητές. Οχι. Δεν μειώνονται οι εισαγωγές ασθενών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, είναι κόκκινη η Μακεδονία στον χάρτη του θανάτου με τη μεγαλύτερη θνητότητα από τον κορωνοϊό. Κινούμενη άμμος η πανδημία και από κάτω η άβυσσος.

Πού θα ξεσπάσει

Θα ξεσπάσει εκεί; Η στην Αττική που δεν γιατρεύτηκε ποτέ. Κόκκινη και η Δυτική Αττική στον ίδιο χάρτη. Ξέσπασαν τα κρούσματα, από ανθρώπους που δεν νοιάζονται να φορέσουν μάσκα αλλά και από ανθρώπους που νοιάζονται για να πάνε στη δουλειά τους κάθε πρωί, στο εργοστάσιο, στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία αλλά δεν τους νοιάστηκε κανείς για να φτάσουν εκεί με ασφάλεια. Ξανά συνωστισμός για να βγει το μεροκάματο στην ατμομηχανή δυτικά της Αθήνας, επιστροφή στο σπίτι με το λεωφορείο, όσοι χωρέσουν, για να φτάσουν γρήγορα. Μαζί και ο ιός.

Κοροναϊός : Σύσκεψη Χρυσοχοϊδη στην Ελευσίνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη Δυτική Αττική

Από τη δουλειά στο σπίτια, των προσεκτικών και των αδιάφορων, εκείνων που δεν θα κάθονται στο αναπαυτικό σαλόνι για να συζητούν το ποιοι θα έρθουν στο ρεβεγιόν. Δεν θα υπάρξει ρεβεγιόν για αυτούς.

Δεν θα υπάρξει για πολλούς σε νομούς όπως η Πέλλα, η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πιερία, η Ημαθία γιατί εκεί έχουν πεθάνει πολλοί από τους 3.870 νεκρούς μέχρι τώρα. Τους 3.970 μέχρι αύριο, τους 4.000 σε δύο 24ωρα. Ομως η χώρα θα γιορτάσει και ο ιός θα ορμήσει όπως φοβούνται οι επιστήμονες. Υπάρχει πολλή εύφλεκτη ύλη μαζεμένη. «Θα σφραγίσουμε σπίτι, σπίτι», λέει ο Χρυσοχοϊδης. Τα σπίτια όμως θα ανοίξουν. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Για τη χαρά και την ελπίδα που θα φέρει το γιορτινό τραπέζι, τα πάρτι που θα γίνουν, τα ρούχα τα καλά που θα φορεθούν.

Ολα είναι έτοιμα

Τα σπίτια θα ανοίξουν και είναι αυτό το «Χρόνια Πολλά» που τρέμουν όλοι εκείνοι που μαλλιάζει η γλώσσα τους να φωνάζουν «προσέξτε», «μείνετε μακριά». Η εύφλεκτη ύλη είπαμε έχει μαζευτεί, να ξεσπάσει περιμένει με ορμή που θα χτυπήσει δυνατά, σαν κύμα , σαν ένα τρίτο κύμα.

Το θέμα είναι το πότε και το πού. Στη Βόρεια Ελλάδα που οι σειρήνες των ασθενοφόρων δεν σίγησαν ποτέ; Που οι άνθρωποι με τις λευκές στολές δεν είναι τόσο άτρωτοι όταν πίσω από τις διάφανες μάσκες τα μάτια κλείνουν για πάντα; Εκεί που οι άνθρωποι δεν νιώθουν άνθρωποι όταν δεν μπορούν να αποχαιρετήσουν εκείνον που μεθαύριο θα καθόταν στην κενή θέση του τραπεζιού;

Θα ξεσπάσει μήπως σε κάποια περιοχή σαν τη Δυτική Αθήνα; Από τα ζαρωμένα χέρια του εργάτη και της εργάτριας την ώρα που θα ανάβει τη σόμπα να ζεστάνει το δωμάτιο για να μοιράσει στο τραπέζι «αυτά τα λίγα που έχουμε να φάμε;»

Κοροναϊός : Δήμαρχος μετέφερε ασθενή ελλείψει διασώστη του ΕΚΑΒ

Η μήπως όταν καταλαγιάσουν τα πυροτεχνήματα της ελπίδας, όταν θα έχει δύσει το 2020 και κανείς δεν θα θέλει να ξαναφέρει στη μνήμη του; Οι επιστήμονες ξέρουν ότι το τρίτο κύμα είναι εκεί. Επιπολάζεται, από την κούραση, την απόγνωση, την ανεμελιά, την προσμονή του θαύματος της επιστήμης που κυοφόρησε το εμβόλιο.

Και να τα δεδομένα

Κρίσιμο θεωρούν οι ειδικοί το διάστημα των εορτών μέχρι να έρθουν τα εμβόλια. «Θα πρέπει να αποφευχθεί  έξαρση του ιού στις γιορτές για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου» επισήμανε την Τρίτη ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων στα ρεβεγιόν, διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς.

Χρειάζεται υπομονή λίγες ημέρες μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός, υπογράμμισε. Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Πάντως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά, σημείωσε.

Η υπερμετάδοση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι 8 λεπτά μόνο αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο.

Γι’ αυτό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ρεβεγιόν και κάποιοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους.

«Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, παιδίατρος – λοιμωξιολόγος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, τη Δευτέρα, για την πορεία του ιού.

Μάσκα στην τσέπη

Προσοχή για τις εορταστικές συγκεντρώσεις συνέστησε και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά στις γιορτές.

Δημόσιοι στολισμοί

Όπως εξήγησε θα ήταν λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με μέτρα υγιεινής και προστασίας για όλους μας.

«Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για τις ασφαλέστερες συναντήσεις» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:

«Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα».

Το ξεχασμένο ηφαίστειο της Αττικής

«Σε περιοχές όπως στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα κι αλλού υπάρχουν δεκαπλάσια κρούσματα από άλλες περιοχές της Αττικής με σχεδόν ίδιο πληθυσμό. Πολλά οφείλονται σε άτομα κυρίως ρωσικής καταγωγής ή Ρομά που δεν λαμβάνουν μέτρα υγειονομικής ασφαλείας σε επαγγελματικούς χώρους, προχωρούν σε μεγάλες οικογενειακές συνάξεις και δεν επιδεικνύουν καμιά προσοχή. Δυστυχώς σε αυτές τις περιοχές και σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουμε να λάβουμε μέτρα όπως παλιότερα στη Λάρισα ή κι αλλού, με αποκλεισμούς  ακόμη και σπιτιών ή περιοχών, προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά της νόσου».

Κοροναϊός : Πρωτόγνωρα Χριστούγεννα με όριο ατόμων στο τραπέζι και SMS παντού

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων για το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Αμέσως μετά ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγιστούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».

Τι συμβαίνει τώρα

Ενδεικτικό της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος της πανδημίας που ζούμε τώρα και της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από από τους συνολικά 3.870 νεκρούς οι 3.061 «χάθηκαν» από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου. Μόνο τον Δεκέμβριο, μέχρι χτες 15 Δεκεμβρίου, είχαμε 1.379 θανάτους από Covid-19.

Η Βόρεια Ελλάδα θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι περιοχές με τους περισσότερους θανάτους είναι:

η Θεσσαλονίκη (750)
η Αττική (659)
η Πέλλα (208)
οι Σέρρες (184)
η Πιερία (148)
η Ημαθία (138)
η Δράμα (140)
η Λάρισα (122)
Όμως, η αναγωγή των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού (υπολογισμός που μας επιτρέπει να συγκρίνουμε περιοχές μεταξύ τους) δείχνει ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι οι:

Πέλλα (148,9 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού)
Δράμα (142,4)
Πιερία (116,8)
Σέρρες (104,3)
Η Θεσσαλονίκη έχει 67,5 νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού και η Αττική 17,2.