Στο κυνήγι των γρήγορων δικτύων θα μπει η χώρα μας στο τέλος του 2020 με τη δημοπράτηση για την εκχώρηση του βασικού φάσματος για τα δίκτυα 5G. Για να κάνει η Ελλάδα το ψηφιακό άλμα μεσολαβούν μια σειρά βημάτων στην κατεύθυνση των  υπερυψηλών ταχυτήτων, πριν τη δημοπράτηση στο τέλος της επόμενης χρονιάς της βασικής περιοχής φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς στα 3,5 GHz.

Στις αρχές του 2020, αναμένεται να μπουν οι τελικές βάσεις του οδικού χάρτη για το 5G. Μέχρι τότε θα ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η εσωτερική μελέτη για τον 5G Roadmap η οποία θα συνεξετάζει τις χρήσεις του δικτύου 5G, εστιάζοντας στο ελληνικό περιβάλλον. Υπάρχει ήδη μια πρώτη μελέτη στην οποία έχουν συνεκτιμηθεί οι γνώμες της ΕΕΤΤ και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Όπως μάλιστα εξήγησε, κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, βάσει αυτής της εστιασμένης προσέγγισης εν συνεχεία μπορούν να «χτιστούν» δράσεις υποστήριξης υπηρεσιών 5G, όπως οι βιομηχανικές υπηρεσίες, που σήμερα δεν υπάρχουν αλλά είναι αναγκαίες.

Εντωμεταξύ, θα προχωρήσει και το εγχείρημα του ψηφιακού μερίσματος, που προβλέπει ότι ως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία «εκκαθάρισης» του φάσματος στα 700 MHz. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες απελευθέρωσης από τις συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης. Η ΕΕΤΤ έχει εντωμεταξύ ήδη προκηρύξει τον διαγωνισμό για τον σύμβουλο του διαγωνισμού για το φάσμα.

Δεν αποκλείεται δε, αν και αυτό βρίσκεται στα χέρια της ΕΕΤΤ, να γίνει και ένα multiband auction με το σύνολο των φασμάτων που βρίσκονται σε δημοπράτηση (ανανέωση του 2,1 GHz και των 1.500 MHz) συν του βασικού φάσματος για το 5G. Από αυτό θα αποκλειστεί όμως η περιοχή των 700 MHz διότι θα πρέπει να απελευθερωθούν οι συχνότητες και να αλλάξουν οι χάρτες, πράγμα που δεν θα έχει γίνει ως το τέλος του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισήμανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο τρόπος εκχώρησης του φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα είναι αρκετά καινοτόμος.

Ανανεωμένο το ενδιαφέρον για το UFBB

 Ως προς το έργο του Ultra Fast Broadband, που θα προσφέρει κάλυψη με υπερυψηλές ταχύτητες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έχει δοθεί από το Υπουργείο παράταση στην κατάθεση προτάσεων για την έναρξη της φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου ως τις 22 Οκτωβρίου 2019. Αυτή προέκυψε, όπως ανέφερε ο κ. Τζωρτζακάκης, καθώς τοmomentum έφερε νέο ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα έργο σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία να υπεραμύνεται των ΣΔΙΤ στα έργα ευρυζωνικών δικτύων.

Στην περίπτωση δε του Rural Broadband, που είναι πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίστηκε ότι αναζητείται τρόπος να «ξεκολλήσει» ως προς την λεγόμενη μεσαία ζώνη, στην οποία η τεχνική λύση που επελέγη από τον έναν ανάδοχο δεν «κούμπωσε» στην ελληνική πραγματικότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απαραίτητη αδειοδότηση. Την ίδια στιγμή που ο έτερος ανάδοχος έχει ήδη υλοποιήσει το έργο που του αναλογούσε κι έχει προχωρήσει στην εμπορική διάθεση.

«Ναι» στους μικροδορυφόρους, επανεξετάζονται οι προδιαγραφές

Όσον αφορά το έργο των μικροδορυφόρων, που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ο φάκελός του επανεξετάζεται ως προς τις προδιαγραφές. Δεδομένου ότι το εν λόγω εγχείρημα είναι white labeled πρόγραμμα, που σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό (ESA) και όχι από το Ελληνικό Δημόσιο, από την πλευρά του Υπουργείου αυτό που παρέχεται είναι οι προδιαγραφές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πρόκειται και για διαφορετικό μίγμα, σε σχέση με τους 11 μικροδορυφόρους που είχαν ανακοινωθεί.

Η δημιουργία εθνικού διαστημικού προγράμματος κατασκευής μικροδορυφόρων GEMS (Greek Earth observation Micro Satellites) έχει συμφωνηθεί με την ESA, με συνολική αξία 140 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας (25 εκατ. ετησίως με το ποσό να αυξάνεται στο τελευταίο έτος. Ιδιαίτερη σημασία στο εν λόγω πρόγραμμα έχει ότι το ποσό που θα επενδυθεί θα επιστρέψει στο μεγαλύτερο μέρος του (μπορεί να φτάσει και στο 90%) στην Ελλάδα με την μορφή βιομηχανικών συμβολαίων της ESA προς ελληνικούς φορείς. Οι δορυφόροι που θα αναπτυχθούν προορίζονται για να δίνουν υπηρεσίες στο Δημόσιο και τα δεδομένα που θα παράγουν θα αξιοποιούνται ευρύτερα για εμπορικούς σκοπούς.