Το πλήρωμα του ενός από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχτηκαν επίθεση σήμερα στον Κόλπο του Ομάν το εγκατέλειψε όταν εντόπισε έναν μηχανισμό, που δεν είχε εκραγεί, προσκολλημένο στα πλευρά του, έγινε γνωστό από έναν αμερικανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, ο μηχανισμός πιστεύεται ότι ήταν μια μαγνητική νάρκη.

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, τότε η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη σημερινή επίθεση θα είναι παραπλήσια με εκείνη που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν χτυπήθηκαν τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ιράν ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις, κατηγορία που η Τεχεράνη απορρίπτει κατηγορηματικά.

Λίγο νωρίτερα, άλλη πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, είπε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τορπίλλες στη σημερινή επίθεση.

Στη Μέση Ανατολή έχει σημάνει συναγερμός μετά τις ισχυρές εκρήξεις στα δύο πετρελαιοφόρα, τα οποία φέρεται να χτυπήθηκαν από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Daily Μail».

Τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο περιστατικό;

Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό περιστατικό τον τελευταίο μήνα που αφορά τη ναυτιλία κοντά στο στρατηγικό Στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου περνάει τουλάχιστον το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Τον περασμένο Μάιο, τέσσερα δεξαμενόπλοια επλήγησαν από εκρηκτικές συσκευές κοντά σε λιμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια έκθεση που παρουσίασαν από κοινού τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν τοποθετηθεί εκεί από δύτες, χωρίς ωστόσο να πειρρήπτουν κάποια ευθύνη σε καμία χώρα.

Αλλά σε αυτό το περιστατικό η ζημιά ήταν μικρή, δεν υπήρχαν πυρκαγιές και κανείς δεν εκκενώθηκε. Αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό.

Αυτή τη φορά και τα δύο δεξαμενόπλοια βρίσκονταν εν κινήσει, σύμφωνα με όσα αναφέρει μέσα από την ιστοσελίδα του BBC ο συντάκτης ασφαλείας, Φρανκ Γκάρντνερ. Τα πλοία, συνεχίζει, εξέρχονταν από τον Κόλπο του Ομάν.

Αυτό είναι κάτι που προκαλεί πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το τι θα μπορούσε να προκαλέσει τόση ζημιά που χρειάστηκε να εκκενωθεί το πλήρωμα. Το Ιράν δήλωσε ότι είναι ύποπτο ότι το περιστατικό αυτό συνέβη ακριβώς την περίοδο που φιλοξενούσε τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.

Γιατί «τρομάζει» τόσο πολύ η υπόθεση;

Ο κόλπος του Ομάν βρίσκεται στο ένα άκρο του στρατηγικού στενού Hormuz. Ένα τέτοιο περιστατικό, προκαλεί φόβο, διότι θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση σε μια ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή λωρίδα, μέσω της οποίας περνούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πετρελαίου.

Στις αρχές Μαίου, οι ΗΠΑ έστειλαν ένα αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά B-52, ως απάντηση σε σχέδιο, που λέγεται ότι οργάνωσαν δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και είχαν στόχο να επιτεθούν στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, διατηρεί μια πολύ σκληρή γραμμή προς το Ιράν, κατηγορώντας ως μια αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν απάντησε σκληρά, απορρίπτοντας τους χαρακτηρισμούς και κατηγορώντας τις ΗΠΑ για επιθετική συμπεριφορά.

Τέτοιου είδους εντάσεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση μετά τις επιθέσεις των ορυχείων της 12ης Μαΐου στα ΗΑΕ.

Τα ΗΑΕ έκαναν λόγο για δράση κάποιου, ο οποίος λειτουργεί για λογαριασμό κάποιας κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ έδειξαν την κυβέρνηση του Ιράν, μια κατηγορία που η Τεχεράνη και πάλι τη αρνήθηκε.