Συναγερμός έχει σημάνει στον Κόλπο του Ομάν μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά.
Το αμερικανικό ναυτικό επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι έλαβε δύο σήματα κινδύνου αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα δεξαμενόπλοια ή τις αρχές του Ομάν ή των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα χωρικά ύδατα των οποίων επλήγησαν τέσσερα δεξαμενόπλοια τον περασμένο μήνα.

Λίγο νωρίτερα ο Maritime Trade Operations, ο οποίος ανήκει στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικό με πλοία στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewinds, επικαλούμενη δικές της πηγές έγραψε ότι το δεξαμενόπλοιο που ανήκει στην νορβηγική εταιρεία Frontline επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Frontline δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την είδηση αυτή.

Επίσης τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές δήλωσαν ότι δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν σήμερα έπειτα από περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και ότι τα πληρώματά τους είναι ασφαλή.


Το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ είναι αυτό που φλέγεται και είχε φορτώσει πετρέλαιο από το Αμπού Ντάμπι, ενώ το δεύτερο το Kokuka Courageous έπλεε από τη Σαουδική Αραβία για την Σιγκαπούρη φορτωμένο με μεθανόλη και έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με το Reuters και τα δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές.

Βοήθεια από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει σήμερα βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.

«Εχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ», δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.

Ράλι στις τιμές πετρελαίου

Ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση ότι τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

 Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ, ενώ βρισκόταν υπό πίεση, κάνει στον απόηχο του επεισοδίου άλμα 3% στα 66,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για το αμερικανικό αργό με άνοδο της τάξης του 2,6% στα 52,5 δολάρια το βαρέλι.

Το βρετανικό ναυτικό δήλωσε ότι αυτή διερευνά το «περιστατικό» στον Κόλπο κοντά στις ακτές του Ιράν.