Το εντυπωσιακό με τη φράπα του κ. Νύκταρη είναι πως οι καρποί που παράγει είναι… υπερμεγέθεις, με τη φετινή της καρποφορία, δε, να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο!

Κι αυτό γιατί, ένα από τα 8 φρούτα που παρήγαγε, φέτος, το συγκεκριμένο δέντρο, ζυγίζει 1 κιλό και 600 γραμμάρια!

Οπως ανέφερε στο neakriti.gr ο ιδιοκτήτης και παραγωγός του δέντρου κ. Φραγκίσκος Νύκταρης, η φετινή καρποφορία ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή, καθώς το μικρότερο από 8 φρούτα ζυγίζει 900 γραμμάρια, ενώ, πέρα από το υπερμέγεθες φρούτο του 1,6 κιλού, τα 3 αμέσως μικρότερα, ζυγίζουν από 1,5 κιλό το κάθε ένα!

Πρωτοφανές το μέγεθος του εσπεριδοειδούς

Οπως σχολίασε ο ίδιος, πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό, αφού μέχρι πρότινος το βαρύτερο φρούτο της συγκεκριμένης φράπας ζύγιζε 1 κιλό και 300 γραμμάρια και παρήχθη πριν από δύο χρόνια, όποτε και η φράπα είχε «βγάλει» πάλι 8 καρπούς.

Και πριν από δύο χρόνια η φράπα είχε παράξει 8 καρπούς. Πέρυσι παρήχθησαν 92 καρποί, με τον ίδιο να σχολιάζει ότι «δεν είχα τι να τις κάνω τις φράπες, τις δώριζα σε φίλους και γνωστούς πέρυσι τα Χριστούγεννα».

Στο παραπάνω, στο ότι δηλαδή φέτος παρήχθησαν ελάχιστοι καρποί, αποδίδει και ο ίδιος το αφύσικα μεγάλο μέγεθος του φρούτου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξηγήσει με σιγουριά σε τι οφείλεται.

Οπως σχολίασε, «στα 69 χρόνια που ζω δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα! Εχω τη φράπα τα τελευταία 5 χρόνια και μόνο φέτος παρήγαγε τόσο μεγάλο φρούτο!».

«Ούτε ένα κιλό λίπασμα»

Σε ερώτηση για το αν χρησιμοποίησε φυτοφάρμακα, ο κ. Νύκταρης, ο οποίος παράγει, μεταξύ άλλων, και κολοκυθοανθούς απάντησε κατηγορηματικά πως είναι κατά των φυτοφαρμάκων και στη φράπα δεν είχε ρίξει «ούτε ένα κιλό λίπασμα».

«Θέλω τα παιδιά και τα εγγόνια μου να τρώνε αγνά προϊόντα, απευθείας από τη φύση», ανέφερε.

Αναφορικά με το πώς θα αξιοποιήσει το τεράστιο φρούτο, απάντησε πως, καθότι το συγκεκριμένο εσπεριδοειδές δεν τρώγεται ωμό, θα το κάνει γλυκό του κουταλιού!

Η φράπα, ή αλλιώς πόμελο, ανήκει στο γένος του κίτρου και έχει έντονο και όμορφο άρωμα. Σπάνια τρώγεται ωμό και συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδων ή γλυκών του κουταλιού.

Πηγή: neakriti.gr