Συνεχίζεται το μπαράζ προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά είναι η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου που ανακοίνωσε ότι παίρνει το δρόμο για τη Βουλή η επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου για χιλιάδες νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, μιλώντας «Στο Κόκκινο 105,5», η Θεανώ Φωτίου επισήμανε: «Αυτοί που μιλούν για παροχολογία, θα γελοιοποιηθούν, ψηφίζοντας όλα τα θετικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, μεταξύ τους την για πρώτη φορά επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού για πάνω από 300.000 οικογένειες, τη διεύρυνση του επιδόματος παιδιού, που έφτασε να χορηγείται σε 900.000 οικογένειες και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Μην χάσετε τη Βουλή αυτόν το μήνα».

Στη συνέχεια, η Θεανώ Φωτίου αισθάνθηκε την ανάγκη να πανηγυρίσει για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την φτώχεια, λέγοντας: «Παραλάβαμε την κοινωνική προστασία στα 780 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εκτιναχθεί στα 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας […] Όλα τα στοιχεία που βλέπετε σήμερα από την Eurostat, είναι του 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2016. Μόνο σε δύο χρόνια, με τις πολιτικές μας, για πρώτη φορά, ρίχνουμε τους συντελεστές φτώχειας, παιδικής φτώχειας, κτλ, που με τους προηγούμενους είχαν εκτοξευτεί στα ουράνια».

Για το 2019, όπως τόνισε, οι αντίστοιχες δαπάνες θα φτάσουν πολύ περισσότερο από 2 δισ. ευρώ. «Μόνο οι πολιτικές μας για το παιδί αύξησαν το συγκεκριμένο προϋπολογισμό από τα 600 εκατ. ευρώ στο 1,3 δισ. ευρώ … Το 2019, έρχονται στο χαρτοφυλάκιό μας περίπου 400 εκατ. ευρώ μόνο για το στεγαστικό επίδομα … Είναι στη Βουλή αυτές τις ημέρες και ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας … ο δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για το 2019 θα είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε.

Το πρόβλημα είναι ότι η Θεανώ Φωτίου, όπως και τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης, κάνουν ότι δεν θυμούνται τα στοιχεία που δημοσιεύονται τακτικά για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Δεν είναι ούτε ένας μήνας που η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης στην χώρα και βάσει αυτών καταγράφεται η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας -κάτι που σίγουρα δεν συνάδει με τους πανηγυρισμούς της κ. Φωτίου.

Υπενθυμίζεται, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 39,9% του πληθυσμού στερείται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ 230.774 παιδιά ζουν σε οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, άρα μηδενικό εισόδημα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σχεδόν ένα στα έξι νοικοκυριά διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα (με διαρροές στη στέγη, υγρασία στους τοίχους κλπ).

Αλλά και σύμφωνα με τη Eurostat, τα στοιχεία για το 2017 δείχνουν ότι σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις πολίτες στην Ελλάδα. Κι αυτό δεν είναι κάτι που θα διορθωθεί με την επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου για το οποίο κομπάζει ότι θα δώσει σε 300.000 πολίτες η Θεανώ Φωτίου…