• Αναζήτηση
 • Προβληματισμός στην ΕΕ για την κυβέρνηση της Αυστρίας

  Την ελπίδα ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την ελπίδα ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

  «Ελπίζω ότι η αυστριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό και φιλοευρωπαϊκό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία εποχή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολείται πιο άμεσα με πολιτικά ευαίσθητα θέματα στο πλαίσιο της Ατζέντας των Ηγετών» αναφέρει, στην επιστολή του, ο κ. Τουσκ, κάνοντας εμμέσως μνεία στο προσφυγικό ζήτημα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το πρώτο μισό του 2018.

  Ο Αυστριακός καγκελάριος αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες την Τρίτη 19 Δκεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Οι Βρυξέλλες είναι ο πρώτος προορισμός του νέου καγκελάριου» δήλωσε με νόημα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο προβληματίζεται η Επιτροπή για τη συμφωνία συντηρητικών και ακροδεξιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία.

  Συγχρόνως, την ανησυχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξέφρασε σήμερα, σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της ομάδας στο Ευρωκοινονβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. «Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για τον σχηματισμό μίας ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Αυστρία. Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ επικίνδυνες συνέπειες, είναι ένα άλμα στο σκοτάδι που κινδυνεύει να μας οδηγήσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας» τόνισε ο κ. Πιτέλα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν τίποτα δεν αποκλείεται -ούτε κυρώσεις ούτε διαδικασίες παράβασης- εάν απειληθούν βασικές αξίες της ΕΕ».

  Η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε το μεσημέρι, διά του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι είναι έτοιμη «για μια συνεργασία στενή και σε πνεύμα εμπιστοσύνης με αυτή τη γειτονική χώρα, την χώρα – εταίρο, την φίλη χώρα Αυστρία».
    
  «Έχουμε μια αυστριακή κυβέρνηση η οποία ορκίστηκε μόλις πριν από 20΄και τώρα θα ξεκινήσουμε την συνεργασία μας», απάντησε ο κ. Ζάιμπερτ σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με την συμμετοχή του κόμματος FPO στην κυβέρνηση, διευκρίνισε ωστόσο ότι η διάθεση του Βερολίνου να συνεργαστεί με την αυστριακή κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι «ισχύει πάντα στην βάση των αξιών που ισχύουν στην Ευρώπη και τις οποίες κι εμείς έχουμε ως θεμέλιο της δικής μας πολιτικής ζωής».

  Την ίδια στιγμή η συμμετοχή της ακροδεξιάς στην αυστριακή κυβέρνηση προκαλεί αντιδράσεις. 

  «Δεν είναι ποτέ καλό νέο, όταν ένα ακροδεξιό κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Σαντρο Κοτζι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κάλεσε σε επαγρύπνηση τους δημοκράτες στην Ευρώπη λέγοντας πως θα πρέπει να έχουν το νου τους στην κυβέρνηση που αναλαμβάνει καθήκοντα στην Αυστρία.

  Από πλευράς του ο νέος καγκελάριος «’κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου προκειμένου να καθησυχάσει τους εταίρους της ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερά φιλοευρωπαϊκή’» γράφει το Politico τονίζοντας πως ο Κουρτς, ο οποίος είναι ο νεότερος ηγέτης στην Ευρώπη, ανέφερε ότι τα δύο κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας θέλουν να συνδράμουν ενεργά στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

   Ταυτοχρόνως ωστόσο ο Κουρτς φρόντισε να καταστήσει από νωρίς γνωστή τη θέση του για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων υιοθετώντας πλήρως την άποψη Tουσκ περί αναποτελεσματικότητάς τους. «Θα προσπαθήσω να αλλάξει αυτή η δυσλειτουργική προσφυγική πολιτική», συμπλήρωσε.

  Η Αυστρία αναλαμβάνει την κυλιόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ?την 1η? ?Ιουλίου 2018?. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της αναμένεται πως θα πραγματοποιήσει μία Σύνοδο Κορυφής με θέμα τη μετανάστευση και θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας. Η στάση της Βιέννης απέναντι στην Τουρκία μάλλον θα παραμείνει αμετάβλητη και αντιτιθέμενη σε ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk