• Αναζήτηση
 • Οι Βρετανοί υπουργοί στηρίζουν θερμά τον Μπόρις Τζόνσον

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Οι Βρετανοί υπουργοί συσπειρώνονται γύρω από τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας πως κάνει «σπουδαία δουλειά» και δεν έχει λόγο να παραιτηθεί εξαιτίας σχολίων για τα οποία επικριτές λένε ότι μπορεί να κάνουν το Ιράν να παρατείνει την ποινή φυλάκισης της Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ στο Ιράν.

  Η συντονισμένη άμυνα των Βρετανών υπουργών υπέρ του Μπόρις Τζόνσον, εντάσσεται στις προσπάθειες να ενισχυθεί η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία έχει εξασθενήσει από μια σειρά σκανδάλων κορυφαίων υπουργών της, τη στιγμή που η ίδια διαπραγματεύεται την ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε από την Τερέζα Μέι να απολύσει τον Μπόρις Τζόνσον, γράφοντας χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Observer: «Τον ανεχθήκαμε για πολύ να φέρνει σε δύσκολη θέση και να υπονομεύει τη χώρα μας με την ανικανότητά του. Είναι καιρός ο Μπόρις Τζόνσον να φύγει».

  Ο Τζέρεμι Κόρμπιν και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, επίσης μέλος του Εργατικού Κόμματος, δήλωσαν πως ο Τζόνσον έχει προσβάλει κράτη και θρησκείες πριν «τα κάνει θάλασσα» με την υπόθεση της Ιρανοβρετανής εργαζόμενης σε οργάνωση αρωγής Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ, που βρίσκεται στη φυλακή αφού καταδικάσθηκε ότι συνωμοτούσε για να ανατρέψει το ιερατικό κατεστημένο του Ιράν. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

  Από την άλλη, ο αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, υπερασπίσθηκαν τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, που την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως θα μπορούσε να είναι πιο σαφής στο σχόλιό του ότι η Ζαγκαρί-Ράτκλιφ δίδασκε δημοσιογραφία πριν από τη σύλληψή της τον Απρίλιο 2016.

  «Γιατί να θέλει κανείς να τον απολύσει; Είναι ένας καλός υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε ο Ντέιβις στο Sky News.
  Ο Γκόουβ από την μεριά του, κάλεσε τους επικριτές να σταματήσουν να επικεντρώνουν στον ρόλο του Τζόνσον στην υπόθεση και να αμφισβητήσουν το κίνητρο «του ιρανικού καθεστώτος», όπως το αποκάλεσε, για να φυλακίσει την Ζαγκαρί-Ράτκλιφ.

  Η επίδειξη υποστήριξης προς τον Τζόνσον από άλλους κυβερνητικούς υποστηρικτές του Brexit φανερώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μέι για να κρατήσει ενωμένο το υπουργικό της συμβούλιο σ’ ένα φάσμα θεμάτων.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk