• Αναζήτηση
 • Ιστορικός περίπατος του Δήμου Πειραιά στα ίχνη του βομβαρδισμού της πόλης

  Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχοντας στις δράσεις για τους εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Αθήνας (12 Οκτωβρίου 1944) οργανώνει έναν ιστορικό περίπατο.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχοντας στις δράσεις για τους εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Αθήνας (12 Οκτωβρίου 1944) οργανώνει έναν ιστορικό περίπατο.

  Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, με αφετηρία την είσοδο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας, η ιστορικός και Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κυρία Ευαγγελία Μπαφούνη, ακολουθεί τα ίχνη του βομβαρδισμού του Πειραιά από τα συμμαχικά αεροπλάνα στις 11 Ιανουαρίου 1944.
  «Ο βομβαρδισμός του Πειραιά τον Ιανουάριο του ’44 αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της πόλης μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ένα γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη των Πειραιωτών και επηρέασε καταλυτικά την εξέλιξη και το «πρόσωπο» του σύγχρονου Πειραιά», αναφέρει σχετικά ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.
  Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο: «Στις 11 Ιανουαρίου του 1944, έγιοναν δυο από τους μεγαλύτερους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. Συμμαχικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τον Πειραιά, προξενώντας τεράστιες καταστροφές σε όλη την πόλη και προκαλώντας τον θάνατο περίπου 1000 αμάχων. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, επλήγησαν οι υποδομές του λιμανιού, ενώ συγχρόνως καταστράφηκαν πολλές από τις βιομηχανίες της πόλης. Βόμβες έπεσαν στα τότε γραφεία του ΙΚΑ, στο καταφύγιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας όπου σκοτώθηκαν μαθήτριες και καθηγήτριες της Δημοσυντήρητης Οικοκυρικής Σχολής, στην Αγία Τριάδα και σε όλο σχεδόν τον Πειραιά. Πολλά ήταν τα θύματα από τα ωστικά κύματα που δημιουργήθηκαν. Οι σκηνές που περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες ξεπερνούν κάθε φαντασία. Οι τραυματισμοί μεταφέρονται με κάθε μέσο στο Τζάνειο νοσοκομείο και στου Σαπόρτα όπου τους προσφέρονται στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες. Το βομβαρδισμό θα ακολουθήσουν λεηλασίες στα κατεστραμμένα κτίρια και εκτίναξη του πληθωρισμού. Το κόστος μεταφοράς από την Αθήνα στον Πειραιά πολλαπλασιάζεται. Καραβάνια ανθρώπων με λιγοστά αντικείμενα παίρνουν το δρόμο με τα πόδια για την Αθήνα αναζητώντας καταφύγιο στην ανοχύρωτη πόλη. Οι βομβόπληκτοι Πειραιώτες αντιμετωπίζουν εχθρική στάση και κλειστές πόρτες.»
  Και σημειώνεται: «Ο Πειραιάς δίνει την εικόνα πόλης φαντασμάτων για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Η απειλή επίταξης των κτιρίων που έχουν ερημωθεί αλλά και η κόπωση του «ξεσπιτώματος» θα οδηγήσουν πολλούς να επιστρέψουν στις εστίες τους. Οι πιο εύποροι από τους πειραιώτες θα εγκατασταθούν μακριά από τον Πειραιά και στην καλύτερη περίπτωση θα διατηρήσουν σύνδεσμο με την πόλη μέσω της εργασίας τους. Ο βομβαρδισμός επειδή ακριβώς προέρχονταν από τους συμμάχους θα αποσιωπηθεί από την επίσημη ιστοριογραφία και οι πειραιώτες θα μείνουν για πολλές δεκαετίες με τη βεβαιότητα ότι ήταν «στραβομάρα» των πιλότων. Τα τελευταία μόνο χρόνια αρχίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις εργασίας: Μήπως ήταν σχεδιασμένη κίνηση των συμμάχων οι οποίοι με κάθε μέσο ήθελαν να οδηγήσουν στο τέλος του αυτό τον παράλογο πόλεμο; Μήπως συγχρόνως ήθελαν να δηλώσουν την παρουσία τους για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι την επόμενη μέρα;»
  Κοινωνία