Η πρόταση της ΝΔ για υπερχρεωμένα νοικοκυριά-επιχειρήσεις

«Δεύτερη ευκαιρία» στα νοικοκυριά, στις βιώσιμες επιχειρήσεις και την οικονομία, έρχεται να δώσει η ΝΔ με την πρότασή της για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους απέναντι σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Την πρότασή της για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους απέναντι σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να υπάρξει μια «δεύτερη ευκαιρία» στα νοικοκυριά, στις βιώσιμες επιχειρήσεις και την οικονομία, παρουσίασε το πρωί της Τρίτης η Νέα Δημοκρατία που εκτός από τη μείωση των φόρων εμμένει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και των οφειλών.

Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, η τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου, παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

«Σκοπός μας είναι να εξουδετερώσουμε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας μας. Να αντιμετωπίσουμε ένα επικίνδυνο ζήτημα προσφέροντας μια λύση που είναι σφαιρική, αλλά και γρήγορη. Οικονομικά βιώσιμη, αλλά, φυσικά, και κοινωνικά δίκαιη» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Και η λύση αυτή είναι θετική και για τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές: τις Τράπεζες που εισπράττουν μέρος του δανείου, το Δημόσιο που μπορεί να εισπράξει αυτό που πράγματι θα μπορούσε να περιμένει και όχι τρελές προσαυξήσεις και πρόστιμα, αλλά και τους ίδιους τους οφειλέτες που μπορούν να κάνουν μια καινούρια αρχή».

Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν σήμερα σε καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας χωρίς να γνωρίζουν πότε και με ποιον τελικά τρόπο θα ρυθμιστεί η αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά και πώς τελικά θα διασώσουν την κύρια κατοικία τους.

Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα στελέχη της, επιταχύνεται η διαδικασία διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών, παρέχεται η δυνατότητα ουσιαστικής ελάφρυνσης χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, αντιμετωπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που λειτουργούν σε βάρος όσων συναλλάσσονται με συνέπεια και τονώνεται η ρευστότητα στην αγορά και διοχετεύεται κατά προτεραιότητα σε όσους παραμένουν συνεπείς κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Για τα νοικοκυριά η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει:

*Διαχωρισμό όλων των υποθέσεων σε 3 βασικές κατηγορίες: οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία,

οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους, οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους.

Η πρόταση προβλέπει:

*εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων της τρίτης κατηγορίας, όπου ενδεχομένως βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

*ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές.

*ανάθεση κατά αποκλειστικότητα της εκδίκασης των παλαιών υποθέσεων του Ν. 3869/10 σε αυξημένο αριθμό ειρηνοδικών αστικών κέντρων.

Επίσης, η πρόταση της Ν.Δ., σύμφωνα με τα στελέχη της, από τη μία διευκολύνει επιχειρήσεις που λειτουργούν, να διαχειριστούν τις οφειλές τους και να αναπτυχθούν και από την άλλη, για όσους δεν τα κατάφεραν, δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.

Για τις επιχειρήσεις η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει:

*Απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2.500.000 ευρώ

*Προτείνεται η θεσμοθέτηση μίας απλοποιημένης εξωδικαστικής επίλυσης καθυστερούμενων οφειλών, όπου τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεώνονται να προτείνουν αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες. Εφόσον στη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ του οφειλέτη και της τράπεζας προβλέπεται και διαγραφή χρέους αυτή θα συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (εξαιρούνται πρόστιμα που αφορούν φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης). Η κύρια οφειλή προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ρυθμίζεται σε δόσεις ανάλογα με την τραπεζική ρύθμιση.

*Ταχεία δικαστική επίλυση για όλες τις επιχειρήσεις. Για μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και για εκείνες που δεν καλύπτονται από την εξωδικαστική επίλυση χρειάζεται άμεσα και για προσδιορισμένο χρονικό διάστημα να θεσμοθετηθεί μια ταχεία δικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών πριν την προσφυγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Αρκεί απλά η αναβίωση του κεφ. 3 του Νόμου 4307/2014 (Δένδια). Προϋποθέτει πρωτοβουλία του οφειλέτη και κατόπιν, προκειμένου να υποβληθεί προς το αρμόδιο δικαστήριο η σχετική αίτηση, απαιτείται η συναίνεση των πιστωτών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50,1% του συνόλου των απαιτήσεων.

*Αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας. Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει οι προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων να λειτουργήσουν υπέρ της επιχείρησης και των εργαζομένων, αλλά όχι υπέρ των μετόχων που έχουν ευθύνες για κακοδιοίκηση. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Η πτωχευτική διαδικασία από τη μία θα αντιμετωπίζει αυστηρότερα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και από την άλλη θα διευκολύνει όσους «έπεσαν» να ξανασηκωθούν και να γίνουν πάλι παραγωγικοί. Στόχος της παρέμβασης είναι η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών να ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών και η παρέλευση τριετίας από την πτώχευση να απαλλάσσει τον οφειλέτη από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση, ώστε να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.

Τέλος, κατά τα ίδια τα στελέχη όπως ειπώθηκε στην παρουσίαση, η πρόταση της Ν.Δ. αναφέρει πως οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν ώστε να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στελέχη και οργανισμοί θα κρίνονται με βάση την αποτελεσματική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η σύνδεση της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου με τις αναδιαρθρώσεις των κόκκινων δανείων και η επιβολή ποινών εποπτικού χαρακτήρα εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι προσυμφωνημένοι στόχοι κάθε τρίμηνο.

«Η πρόταση της Ν.Δ. αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά, τους δανειολήπτες και τους καταθέτες. Εστιάζουμε στη χρυσή τομή μεταξύ μιας λελογισμένης απελευθέρωσης και της προστασίας όσων βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία. Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία πληρωμής λόγω της οικονομικής κρίσης. Αρνούμαστε όμως να αποδεχτούμε να κρύβονται πίσω από τα θύματα της κρίσης οι «στρατηγικά κακοπληρωτές» και όσοι με δόλιο τρόπο πτώχευσαν» τόνισε η κυρία Ασημακοπούλου και συμπλήρωσε: «Τελικός στόχος να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους το αξίζουν και μια τεράστια ανάσα στην πραγματική οικονομία που ασφυκτιά υπό το βάρος της ιδεοληψίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk