Τα όπλα της Λούτσας «ξεκλειδώνουν» τη βόμβα στο μετρό Αιγάλεω

Τον τρόπο και τα πρόσωπα τα οποία συνδέουν το οπλοστάσιο που είχε βρεθεί σε πολυκατοικία στη Λούτσα τον Απρίλιο του 2012 με ανεξιχνίαστες βομβιστικές επιθέσεις

Τον τρόπο και τα πρόσωπα τα οποία συνδέουν το οπλοστάσιο που είχε βρεθεί σε πολυκατοικία στη Λούτσα τον Απρίλιο του 2012 με ανεξιχνίαστες βομβιστικές επιθέσεις – μία εξ αυτών η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στον σταθμό Αιγάλεω του μετρό τον Φεβρουάριο του 2012 – επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να εντοπίσουν οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί ίδια «γενετικά αποτυπώματα» και άλλο παρόμοιο υλικό στις συγκεκριμένες, φαινομενικά άσχετες υποθέσεις, προκαλώντας στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. πλήθος νέα ερωτήματα για τις σχέσεις ενόπλων και τον συνδυασμό προσώπων και περιστατικών που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια.
Ο συλλέκτης
Η πρώτη υπόθεση που ερευνούν εκ νέου οι διωκτικές Αρχές είναι η ανεύρεση περίπου 150 όπλων, ανάμεσά τους και 13 Καλάσνικοφ, και άλλου πολεμικού υλικού στις αρχές Απριλίου 2012, μέσα σε τουλάχιστον πέντε ξενοίκιαστα διαμερίσματα πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Αρτέμιδας και Αύρας στη Λούτσα. Τότε λόγω του μεγέθους του οπλοστασίου είχε δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση, με τους αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας να αναζητούν τους μεταφορείς και τους ενδεχόμενους παραλήπτες των όπλων και ποιες είναι οι προεκτάσεις της υπόθεσης.
Από την περαιτέρω διερεύνηση του φακέλου με τα «όπλα της Λούτσας» είχε προκύψει ότι πολλά είχαν έλθει μέσω του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήσεις από Γερμανία και ΗΠΑ. Για την υπόθεση συνελήφθη τότε και φυλακίστηκε ένας 55χρονος δικηγόρος από τα Σπάτα, πρώην δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος είχε αναπτύξει παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και στην Αφρική. Εναντίον του είχαν ασκηθεί τότε διώξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη διακίνηση όπλων κ.τ.λ. σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ωστόσο, από την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση είχαν θεωρηθεί επαρκείς οι εξηγήσεις που έδωσε ο 55χρονος νομικός ότι ήταν «συλλέκτης, δεν προχώρησε σε καμία διακίνηση όπλων, ότι τα είχε αγοράσει από διαδικτυακούς πλειστηριασμούς» καθώς και ότι «προορισμός του οπλοστασίου που βρέθηκε στην πολυκατοικία ήταν ένα ιδιωτικό πολεμικό μουσείο που σκόπευε να δημιουργήσει». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο δικηγόρος – αποφυλακίστηκε λίγους μήνες αργότερα – παρουσίασε στοιχεία, όπως ανέφερε, από τις «προσπάθειες που έκανε και τις παρεμβάσεις σε πολιτικά πρόσωπα ώστε να νομιμοποιηθούν τέτοιου είδους συλλογές όπλων που δεν θεωρούνται παράνομες στο εξωτερικό». Τελικά υπήρξε μετατροπή της δίωξης σε πλημμεληματικού χαρακτήρα «οπλοκατοχή» αλλά η σχετική δίκη δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.
Η βόμβα που δεν έσκασε
Δεύτερο σημείο έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. είναι η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου 2012 στον σταθμό Αιγάλεω του μετρό, σε συρμό που προερχόταν από την Εθνική Αμυνα. Μια μυστηριώδης υπόθεση που παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα.
Τότε οι δράστες είχαν τοποθετήσει πάνω σε κάθισμα στο τελευταίο βαγόνι ένα τετράλιτρο μπιτόνι βενζίνης, ρολόι, οκτώ μπαταρίες και διακόπτη, ενώ το ηλεκτρικό μέρος της βόμβας βρισκόταν σε ένα τάπερ. Είχε διαπιστωθεί ότι οι δράστες είχαν σκοπό η βόμβα να εκραγεί την ώρα της «μανούβρας» του συρμού προκειμένου να αναχωρήσει πάλι με κατεύθυνση προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δεν ενεργοποιήθηκε όμως η βόμβα επειδή υπήρξε μικρό αλλά καθοριστικό λάθος στη συνδεσμολογία της.
Από την εξέταση του υλικού των καμερών στον σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω και παρακολουθώντας τις κινήσεις των επιβατών τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξαν ότι δράστες ήταν τρεις νεαροί – δύο άνδρες και μία γυναίκα – ηλικίας 20-30 ετών. Ο ένας, που ήταν μεγαλύτερου αναστήματος, φορούσε σκουφάκι με μάλλινες «πλεξούδες» και το πρόσωπό του ήταν δυσδιάκριτο. Ο άλλος και η κοπέλα φέρεται να είχαν σχεδόν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους αλλά δεν ήταν αναγνωρίσιμοι.
Οι αστυνομικοί αντελήφθησαν ότι σχετίζονταν με την απόπειρα επειδή, ενώ φάνηκαν να εξέρχονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από τα τελευταία βαγόνια του συρμού, σε άλλο τμήμα του σταθμού συνέκλιναν και συναντήθηκαν. Μάλιστα δείγμα DNA ενός εξ αυτών είχε ληφθεί τότε από τοίχο του σταθμού όπου ο ένας εκ των δραστών είχε ακουμπήσει, περιμένοντας να συναντηθεί με τους δύο συνεργούς του. Και αυτό το DNA όμως παρέμενε μη «ταυτοποιημένο». Επιπλέον, και οι επισταμένες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. δεν ανέδειξαν άλλο εκμεταλλεύσιμο στοιχείο (σ.σ.: και από την ανάλυση και άλλων βίντεο για την είσοδό τους στον συρμό) για την ταυτότητα των τριών νεαρών δραστών.
Εδώ και αρκετό καιρό ωστόσο οι διωκτικές αρχές φέρεται να έχουν στοιχεία που συνδέουν τις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, όπως και άλλες ένοπλες επιθέσεις στην περιοχή της Αττικής. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι το κοινό γενετικό υλικό δεν μπορεί να είναι «συμπτωματικό». Ετσι, ανάμεσα στα άλλα, αναμένεται να ερευνηθεί ποιοι διέμεναν στα διαμερίσματα στην πολυκατοικία της Λούτσας όπου βρέθηκε ο τεράστιος οπλισμός και ποιοι μπορεί να είχαν πρόσβαση στους επίμαχους χώρους. Διαμορφώνονται και νέα δεδομένα για τυχόν εμπλοκή των «βομβιστών του μετρό» και σε άλλες ένοπλες επιθέσεις και για τους συσχετισμούς προσώπων και οργανώσεων.

Επίθεση με δύο υπογραφές
Η «12 Φλεβάρη» έγινε… Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων

Την ευθύνη της επίθεσης στο μετρό του Αιγάλεω ανέλαβε με καθυστέρηση 40 ημερών η οργάνωση «12 Φλεβάρη» – πήρε το όνομά της από την ημέρα μεγάλης κινητοποίησης πολιτών στην πλατεία Συντάγματος τον ίδιο χρόνο και δεν εμφανίστηκε ξανά. Στο κείμενο η εν λόγω ένοπλη ομάδα αναφέρει ότι «ανήκουμε στον ευρύτερο ριζοσπαστικό χώρο και ασπαζόμαστε τον πολύμορφο αγώνα», καθώς και ότι στόχευσε το μετρό «λόγω της επιλογής της διοίκησης να κλείνει τους κεντρικούς σταθμούς στη διάρκεια επεισοδίων». Συμπλήρωναν δε ότι «θα κάνουμε επιθέσεις εντυπωσιασμού προκειμένου να προπαγανδίσουμε τις θέσεις μας. Τα χτυπήματα θα έχουν στόχο ακόμη και να εξοργίσουν. Εμείς, ως επαναστάτες, στοχεύουμε πάντα στην πλήξη πυλώνων του κράτους και του καπιταλισμού».
Τότε είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση καθότι ήταν το πρώτο χτύπημα σε μέσο μεταφοράς, υπήρχε γενικότερη κινητοποίηση των ένοπλων ομάδων και κυρίως της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, μεγάλο τμήμα της οποίας είχε τότε ακόμη ελεύθερο πεδίο δράσης. Ετσι υπήρχε διάχυτος φόβος επανεμφάνισης της «12ης Φλεβάρη» με νέο παρόμοιο χτύπημα. Μάλιστα, όταν έναν χρόνο αργότερα έγινε βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, αρχικά εκφράσθηκε η άποψη ότι μπορεί να είναι έργο τής εν λόγω ένοπλης ομάδας. Τελικώς την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων: Αγρια Ελευθερία – Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων» που θεωρήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. «θυγατρική» των Πυρήνων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk