Κύπρος για προσφυγικό: «Οι ανθρωπιστικές κρίσεις χρειάζονται πολιτικές λύσεις»

Η προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή, η ανθρωπιστική βοήθεια και η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο που διοργάνωσαν την Παρασκευή στην Λευκωσία τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την Ελλάδα, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σε συνεργασία με την Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Λευκωσία, αποστολή

Η προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή, η ανθρωπιστική βοήθεια και η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο που διοργάνωσαν την Παρασκευή στην Λευκωσία τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την Ελλάδα, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σε συνεργασία με την Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το συνέδριο έγινε με φόντο τις σημαντικές εξελίξεις για το προσφυγικό ζήτημα στα πλαίσια της ΕΕ και υπό την σκιάν της απόφασης της Συνόδου για σχέδιο δράσης από κοινού με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας για την ΕΕ, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου τόνισε ότι η προσφυγική κρίση στις χώρες της Μέσης Ανατολής δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο. Όπως σημείωσε οι ολοένα αυξανόμενοι αριθμοί των προσφύγων «προκαλούν πρόβλημα στην παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τον τρόπο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, από τροφή και νερό, μέχρι απλές υποδομές στέγασης». Ο κ Στυλιανίδης έκανε λόγο για δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικούς μετανάστες στη Συρία και το Ιράκ, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση ως «πρωτάκουστη».
Πρόσθεσε ακόμα ότι μόνο στη Συρία ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 12 εκατ., ενώ προέβλεψε ότι οι περίπου 7 εκατ. εσωτερικοί μετανάστες, που βρίσκονται στη χώρα μπορεί να γίνουν στο άμεσο μέλλον πρόσφυγες που θα αναζητήσουν τη σωτηρία σε άλλες χώρες. «Η ανθρωπότητα βιώνει στις μέρες μας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαθέσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.«Οι ανθρωπιστικές κρίσεις χρειάζονται πολιτικές λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Παντελίδης, διευθυντής στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η εξωτερική πολιτική της ΕΕ έχει περιοριστεί σε κοινές ανακοινώσεις και λιγότερο σε πραγματικές δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ τόνισε ότι δεν έχουν ακόμα εναρμονιστεί τα εθνικά συμφέροντα και οι επιδιώξεις των κρατών – μελών με μια κοινή εξωτερική πολιτική.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κύπριος ευρωβουλευτής κ. Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα όχι μόνο τις κωλυσιεργίες της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και την αδυναμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παίξει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο. «Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα που δεν προέβλεψε το μέγεθος της κρίσης και είναι ντροπή το γεγονός ότι πολλοί συνέβαλαν με τις λανθασμένες πολιτικές που ακολούθησαν στη διόγκωσή της» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «η πολιτική δεν μπορεί να στερείται ηθικής. Οι ηγέτες της ΕΕ αποδεικνύονται ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της κρίσης». Ο κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι ενώ οι πάντες βομβαρδίζουν τη Συρία, κανείς δεν βομβαρδίζει τις υποδομές – όπως για παράδειγμα τις πετρελαιοπηγές – που αποτελούν τη βασική πηγή των εσόδων του ISIS.
Στη συνέχεια η ευρωβουλευτής κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ σημείωσε ότι μέχρι πριν ένα χρόνο η ΕΕ θεωρούσε ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν αφορούσε παρά μόνο τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και μόνο όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στις πύλες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης έβαλε το πρόβλημα στο τραπέζι και αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό. «Η διαχείριση ήρθε κατόπιν εορτής και το πρόβλημα μας έχει ξεπεράσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εχουμε περάσει από την Αραβική Άνοιξη στον Αραβικό Χειμώνα» είπε ο κ. Μιχάλης Ατταλίδης, πρύτανης στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές διαστάσεις της κρίσης. Ο κ. Ατταλίδης υπογράμμισε ότι όσοι ομιλούν για «σύγκρουση πολιτισμών» ξεχνούν ότι η κύρια σύγκρουση αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών μουσουλμάνων, ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς είναι δευτερευούσης έντασης και σημασίας. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Ατταλίδης η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τα ζοφερά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην ευρύτερη περιοχή, αλλά μπορεί να βοηθήσει ώστε να μη γίνουν μεγαλύτερα. «Συντελούνται σημαντικές γεωστρατηγικές αλλαγές στην περιοχή που δημιουργούν ένα παρασκήνιο που ευνοεί τους εμφύλιους πολέμους και διογκώνει την προσφυγική κρίση» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό το χαρακτηριστικό της Μεσογείου, να είναι δηλαδή ταυτόχρονα λεωφόρος επικοινωνίας, αλλά και διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αντίθετους κόσμους καθιστά τις εξελίξεις και στις δύο απέναντι όχθες, τη βόρεια και τη νότια, ιδιαίτερα ευαίσθητες».
Για τον αντίκτυπο του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία μίλησε στη συνέχεια ο κ. Ζήνωνας Τζιάρρας πολιτικός αναλυτής στη Διπλωματική Ακαδημία του πανεπιστημίου της Λευκωσίας. «Ο ISIS έχει αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής και τους κρατικούς στρατηγικούς υπολογισμούς στον κόσμο» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι μέθοδοι και οι τακτικές του Ισλαμικού Κράτους είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα για το φάσμα των απειλών που φέρνει μαζί του. Ειδικά στη Συρία ο ISIS έπαιξε βασικό ρόλο στην ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων ανάμεσα στο καθεστώς του Ασαντ και τις διάφορες ένοπλες ομάδες που το αντιμάχονται. Στο γεγονός αυτό απέδωσε ο κ. Τζιάρρας και την πιο ενεργό συμμετοχή τον τελευταίο καιρό χωρών όπως η Τουρκία και η Ρωσία. «Ο ISIS δεν είναι μόνο μια οργάνωση ή ένα κίνημα αλλά είναι επίσης ένα κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο το οποίο είναι αποτέλεσμα των γενικότερων κοσμογονικών αλλαγών που συντελούνται στην περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk