Αρνήθηκαν βραβείο και τους κλείνουν την πόρτα του Ευρωκοινοβουλίου

Πριν από μερικές εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη σε δύο ελληνικές κοινωνικές πρωτοβουλίες, στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) και στην «Κοινωνική Κουζίνα – Ο Αλλος Ανθρωπος».

Πριν από μερικές εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη σε δύο ελληνικές κοινωνικές πρωτοβουλίες, στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) και στην «Κοινωνική Κουζίνα – Ο Αλλος Ανθρωπος».
Να σημειωθεί ότι το βραβείο αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα και δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των χωρών-μελών της ΕΕ.
Οι δύο πρωτοβουλίες έχουν ως σήμερα προσφέρει σημαντικό έργο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας. Το ΜΚΙΕ προσφέρει αδιακρίτως δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς. Ο «Αλλος Ανθρωπος» προσφέρει καθημερινά φαγητό σε δεκάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο βραβείο απονέμεται σε ελληνικές κοινωνικές δράσεις.
Και οι δύο πρωτοβουλίες αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές λιτότητας, ενώ παράλληλα έκαναν έκκληση για κοινωνική αλληλεγγύη.
«Η άρνηση να παραλάβουμε το βραβείο είναι άρνηση στην Ευρώπη της λιτότητας, που προάγει πολιτικές και μέτρα τα οποία οδηγούν σε γενοκτονία, το 2015» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΜΚΙΕ κ. Γ. Βήχας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν δυνάμεις που στέκονται αλληλέγγυες στις προσπάθειές μας, ωστόσο η στάση μας αυτή αποτελεί μια προτροπή εναντίον της λιτότητας και υπέρ της οικοδόμησης μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευημερίας».

Ο κ. Κώστας Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωπος και ψυχή της «Κοινωνικής Κουζίνας – Ο Αλλος Ανθρωπος», δήλωσε ότι «χρησιμοποιώ το φαγητό για να συνομιλώ με τους ανθρώπους και αυτό ζητάω και από τους δωρητές. Τη συμμετοχή, που είναι μια μικρή θυσία». Μια μικρή θυσία χαρακτήρισε και την άρνηση του βραβείου.


Ενα ηχηρό «όχι»

Επρόκειτο για ένα ηχηρό «όχι» σε μια Ευρώπη η οποία με τις πολιτικές της έχει εξωθήσει μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού – και όχι μόνο – στο να ζουν στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό ενώ την ίδια στιγμή βραβεύει οργανώσεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από αυτές τις πολιτικές.
Στη συνέχεια οι δύο πρωτοβουλίες είχαν σκοπό να παραβρεθούν στην εκδήλωση που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Οκτωβρίου όπου θα απονεμηθούν και επισήμως τα βραβεία Ευρωπαίου Πολίτη σε όλους τους εφετινούς βραβευθέντες, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 47.
Στόχος τους ήταν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκαν το βραβείο, καθώς επίσης και να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες Ελληνες, αλλά και πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Σκοπός τους ήταν επίσης να ενημερώσουν τους παρισταμένους για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας αλλά και για τον τραγικό αποκλεισμό εκατομμυρίων ανασφάλιστων Ελλήνων από την πρόσβασή τους σε αυτό.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διά της αντιπροέδρου του, γαλλίδας ευρωβουλευτού κυρίας Sylvie Guillaume, ενημέρωσε τις δύο πρωτοβουλίες για την άρνησή του να επιτρέψει την παρουσία τους στην εκδήλωση. Επίσης πληροφορούσε τους εκπροσώπους των δύο ελληνικών πρωτοβουλιών ότι, επειδή αρνήθηκαν το βραβείο, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους στη βελγική πρωτεύουσα δεν θα καλύπτονταν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Με δεδομένο το γεγονός ότι αρνηθήκατε το βραβείο, δεν θεωρώ πως είναι ενδεδειγμένο να συμμετάσχετε στην κεντρική εκδήλωση στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση και η τελετή είναι μια ειδική περίσταση, με σκοπό να τιμήσει όλους τους νικητές, και δεν θα πρέπει να διατεθεί για άλλον σκοπό. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα της δράσης σας»
αναφέρει στην επιστολή της η κυρία Guillaume.


«Εμείς θα πάμε στις Βρυξέλλες»

Ωστόσο οι δύο πρωτοβουλίες δηλώνουν αποφασισμένες να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες, ενώ τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα καλυφθούν από τους δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και Δ. Παπαδημούλη, με τη βοήθεια των οποίων το πρωί της Πέμπτης θα διοργανωθεί συνέντευξη Τύπου μέσα στο κτίριο του ΕΚ.
Οπως αναφέρει ο κ. Βήχας, «στην εκδήλωση θα προσκαλεστούν όλοι οι ευρωβουλευτές, ανεξάρτητα από το από ποιο κόμμα προέρχονται, και ήδη έχει δηλώσει ότι θα παραστεί η πρόεδρος των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου, μαζί με αντιπροσωπεία από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όπως και πολλοί φίλοι από τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία». Ανάμεσα στα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στη συνέντευξη Τύπου είναι:
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis, η μαζική φτωχοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας του ελληνικού λαού οδήγησε στα εξής:
  • 6 στους 10 μαθητές σε 64 σχολεία της Αθήνας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
  • Το 61% των μαθητών στα παραπάνω σχολεία έχει έναν γονιό χωρίς δουλειά, ενώ το 17% των οικογενειών δεν είχε κανέναν γονιό που να εργάζεται.
  • 11% από τα παιδιά είναι ανασφάλιστα και το 7% είχε ζήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερο από μία εβδομάδα κατά το έτος 2014, ενώ το 3% ζούσε ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
  • 406 σχολεία από όλη την Ελλάδα έλαβαν βοήθεια το 2014 για να σιτίσουν τους 61.876 μαθητές τους.
  • 1.053 σχολεία έχουν κάνει αίτηση εφέτος για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή», ώστε να λάβουν σίτιση οι 152.397 μαθητές τους, εκ των οποίων σήμερα μόνο οι 15.520 μαθητές σε 150 σχολεία έχουν συμπεριληφθεί.
  • 42.727 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από γονείς σε 23 νομούς όλης της χώρας και το 54% των οικογενειών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.

Επίσης σύμφωνα με μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής:
  • 3,8 εκατομμύρια Ελληνες ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας (432 ευρώ τον μήνα ανά άτομο).
  • 2,5 εκατομμύρια Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (233 ευρώ τον μήνα ανά άτομο, που σημαίνει ακραία φτώχεια).
  • Το 58% του ελληνικού πληθυσμού, 6,3 εκατομμύρια πολίτες, ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk