Τα κόλπα ιδιωτικών κλινικών και κέντρων με ακτινογραφίες και μαστογραφίες

Μπορεί ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής να είχε καταργήσει από τον περασμένο Μάιο την καταβολή συμμετοχής εκ μέρους των ασφαλισμένων για τη διενέργεια ψηφιακών ακτινογραφιών ή μαστογραφιών

Μπορεί ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής να είχε καταργήσει από τον περασμένο Μάιο την καταβολή συμμετοχής εκ μέρους των ασφαλισμένων για τη διενέργεια ψηφιακών ακτινογραφιών ή μαστογραφιών, δεν είχε υπολογίσει όμως τα διάφορα τερτίπια ορισμένων διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών. Με στόχο να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα έσοδά τους, οι αρμόδιοι των εν λόγω υγειονομικών μονάδων προτείνουν στους ανίδεους ασφαλισμένους, και δη στους ηλικιωμένους, εξετάσεις οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, υποχρεώνοντάς τους κατ’ αυτόν τον τρόπο να πληρώνουν γι’ αυτές.
Με απλά λόγια, οι αρμόδιοι υπάλληλοι ορισμένων διαγνωστικών κέντρων ή κλινικών αντί να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους ότι δεν διαθέτουν μια συγκεκριμένη εξέταση ή ότι έχει κλείσει το πλαφόν τους, σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, ούτως ώστε οι ασθενείς να επισκεφθούν άλλο κέντρο, τους προτείνουν παρεμφερείς εξετάσεις οι οποίες ναι μεν δεν κοστίζουν ακριβά, πρέπει όμως να πληρωθούν επί τόπου και τοις μετρητοίς από τους ασθενείς, καθώς δεν αποζημιώνονται από το Ταμείο.
Κάπως έτσι εξαπατήθηκε και ο 85χρονος Γιώργος Κ. Πριν από περίπου δέκα ημέρες επισκέφθηκε διαγνωστικό κέντρο που λειτουργεί στα δυτικά προάστια προκειμένου να υποβληθεί σε ακτινογραφία θώρακος. Στον αρμόδιο υπάλληλο έδωσε το παραπεμπτικό του γιατρού του, ο οποίος ωστόσο πρότεινε – για καλύτερο αποτέλεσμα, όπως του είπε – ψηφιακή εκτύπωση της ακτινογραφίας. Ο 85χρονος δέχθηκε και ο ταμίας έλαβε 12,75 ευρώ – αντί αξίας 6,88 ευρώ του παραπεμπτικού και συμμετοχής 1,22. «Εκείνη την ώρα δεν είπα κάτι. Νόμιζα ότι ίσχυε ξανά η συμμετοχή. Οταν έφθασα σπίτι και το συζήτησα με τα παιδιά μου, κατάλαβα ότι με είχαν εξαπατήσει. Ουσιαστικά, μου πάσαραν μια μέθοδο που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ μόνο και μόνο για να πάρουν ζεστά κάποια – έστω και λίγα – χρήματα» αναφέρει ο κ. Γιώργος.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, ο περισσότερος κόσμος πέφτει συχνά θύμα εξαπάτησης όταν ζητεί να υποβληθεί σε ακτινογραφία ή μαστογραφία. «Για την ψηφιακή ακτινογραφία λένε ότι δεν έχουν το συγκεκριμένο μηχάνημα και αντιπροτείνουν άλλη οικονομική μέθοδο, όπως η ψηφιακή εκτύπωση, το αποτέλεσμα της οποίας όμως ουδεμία σχέση έχει με αυτό της ψηφιακής ακτινογραφίας. Για τη δε ψηφιακή μαστογραφία συνήθως λένε στις γυναίκες ότι δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αποκρύπτουν όμως το γεγονός ότι έχουν το μηχάνημα για τη διενέργεια κλασικής μαστογραφίας, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να οδηγούνται στην ψηφιακή και να την πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους» εξηγούν και συνεχίζουν: «Υπάρχει η ψηφιακή μαστογραφία και η ψηφιοποιημένη μαστογραφία. Η ψηφιακή είναι νέο μηχάνημα, η εξέταση δεν έχει κοστολογηθεί ακόμη και ως εκ τούτου δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Ετσι, κάποιοι, για να πάρουν χρήματα, περνούν την κλασική μαστογραφία σε κομπιούτερ και την τυπώνουν σε CD, λέγοντας ότι είναι ψηφιακή. Ωστόσο, δεν έχει την ακρίβεια της ψηφιακής».
«Λειτουργικά έξοδα» 15 ευρώ…


Περισσότερα από 90 ευρώ κόστισε στη 45χρονη Ελευθερία Γ. η μαγνητική τομογραφία που έκανε σε συμβεβλημένο με το Ταμείο της κέντρο. Γιατί τόσο πολλά; Ιδού η εξήγηση που δίνει: «Με την αγορά του σκιαγραφικού είχα συμμετοχή περίπου 15 ευρώ. Πήγα με το σκιαγραφικό στο κέντρο και έκανα τη μαγνητική. Στο ταμείο μού ζήτησαν περίπου 75 ευρώ. «Γιατί τόσο πολλά; Αυξήθηκε η συμμετοχή;» τους ρώτησα. Αντί απάντησης, μου έδωσαν την απόδειξη. Διαβάζω, και τι να δω! Περίπου 60 ευρώ η συμμετοχή για την εξέταση και άλλα 15 ευρώ… λειτουργικά έξοδα. «Τι εννοείτε όταν λέτε λειτουργικά έξοδα;» ξαναρώτησα. «Είναι για τη νοσοκόμα που ήρθε και σας έβαλε το σκιαγραφικό» μου είπαν».
Απόρησε όταν της είπαν στο ταμείο ότι εκτός από τη συμμετοχή της, περίπου 10 ευρώ, πρέπει να δώσει άλλα τόσα. «Θα πληρώσω διπλή συμμετοχή για μια μαστογραφία;» ρώτησε. «Οχι, τα 10 ευρώ είναι για άλλον λόγο», τον οποίο δεν κατάλαβε η 50χρονη Μαρία Β. Πλήρωσε, πήρε την απόδειξη και διάβασε: «Δέκα ευρώ για επεξεργασία πρωτοκόλλου».
«Συγγνώμη, τέλειωσε το πλαφόν»


Τη φράση «συγγνώμη, τέλειωσε το πλαφόν που έχουμε» ακούν πολύ συχνά οι ασφαλισμένοι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει είτε να ψάξουν άλλο διαγνωστικό κέντρο για να κάνουν τις εξετάσεις που τους έχει γράψει ο γιατρός τους ή να τις κάνουν στο ίδιο κέντρο και να τις πληρώσουν από την τσέπη τους. Δηλαδή να μην πάνε ως ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αλλά ως ιδιώτες. Οσοι δεν βιάζονται μπορεί να περιμένουν να μπει ο νέος μήνας, μπας και προλάβουν να κάνουν τις εξετάσεις τους πριν ξανακλείσει το πλαφόν.

«Αυτό γίνεται συχνά για να αναγκάσουν τους ασθενείς να πληρώσουν τοις μετρητοίς»
σημειώνει ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. «Είναι μια κατάσταση που βολεύει όλο το σύστημα, πλην των ασφαλισμένων. Το κράτος γλιτώνει χρήματα και στο ταμείο των διαγνωστικών κέντρων μπαίνει «ζεστό» χρήμα. Δυστυχώς, ο ασθενής δεν μπορεί να ξέρει πότε πραγματικά κλείνει το πλαφόν ενός κέντρου».


Εξορθολογισμός και κοστολόγηση όλων
«Ο ασφαλισμένος πληρώνει τη νύφη»

«Ολα αυτά γίνονται από ορισμένα διαγνωστικά κέντρα κυρίως εξαιτίας της καθυστέρησης πληρωμής τους από τον ΕΟΠΥΥ και της εφαρμογής του clawback
(σ.σ.: αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ όταν γίνεται υπέρβαση του προϋπολογισμού), και τη νύφη πληρώνει ο φτωχός ασφαλισμένος» αναφέρει ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ και αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Να σημειωθεί μάλιστα ότι εντός του Σεπτεμβρίου δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα χρήματα για τιμολόγια που είχαν εκδοθεί τον Απρίλιο. «Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός όλων των εξετάσεων, να κοστολογηθούν όλες όσες δεν έχουν κοστολογηθεί, οι οποίες είναι πολλές, ανάμεσά τους μικροβιολογικές και κάποιες νεότερες ογκολογικές. Καθυστερεί το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας να κάνει την κοστολόγηση διότι ουσιαστικά δεν έχει πάρει το πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό γίνεται για ευνόητους λόγους: για να μην αυξηθεί η δαπάνη» τονίζει ο κ. Λεοντόπουλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk