«Αντέχουμε ακόμη. Μολονότι φθάσαμε σε οριακό σημείο, επειδή όλα τα υλικά είναι εισαγόμενα και οι προμηθευτές κάποια στιγμή σταμάτησαν να φέρνουν προϊόντα, εν τούτοις δεν σταμάτησε η λειτουργία. Με καλό νοικοκύρεμα και συντονισμό καταφέρνουμε να κρατάμε τα νοσοκομεία όρθια» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Τζανείου κ. Στέφανος Φούσσας.
Δύσκολες οι στιγμές για τα δημόσια νοσοκομεία. Αρκετοί προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού ζητούν από την περασμένη εβδομάδα πληρωμή τοις μετρητοίς και όχι με επιταγές προκειμένου να παραγγείλουν εμπόρευμα, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται κάποιες ελλείψεις. Ευτυχώς αυτές εντοπίζονται μέχρι στιγμής σε προϊόντα ήσσονος σημασίας.
Βέβαια πάνω στην ώρα ήρθαν τόσο η επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας ύψους 43 εκατ. ευρώ όσο και οι πληρωμές 40 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία για να δοθεί μια ανάσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Θα δοθεί, δηλαδή, στις διοικήσεις των νοσοκομείων δυνατότητα άμεσης πληρωμής των οφειλών τους προς
τους προμηθευτές. Ωστόσο, παρά τη σχεδόν πενταετή κρίση και τα προβλήματα που αυτή έχει προκαλέσει στη λειτουργία τους, όλα είναι ακόμη όρθια και καλύπτουν τις ιδιαιτέρως αυξημένες υγειονομικές ανάγκες. Μάλιστα σε αρκετά από αυτά έχει γίνει καλό «κουμάντο» και συνεννόηση μεταξύ των υπευθύνων των τμημάτων ώστε η κρίση αυτή καθαυτή να μην αποτελεί τροχοπέδη.
Τεχνολογία και σχεδιασμός διοικήσεων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το οποίο κατά κοινή ομολογία είναι υπόδειγμα παιδιατρικού νοσοκομείου. Το Ογκολογικό Τμήμα του «Αγία Σοφία» είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας, το οποίο συνεχώς αναπτύσσεται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Αγία Σοφία» κ. Μανώλη Παπασάββα, πριν από έναν μήνα έφθασε στο νοσοκομείο ένα υπερσύγχρονο διαγνωστικό μηχάνημα, η γ-κάμερα, το οποίο αποκτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ.
Από μέρα σε μέρα αναμένεται και η τοποθέτηση PET/CT (υψηλής τεχνολογίας απεικονιστική μέθοδος). «Θα είναι το μοναδικό PET/CT για παιδιά στο ΕΣΥ. Σήμερα τα παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση πηγαίνουν είτε σε ιδιωτικές κλινικές είτε σε νοσοκομεία ενηλίκων» δηλώνει ο κ. Παπασάββας, προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει μονάδα ραδιοενεργού θεραπείας με ιώδιο, στο πλαίσιο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.
Σημαντικά βήματα προόδου γίνονται και στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Το ακτινολογικό εργαστήριο απέκτησε προ δύο εβδομάδων το σύστημα PACS-RIS (σύστημα αρχειοθέτησης εξετάσεων, μεταφοράς εικόνων και πληροφορικό σύστημα) με διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε μέσα σε 11 μήνες από την προκήρυξη του προϋπολογισμού. «Το ακτινολογικό εργαστήριο του «Αλεξάνδρα» είναι το μόνο ακτινολογικό εργαστήριο νοσοκομείου ΕΣΥ που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί αυτό το πλήρες σύστημα» τονίζει ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης.
Οπως εξηγεί, το σύστημα αυτό θα προσφέρει μεγάλη ευκολία στη λειτουργία του εργαστηρίου, μείωση του κόστους (από περιορισμό αριθμού χρησιμοποιούμενων φιλμ) και σύνδεση όλων των μηχανημάτων του ακτινολογικού με τις τρεις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου. «Είναι όλα θέμα δουλειάς, συνεργασίας, συντονισμού του σημερινού διοικητή και σχεδιασμού του προηγούμενου» συμπληρώνει. Γενικότερα πάντως ο κ. Χαλαζωνίτης αναφέρει ότι στο «Αλεξάνδρα» δεν έχουν αντιμετωπίσει ως σήμερα σπουδαίο πρόβλημα. Εκτιμά δε ότι θα περάσουν το καλοκαίρι χωρίς ελλείψεις. «Εχουμε φροντίσει γι’ αυτό εδώ και δύο μήνες και βεβαίως η διοικητική υπηρεσία είχε ενημερώσει εγκαίρως τους διευθυντές».
Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γεώργιος Γεννηματάς». «Δεν έχουμε ελλείψεις. Είχαμε φροντίσει να έχουμε προμήθειες για έναν μήνα σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τροφοδοσία, αλλά δεν είχαμε και σοβαρές περιπτώσεις προμηθευτών που αρνήθηκαν να φέρουν προϊόντα» λέει ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Χρήστος Τσάμης.
«Αλληλεγγύη και κατανόηση»
Οπως λέει ο κ. Φούσσας, προβλήματα υπήρχαν και στο Τζάνειο αλλά μαζί με αυτά αλληλεγγύη και κατανόηση. «Την περασμένη εβδομάδα δεν είχαμε θηκάρια για στεφανογραφίες. Ζητήσαμε και πήραμε από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Χρειάστηκε πολλές φορές να πάμε σε διπλανά νοσοκομεία να δανειστούμε υλικά. Ωστόσο πρέπει να ομολογήσω ότι όλοι οι γιατροί βοήθησαν και βοηθούν και οι ασθενείς δείχνουν τρομερή κατανόηση. Με εξέπληξε η κατανόηση του κόσμου όταν τους λέγαμε ότι θα προηγηθεί ένα επείγον περιστατικό για να μην ξεμείνουμε από υλικό επειγόντων. Τα χρόνια περιστατικά τα προγραμματίζαμε» σημείωσε.
Ο κ. Φούσσας είναι της άποψης ότι από τη στιγμή που δεν γίνονται διορισμοί πρέπει τα νοσοκομεία κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας να συνεργάζονται. «Πρέπει να μπει σε μια κοινή δεξαμενή όχι μόνο το υλικό αλλά και το προσωπικό, αφού δεν μπορεί σήμερα να έχει εφεδρείες κάθε κλινική, τμήμα ή νοσοκομείο» τονίζει.
Στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, στην αλληλεγγύη και στο αίσθημα υπευθυνότητας των αρμοδίων των τμημάτων και κλινικών οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος η σωστή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ειδικά αυτή την περίοδο, κατά την οποία μάλιστα τα νοσοκομεία δέχονται περισσότερους ασθενείς από τα προηγούμενα χρόνια, δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος.
Οπως λέει,
«το σύστημα Υγείας, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, έχει κατορθώσει να σταθεί όρθιο».
Πρόσβαση στις υπηρεσίες
Ανύπαρκτες οι χρηματοδοτήσεις
«Οι χρηματοδοτήσεις είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Αρχίζουν να υπάρχουν σιγά-σιγά ελλείψεις, παρότι σε κάποια νοσοκομεία –και σε μας –δεν είναι ζωτικής σημασίας. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά. Οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν δυνατότητα περίθαλψης στα ελληνικά νοσοκομεία» λέει ο κ. Χρήστος Δερβένης, συντονιστής διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα». «Το πρόβλημα των ανασφάλιστων, που ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας» σημειώνει «έχει ήδη λυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αρα υπάρχει σαφώς ένα χρηματοδοτικό πρόβλημα του νοσοκομειακού συστήματος. Επίσης, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις νοσοκομείων ή τμημάτων νοσοκομείων υπάρχει μια έλλειψη προσωπικού επειδή έχουν παγώσει οι προσλήψεις, παρ’ όλο που οι επικουρικοί λύνουν εν μέρει το πρόβλημα». Οπως αναφέρει, το χρόνιο πρόβλημα του ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει, διότι ακόμη και σε συνθήκες πλήρους προσβασιμότητας των πολιτών υπάρχει μείζον θέμα ανισοτήτων στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ