Η αζερική λογοτεχνία συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό, αναγνωστικό κοινό μέσω του Anar (Rzayev Anar Rasouloglu), του πιο διάσημου συγγραφέα του Αζερμπαϊτζάν. Το μυθιστόρημά του «Ταχμινά», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και είναι μια ιστορία αγάπης και προδοσίας, που μας μεταφέρει στο Μπακού του 1970.

Ατμόσφαιρα Ανατολής, με εμφανή όμως τα σημάδια της Σοβιετικής επιρροής αλλά και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου, στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Στην εκδήλωση, εκτός του συγγραφέα του βιβλίου, μίλησε ο δημοσιογράφος κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος και διάβασε αποσπάσματα η ηθοποιός κυρία Κατερίνα Λέχου. Μίλησαν επίσης ο Πρέσβης κύριος Rahman Mustafayev και η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Στο τέλος της παρουσίασης η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από την χώρα του Καυκάσου από παιδιά της Μουσικής Ακαδημίας του Μπακού που παραβρέθηκαν για την συγκεκριμένη εκδήλωση.
Ο συγγραφέας, αφού υπέγραψε πολλά αντίτυπα βιβλίων, δήλωσε κατενθουσιασμένος από την υποδοχή που του επιφύλαξε το Αθηναϊκό κοινό και υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο Anar άλλωστε μετρά πάνω από 50 χρόνια στη λογοτεχνία, με πάνω από 100 έργα (πεζά, δοκίμια και θεατρικά έργα). Σενάριά του έχουν ήδη γίνει μεγάλου μήκους ταινίες στο Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και την Τουρκία. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί ο πρόλογος, που ο Anar έγραψε αποκλειστικά για την ελληνική έκδοση και περιγράφει, με τα δικά του μάτια, συναισθήματα και χρώματα την Ελλάδα.