«Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ότι ήταν δυνατόν…Τώρα είναι η ώρα των δανειστών» έλεγε μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας, θεωρώντας ότι οι προτάσεις που απέστειλε η κυβέρνηση προς την τρόικα έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας. Εάν συμβεί αυτό θα φανεί, ίσως και εντός και ημέρας, καθώς υπάρχει η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και στο υπουργείο Οικονομικών, ότι θα υπάρξει θετικό σήμα από την τρόικα.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις που έκανε η ελληνική πλευρά είναι τέτοιες που διευκολύνουν να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να κλείσει η αξιολόγηση.

Για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά κανείς δεν ήταν σίγουρος ότι δεν θα είχαμε ξανά εμπλοκή. Απλά, πλέον τονίζεται ότι από εδώ και πέρα πρέπει να δείξει η τρόικα ότι θέλει πραγματικά να επέλθει συμφωνία.

Στην κυβέρνηση απεύχονται νέα εμπλοκή, καθώς μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να δρομολογήσει ταχύτατα πολιτικές εξελίξεις και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μπορεί αν γίνει, ενώ όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Αυτή τη στιγμή, δεν σκέφτονται την αρνητική εκδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αναμένουν να υπάρξει θετική απάντηση από την τρόικα, ώστε εντός της εβδομάδας να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών και να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία, ενόψει και του Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Τα όσα μεταδόθηκαν χθες από το Βερολίνο (σ.σ. δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), τις Βρυξέλλες, αλλά και τη Νέα Υόρκη, δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση, η οποία όμως έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών για την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Ήδη, οι ξενοδόχοι αντέδρασαν, ενώ η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εξέφρασε τις ενστάσεις της για την αύξηση στο ΦΠΑ.

Σε περίπτωση επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αναμένεται να ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση, ώστε να περάσει τον κοινοβουλευτικό σκόπελο, καθώς τα νέα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.