Στις 30 Οκτωβρίου θα δοθεί η πρεμιέρα της παραγωγής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Σμύρνη μου αγαπημένη», στο «Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Πρόκειται για το έργο της Μιμής Ντενίση που καταπιάνεται με την ιστορία της Σμύρνης, καλύπτοντας την περίοδο από το 1917 ως το 1923 _πριν την Καταστροφή και ως την προσφυγιά και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, «το υλικό αντλήθηκε από τα αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ενώ μπολιάστηκε από μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων. Χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων. Επίσης υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται για πρώτη φορά γνωστά στο ευρύ κοινό», επισημαίνεται.
Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας περιγράφεται η ζωή της κοσμοπολίτισσας πρωτεύουσας της Ιωνίας από την εποχή του Α’ παγκοσμίου πολέμου μέχρι το τέλος. Πολυπολιτισμική κοινωνία με Λεβαντίνους, Αρμένηδες, Τούρκους και Ρωμιούς, με τις μουσικές και την κουζίνα της, με τις διαφορετικές εθνότητες και γλώσσες. Στην παράσταση παίζει ζωντανά μουσική η ορχήστρα Εστουδιαντίνα.
Με την αρχόντισσα της Σμύρνης, τη Φιλιώ, να θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί, ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας.
«Η Σμύρνη είναι ένα έργο σύνθετο, θέλει πολύ συναίσθημα, πολύ χιούμορ, εναλλαγή εικόνων, μουσική, τραγούδι. Είναι μια οικογενειακή ιστορία που είναι κομμάτι της Μεγάλης Ιστορίας της εποχής 1917-1923. Όλα πρέπει να δένουν αρμονικά, να θυμίζουν –όσο γίνεται –την αξεπέραστη ατμόσφαιρα της χαμένης Ρωμέικης Σμύρνης, που πάντα κεντρίζει την φαντασία μας», καταλήγει η σκηνοθέτρια Μιμή Ντενίση.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο- Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση
Σκηνικά –Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική-ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφίες: Mάρω Μαρμαρινού
Επεξεργασία οπτικού υλικού: Γιάννης Βολιώτης
Παίζουν: Μιμή Ντενίση, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού. Μαζί τους ο Μιχάλης Μητρούσης και ο Κώστας Βουτσάς.
Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα. Τραγουδούν: Mπάμπης Τσέρτος και Σοφία Μέρμηγκα.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

«Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 2540.000).
Πρεμιέρα την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη & Πέμπτη 19.00, Παρασκευή & Σάββατο 20.30, Κυριακή 18.30
Διάρκεια 2 ώρες + 50΄