Άδικα μέτρα χαρακτήρισε το clawback και το rebate (επιστροφές χρηματικών ποσών από τους επαγγελματίες όταν υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό) ο καθηγητής Καρδιολογίας και σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, μιλώντας την Τετάρτη στον ΒΗΜΑ FM.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι τα παραπάνω μέτρα εφαρμόστηκαν υπό το κράτος της πίεσης. «Πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων» είπε και πρόσθεσε: «Όταν φθάσει ο κόμπος στο χτένι οι κυβερνώντες αναγκάζονται να πάρουν οριζόντια μέτρα που είναι άμεσης απόδοσης. Βέβαια, δεν θα σταθεί εκεί η κυβέρνηση, ούτε ο στόχος είναι να παραμείνει στα οριζόντια μέτρα. Στόχος είναι να βρεθούν οι ρίζες του κακού, ώστε να μειωθεί η δαπάνη και να βελτιωθεί το επίπεδο παροχής υγείας. Αυτός είναι ο στόχος και θα επιτευχθεί».
Ο καθηγητής ανέφερε ότι η Υγεία είναι πρώτιστο αγαθό και προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι ακόμη πιο βασικό να διατηρήσουν την υγεία τους οι Έλληνες» είπε.
Ωστόσο, ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις, στην πλειονότητά τους, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η Ελλάδα είχε φθάσει στο σημείο να έχει ακριβή Υγεία για όχι ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου παροχές.
Ο κ. Στεφανάδης μίλησε για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση «μέσω της οποίας γίνεται σωστότερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια η θεραπεία του ασθενούς», ενώ είπε η λύση βρίσκεται στο γενόσημο φάρμακο. «Πρέπει να μπει στη συνείδηση του έλληνα ασθενούς και του γιατρού ότι το πιστοποιημένο γενόσημο θα δώσει πολλές λύσεις, και στην οικονομία και χωρίς να κάνεις εκπτώσεις από την υγεία των ασθενών».