Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των πιστωτών για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζει η υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος, ενώ την ίδια στιγμή βασικό θέμα συζήτησης στις πρεσβείες των μεγάλων χωρών στην Αθήνα είναι εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Την ίδια στιγμή οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αποφασισμένοι να αντιστρέψουν το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στον κύκλο των πιστωτών οι οποίοι μιλάνε για «πολιτική παράλυση» και να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς στην προώθηση των προαπαιτούμενων αλλά και στο κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων.
Το πρώτο ορόσημο πλέον είναι το Eurogrpoup της 7ης Ιουλίου και η πορεία του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν είναι εύκολη, καθώς από τη μια πλευρά, θα πρέπει να ικανοποιηθεί η τρόικα με την ψήφιση και υλοποίηση των προαπαιτούμενων και από την άλλη θα πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες με κοινωνικές ομάδες που δεν αντέχουν άλλο φορολογική πίεση και για τις οποίες σχεδιάζονται μέτρα άμεσης απόδοσης με χρονικό ορίζοντα το επόμενο εξάμηνο.
Πάντως, οι δυο εταίροι προσπαθούν να αποφύγουν τα ατυχήματα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση της «μικρή ΔΕΗ» και τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν μετά από σύσκεψη των στενών συνεργατών των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ανησυχία δεν υπάρχει για μη ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή, καθώς η λειτουργία των θερινών τμημάτων δίνει διεξόδους στην κυβέρνηση, αλλά το βασικό θέμα είναι η συσσώρευση κοινωνικού και πολιτικού κόστους και κυρίως τι επιδράσεις θα έχει στο δικομματικό συνασπισμό.
Είναι σαφές όμως με βάσει τις πληροφορίες του «Βήματος», ότι το πρόβλημα των πιστωτών δεν είναι τόσο η προώθηση των προαπαιτούμενων – αυτό θεωρούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιτευχθεί – αλλά η αρνητική προδιάθεση που υπάρχει και κυρίως ο μεγάλος προβληματισμός εάν η χώρα είναι ή όχι σε προεκλογική τροχιά.
Η επιφυλακτικότητα έναντι της κυβέρνησης έχει επιστρέψει, αν και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια – ήδη σχετικές κινήσεις έκανε και ο Πρωθυπουργός προ ημερών στη Λισσαβόνα και θα το πράξει και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – να καθησυχαστούν οι πιστωτές που ανησύχησαν σφόδρα με το κλίμα των πρώτων ημερών και τις αντιμνημονιακές κορώνες ορισμένων νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Παράλληλα, στις βασικές πρεσβείες των Αθηνών το εκλογικό σενάριο το προσεχές φθινόπωρο συζητείται έντονα, ενώ κεντρικοί πρέσβεις στις επαφές που έχουν με επιφανή πρόσωπα του εγχώριου πολιτικού συστήματος ζητούν εκτιμήσεις και πληροφορίες για το εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο.
Ακόμη διερωτώνται εάν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πως θα επηρεάσει η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία τα εκλογικά σχέδια του Πρωθυπουργού.
Η παραδοχή που κάνουν οι επικεφαλείς των μεγάλων πρεσβειών, αλλά και πρόσωπα που έχουν γνώση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος, όπως ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (TasKForce) Χόορστ Ράιχενμπαχ, είναι ότι από τη μια υπάρχουν πολλές και μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος και από την άλλη, ότι το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό και ουδείς μπορεί να κάνει πρόβλεψη με ασφάλεια για το μέλλον, ενώ θεωρούν ότι μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση μόνο ζημιά θα κάνει.