Ένταση επικράτησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση με κατεπείγουσες διαδικασίες, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη να κάνει λόγο για «αίσχη και αθλιότητες της κυβέρνησης».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ουδείς έχει το δικαίωμα να ακυρώνει τη δημοκρατία με αλλεπάλληλα πρωτοφανή πραξικοπήματα που μετατρέπουν τη χώρα σε αποικία και προτεκτοράτο. Μάλιστα κάλεσε του βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ «να εξεγερθούν» απέναντι σε αυτή τη διαδικασία ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του «δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα» και ότι «ως κυβέρνηση θα καταργήσει αυτού του είδους τα εκτρωματικά νομοσχέδια που εξυπηρετούν συμφέροντα». Η αναφορά του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Γ. Βλάχου ο οποίος του είπε: «Τα εκτρώματα και αυτούς του χαρακτηρισμούς κρατήστε τους για τον δικό σας πολιτικό φορέα».

«Και 100 ημέρες να είχατε στην διάθεσή σας πάλι θα εξαντλούσατε τον χρόνο σε καταγγελίες, απόρριψη, μηδενισμό και συνωμοσιολογία», τόνισε από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας επισημαίνοντας πάντως ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα έπρεπε να συζητείται με την άνεση που απαιτείται.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ν. Ταγαρά ο οποίος είπε ότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, αλλά μόνο να αποκαλύψουμε και να συζητήσουμε σε βάθος». Και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην είστε αφοριστικοί και καταγγελτικοί για κάτι που είναι χρήσιμο και σημαντικό», ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις για την βελτίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απέσυρε δυο κεφάλαια που δεν συνιστούν υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων. Πρόκειται για το κεφάλαιο τρίτο, το οποίο αφορά την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ιδιωτική πολεοδόμηση και το κεφάλαιο τέταρτο με τις λοιπές διατάξεις.

Τέλος, για προσβολή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών έκανε λόγο η ΔΗΜΑΡ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλλάξει τον χωροταξικό και πολεοδομικό χάρτη της χώρας φέρνοντας σε θερινό τμήμα της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ απαράδεκτο χαρακτήρισε και το ΚΚΕ το γεγονός ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο εισήχθη με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο λόγω της κατεπείγουσας διαδικασίας αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη 25 Ιουνίου από το α’ θερινό τμήμα της Βουλής.