Μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με αφορμή την δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Βουλή για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων. Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου όσο και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά κατά της βουλευτού της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για «μυθεύματα» και «πυροτεχνήματα» δίχως καμία νομική βάση, ενώ εκείνη από την πλευρά της έθεσε θέμα παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης και επανέναρξης των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Την ίδια στιγμή σύγχυση επικράτησε με αφορμή την αναφορά του κ. Αθανασίου ότι η δικογραφία έφτασε στην Βουλή 2 ή 3 Ιουνίου, ενώ από το πρωτόκολλο φαίνεται ότι κατατέθηκε στις 4 Ιουνίου, την ημέρα που έληξαν οι εργασίας της β΄ τακτικής συνόδου της Βουλής. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε λίγο αργότερα πως ισχύει ό,τι αναφέρεται στο πρωτόκολλο της ειδικής γραμματείας του Προέδρου της Βουλής. Μάλιστα προκλήθηκε το εξής περιστατικό. Ο κ. Αθανασίου ζήτησε τον λόγο και πριν προλάβει να μιλήσει, η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε: «Μην μας πείτε ότι εκ παραδρομής αναφερθήκατε για 2 ή 3 Ιουνίου…». Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως έλαβε ένα sms που τον ενημέρωνε ότι προκλήθηκε σύγχυση σε σχέση με τις ημερομηνίες που ανέφερε και έτσι διευκρίνισε πως ισχύει ό,τι αναφέρεται στο πρωτόκολλο της Βουλής. Όπως είπε στις 30 Μαίου 2014 οι δικογραφίες που είχαν φτάσει στο υπουργείο και έπρεπε να διαβιβαστούν στην Βουλή παραδόθηκαν από μέρους του στην αρμόδια υπάλληλο, η οποία θα τα έστελνε «από βδομάδα». «Αν η γραμματεία της Βουλής τα έχει πρωτοκολλήσει την Τετάρτη (4.6.14) ισχύει αυτό. Τι σημασία και τι αξία έχει άλλωστε; Το συμφέρον του Βενιζέλου και της κυβέρνησης θα ήταν να μην κλείσει η Βουλή για να αποκαλυφθείτε», τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Κωνσταντοπούλου: Αυτά είναι λόγος παραίτησης Αθανασίου-κυβέρνησης

Η κυρία Κωνσταντοπούλου η οποία απέστειλε στους εισαγγελείς τα πρακτικά της συζήτησης επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής (Δεκέμβριος 2013) τόνισε ότι «εμείς κάναμε αυτό που μας λέγατε, δηλαδή στείλαμε τα στοιχεία στον εισαγγελέα, παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση και τρεις μήνες αργότερα εκδόθηκε το έγγραφο των εισαγγελέων που λένε ότι διαβιβάζουν την δικογραφία και όχι την δήθεν δικογραφία ή ραβασάκια, αλλά με τις υπογραφές τους και όχι με διαρροές και λένε ότι προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών – μελών της κυβέρνησης των Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου». Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Αθανασίου ότι «κράτησε ένα μήνα την δικογραφία στο συρτάρι του και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενάμιση μήνα». Μάλιστα όπως είπε «αυτά είναι λόγος παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης και σύγκλισης της Ολομέλειας της Βουλής».

Αθανασίου: Λάθος των εισαγγελέων

Ο κ. Αθανασίου έκανε λόγο για «πυροτέχνημα» του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι «ο υπουργός την ημέρα που θα έλθει η δικογραφία (στο υπουργείο Δικαιοσύνης) μπορεί να μην την δει αμέσως, αρκεί να μην υπάρχει σε αυτό υπαιτιότητα». «Ήρθαν πολλές δικογραφίες την ίδια ημέρα», είπε, υπενθυμίζοντας ότι την παρέλαβε στις 5 Μαίου και ότι στις 9 Μαίου έκλεισε η Βουλή για τις εκλογές για να ξανανοίξει στις 28 Μαίου, ενώ 30 Μαίου προωθήθηκε από τον ίδιο αρμοδίως στις υπηρεσίες του υπουργείου για να πάρει τον δρόμο της προς την Βουλή. «Αν ήξερα το περιεχόμενο της δικογραφίας και ήξερα ότι θα κλείσει η Βουλή θα την είχα στείλει για να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ άλλο ένα πλήγμα αξιοπιστίας», δήλωσε ο κ. Αθανασίου, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι στόχος της δεν είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αλλά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος, όπως είπε, δικαιώνεται για τις θέσεις που είχε πάρει (νόμος του 2010) στο θέμα των ναυπηγείων.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Βουλή αποφάνθηκε όταν απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή και κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι παρά ταύτα έστειλε τα πρακτικά στην εισαγγελία για να την εμπλέξει. Όπως είπε άλλωστε «καμία ενέργεια δεν μπορεί αν γίνει κατά υπουργού (από την εισαγγελία) όταν φαίνεται ότι είναι εμπλεκόμενος». Ενώ χαρακτήρισε «λάθος» την αναφορά στο διαβιβαστικό περί προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς καθώς δεν μπορεί, όπως είπε, να γίνει προκαταρκτική εξέταση, «αλλά και αν έγινε, που δεν έγινε, είναι λάθος». Μάλιστα εστίασε στην αναφορά του διαβιβαστικού ότι η δικογραφία υποβάλλεται «χωρίς αξιολόγηση», κάτι που όπως επισήμανε απέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει. «Σκόπιμα παραλείπει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΄΄χωρίς αξιολόγηση΄΄ και μένει σε αυτό που βολεύει, το ΄΄προκαταρκτική εξέταση΄΄. Δεν υπάρχει καμία προκαταρκτική εξέταση. Διότι δεν διενεργήθηκε καμία προκαταρκτική εξέταση», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ρήγας: «Η επιδοματούχος ανήλικη εισαγγελέας του ΣΥΡΙΖΑ»

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε από τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ ο οποίος δεν έκρυψε την οργή του για τους χειρισμούς της κυρίας Κωνσταντοπούλου αποκαλώντας την «επιδοματούχο ανήλικη εισαγγελέα του ΣΥΡΙΖΑ». Τα πυρά του κατά της βουλευτού δεν σταμάτησαν εκεί. Όπως είπε «εμείς ουδέποτε θα συναγελαζόμασταν και θα υιοθετούσαμε επιχειρήματα χρυσαυγιτών και θα φεύγαμε από την αίθουσα την ώρα που ψηφίζετε η άρση της ασυλίας τους», προσθέτοντας μάλιστα ότι «όσον αφορά την ρητορική και τα επιχειρήματα κάποιων δεν διαφέρουν από τους χρυσαυγίτες». Όσον αφορά την δικογραφία έκανε λόγο για «μύθευμα κάποιων οι οποίοι παρέσυραν ένα κόμμα ολόκληρο». «Αν δεν μπορούν να ελέγξουν κάποιους είναι ένα δύσκολο θέμα, το κατανοώ και τους συμπονώ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτοί που δεν μπορούν να ελεγχθούν έφτιαξαν ένα σενάριο: πήραν τα πρακτικά και τα έγγραφα που είχαν κατατεθεί στην συζήτηση και ό,τι κατέθεσαν οι παρεμβαίνοντες βουλευτές και μαζί με επερωτήσεις και ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα έστειλαν στον εισαγγελέα». Όπως είπε μάλιστα τίποτε άλλο δεν υπάρχει στον φάκελο που έφτασε στην Βουλή.

«Τα διάφορα υπονοούμενα είναι στην φαντασία ορισμένων ευφάνταστων. Δεν υπάρχει καμία προκαταρκτική εξέταση και ανακριτική πράξη. Οι εισαγγελείς διαβίβασαν εκ καθήκοντος στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Ρήγας, κάνοντας ωστόσο και αυτός την επισήμανση για «λανθασμένη διατύπωση στο έγγραφο», όσον αφορά την προκαταρκτική εξέταση και την επισήμανση ότι από αυτήν προέκυψαν «στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης» των κκ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου. Όσον αφορά τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρη λήξη των εργασιών της τακτικής συνόδου της Βουλής ώστε να υπάρξει παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων προσώπων, είπε: «Σιγά τα ωά. Φοβηθήκαμε για ένα ζήτημα που δεν υπήρχε περίπτωση να συζητηθεί. Αστείες ιστορίες όπως και τα επιχειρήματά τους».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίθεται εξαιτίας της συμπεριφοράς κάποιων προσώπων. Δικό τους πρόβλημα, δική τους η χασούρα. Ότι έχει να κάνει με την σπίλωση του προέδρου του ΠαΣοΚ θα έχει απάντηση. Είστε αυτοί που δυναμιτίζετε κάθε προσπάθεια που κάνει η χώρα για να σηκωθεί στα πόδια της. Δεν θα ενδώσει ο λαός σε τέτοιες λογικές και πρακτικές», πρόσθεσε ο κ. Ρήγας.

Καβγάς Τριαντάφυλλου – Κωνσταντοπούλου

Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο από την πλευρά της για «λάσπη, συκοφαντία και απόπειρες εκβίασης», προειδοποιώντας ότι «αν έτσι κάποιοι πιστεύουν ότι θα με αποτρέψουν από το να ασκώ τα καθήκοντά μου πλανώνται πλάνην οικτρά». Ενώ είχε εντονότατο διάλογο με τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Κων. Τριαντάφυλλο, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «διακατέχεται από φασίζοντα λαϊκισμό». «Νομιμοποιείτε κάθε μέρα την τρομοκρατία όταν λέτε ότι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης είναι η κυβέρνηση», είπε ο «πράσινος» βουλευτής, επισημαίνοντας προς την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι «θα κουβαλάτε για πάντα το ’89 και τη συκοφαντία των πολιτικών σας προγόνων», καταλογίζοντάς της μάλιστα ότι «μεγάλωσε στα σαλόνια της διαπλοκής».

«Κοπρολογείτε και μπουρδολογείτε», του απάντησε εκείνη, λέγοντας ότι «είναι φασισμός οι γενετικές αναφορές». «Είστε ο αρχάγγελος της λασπολογίας και της συκοφαντίας», επέμεινε ο κ. Τριαντάφυλλος, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του αντέτεινε: «Εσείς είστε η διαφθορά». Και αναφερθείσα στις μομφές που δέχθηκε από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ είπε: «Ας αποφασίσουν εάν ο βουλευτής είναι χρυσαυγίτης, βιαστής ή τρομοκράτης», προειδοποιώντας τους ότι «εμένα δεν θα με σταματήσετε».