Πλαστά πιστοποιητικά μοίραζε ο ψευτογιατρός

Διανομέας εκατοντάδων πλαστών εγγράφων και πιστοποιητικών σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας μα και σε ιδιώτες στη Σκύρο και σε άλλες περιοχές της χώρας εμφανίζεται να ήταν ο «γιατρός» Ιωάννης Καστάνης.

Διανομέας εκατοντάδων πλαστών εγγράφων και πιστοποιητικών σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας μα και σε ιδιώτες στη Σκύρο και σε άλλες περιοχές της χώρας εμφανίζεται να ήταν ο «γιατρός» Ιωάννης Καστάνης. Νεότερα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο 56χρονος δεν είχε αρκεστεί μόνο στο να χρησιμοποιεί πλαστά πιστοποιητικά ξένων πανεπιστημίων για προσωπική χρήση – ένα από αυτά ήταν το «πτυχίο» του από το ιταλικό πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα. Ηταν παράλληλα πωλητής πλαστών πιστοποιητικών αντί 1.000-2.000 ευρώ (έγγραφα που αφορούσαν βιβλιάρια υγείας υπαλλήλων κέντρων διασκέδασης, απολυτήρια σχολείων, πιστοποιητικά σπουδών κ.ά.). Τα χρησιμοποιούσαν είτε για να μην εντοπίζονται παρατυπίες είτε για να παρουσιάζουν απαραίτητους όσο και ανύπαρκτους τίτλους σπουδών υποψήφιοι για εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό κτλ.


Καμπανάκι από το 2006

Τα νέα δεδομένα δίνουν άλλη διάσταση στη δραστηριότητα του 56χρονου «γιατρού», ο οποίος, όπως φαίνεται, είχε στήσει ολόκληρο σύστημα πλαστογραφιών και είχε διασυνδέσεις στον χώρο της νύχτας. Την ίδια ώρα προκύπτει ότι από το 2006 κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας είχαν ενημερώσει εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας στη Σκύρο που είχαν επισκεφθεί τις κεντρικές υπηρεσίες ότι «η περίπτωση του προϊσταμένου του ΕΣΥ στο νησί είναι αγκάθι για τον χώρο της Υγείας και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».
Διαπιστώνεται παράλληλα ότι ένας φίλος του ψευτογιατρού, ο οποίος εργαζόταν – πάλι με πλαστά πιστοποιητικά – ως «ακτινολόγος» στο ιατρείο της Σκύρου, είχε «αδρανοποιήσει» ένα ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα αξίας περίπου 60.000 ευρώ, προϊόν δωρεάς, «για να μη γίνει αντιληπτή η ασχετοσύνη του». Ο «ακτινολόγος» αυτός εξαφανίστηκε από το νησί λίγες ημέρες μετά την ίδια επιλογή φυγής του «συναδέλφου» του Ι. Καστάνη.


Απολυτήριο για Πυροσβεστική

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία και μαρτυρίες που συγκεντρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ένα σαφές δείγμα γραφής για τη μαζική παραγωγή και διανομή πλαστών εγγράφων ήταν η προ δύο ετών περίπτωση ένταξης στην Πυροσβεστική στη Σκύρο ενός 35χρονου ως υπαλλήλου πενταετούς θητείας. Ο εν λόγω φέρεται να παρουσίασε απολυτήριο λυκείου από την περιοχή του Θησείου στο κέντρο της Αθήνας. Οι ελεγκτές των πιστοποιητικών από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Χαλκίδας και της Λαμίας εντόπισαν όμως ύποπτα στοιχεία στο «πιστοποιητικό» και επικοινώνησαν μαζί του. Ο υποψήφιος πυροσβέστης δεν μπόρεσε να τους ενημερώσει ούτε καν ποιο ήταν το σχολείο στην Αθήνα όπου είχε φοιτήσει.
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής επικύρωσαν την πλαστότητα του εγγράφου, όμως δεν κινήθηκαν περαιτέρω διαδικασίες επειδή ο 35χρονος υπέβαλε την παραίτησή του και αποχώρησε από το Σώμα. Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε όμως ότι τροφοδότης του πλαστού πιστοποιητικού ήταν ο 56χρονος διευθυντής του ΕΣΥ στη Σκύρο, αντί ποσού περίπου 1.500 ευρώ. «Το Βήμα» επικοινώνησε με οικείους του υποψήφιου πυροσβέστη οι οποίοι επιβεβαίωσαν το περιστατικό, συμπληρώνοντας ότι «ο γιατρός αυτός έχει κάνει πολλά με τα πτυχία στο νησί». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συγγενείς του υποψήφιου πυροσβέστη ήλθαν σε επαφή με τον «γιατρό» και ζήτησαν να τους επιστρέψει το ποσό που του είχαν δώσει για το πτυχίο. Η αποστομωτική απάντηση του διευθυντή ΕΣΥ ήταν: «Τι φταίω εγώ αν ο συγγενής σας δεν είχε μάθει απέξω στοιχεία για το σχολείο που τον είχαν εμφανίσει ότι τελείωσε…».


Κύκλωμα

Οπως προκύπτει από μαρτυρίες, και σε πολλές άλλες περιπτώσεις είχε παραγάγει με το αζημίωτο τέτοιου είδους πιστοποιητικά σε κατοίκους του νησιού και όχι μόνο. Αυτό ήταν το βασικό μυστικό του «γιατρού» και όχι το πτυχίο του ή τα περίεργα με το αεροπλάνο, τις… πλαστικές επεμβάσεις του κτλ.
Διαπιστώνεται ότι με τη βοήθεια άλλων μεσαζόντων ο 56χρονος είχε αποκτήσει επαφές με ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων της Αθήνας και είχε γίνει ο κύριος προμηθευτής τους με πλαστά πιστοποιητικά που αφορούν την «ασφάλιση» δεκάδων εργαζομένων σε αυτά. Τώρα μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί η σύνθεση του κυκλώματος πλαστογραφίας στην οποία φέρεται να πρωταγωνιστεί ο 56χρονος.
Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι μαρτυρίες εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί ότι «είχαν επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας το 2006 προκειμένου να ενημερώσουν τους επιτελείς του για το παράδοξο ότι ενώ είχε αποφασιστεί η τοποθέτηση παιδιάτρου στη μονάδα του ΕΣΥ στη Σκύρο, το αίτημα κατά έναν περίεργο τρόπο άλλαξε και προσδιορίστηκε ανάγκη γενικού ιατρού. Προφανώς για να διευκολύνεται ο Ι. Καστάνης που είχε την ίδια ειδικότητα και ήθελε διαρκώς να λείπει. Τότε διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Υγείας μάς είπαν ότι έχουν μεγάλο πρόβλημα με τον εν λόγω γιατρό και ότι ξέρουν πολλά. Χωρίς όμως να δοθεί καμία συνέχεια».
Με μεγάλο ζητούμενο ποιοι ήταν οι «πάτρωνές» του σε κρατικούς μηχανισμούς και γιατί ο 56χρονος επί σειρά ετών είχε το ακαταδίωκτο.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk