53 χρόνια ανθρώπινης παρουσίας στο Διάστημα συμπληρώθηκαν τον περασμένο μήνα μετρώντας από την περιστροφή του Γκαγκάριν γύρω από τη Γη το 1961.
539 άνθρωποι έχουν βρεθεί στο Διάστημα, έχουν δηλαδή βρεθεί σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

437
ημέρες είναι το ρεκόρ ταξιδιού στο Διάστημα και το κατέχει ο Γιούρι Πολιακόφ, ενώ η βόλτα του Γκαγκάριν διήρκεσε μόνο 108 λεπτά.
Φυτά μεταλλωρύχοι!
Μπορεί εμείς να λέμε, χωρίς βεβαίως να κυριολεκτούμε, ότι «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι». Θα κυριολεκτούσαμε όμως αν λέγαμε κάτι σαν «τάισε το φυτό νικέλιο». Ναι, υπάρχουν περισσότερα από 450 είδη φυτών που καταναλώνουν νικέλιο. Βεβαίως αν σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός των φυτικών ειδών στον πλανήτη μας ξεπερνά τις 300.000, αντιλαμβάνεται ότι τα νικελοφάγα φυτά αποτελούν μια ισχνή μειονότητα. Ωστόσο, μπορεί να αποβούν πολύ χρήσιμα, ιδιαίτερα ένα είδος που ανακάλυψε πρόσφατα στις Φιλιππίνες μια ομάδα αυστραλών επιστημόνων. Το φυτό, το οποίο ονομάστηκε Rinorea niccolifera, μπορεί να δεσμεύει έως και χίλιες φορές περισσότερο νικέλιο απ’ ό,τι άλλα φυτά που έχουν αυτή την ικανότητα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το φυτό θα μπορούσε να έχει διττό ρόλο: είτε να απομακρύνει νικέλιο όταν αυτό είναι ρύπος είτε να το εξάγει από το χώμα όπου υπάρχει σε αφθονία προκειμένου να αξιοποιηθεί στη βιομηχανία.
Χαζή ερώτηση
Η κηπουρική είναι καλή άσκηση για όλες τις ηλικίες;

Αυτό είναι βέβαιο και οι επιστήμονες το γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με την κηπουρική παρέχει μια σειρά πλεονεκτημάτων, μεταξύ των οποίων η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και η ενίσχυση της αίσθησης του ευ ζην σε άτομα με κατάθλιψη. Τώρα όμως ερευνητές από την Κορέα υποστηρίζουν ότι η κηπουρική δεν είναι μόνο για άτομα μιας κάποιας ηλικίας και πως τα οφέλη της είναι εμφανή ακόμη και στους εικοσάρηδες. Ειδικότερα, οι κορεάτες ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε από φοιτητές να κάνουν διάφορες κηπουρικές εργασίες, όπως σκάψιμο, φύτεμα σπόρων και μεταφύτευση δενδρυλλίων, πότισμα, κλάδεμα, απομάκρυνση ζιζανίων… Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι εθελοντές φορούσαν ειδικούς μετρητές καύσης θερμίδων, ενώ ανέπνεαν μέσα σε μάσκες που μετρούσαν την κατανάλωση οξυγόνου. Η ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξαν οι κορεάτες επιστήμονες κατέδειξε ότι η κηπουρική είναι όντως μια καλή άσκηση και για τους νέους. Ειδικότερα δε το σκάψιμο αποδείχθηκε ιδιαίτερα έντονη άσκηση, ενώ οι υπόλοιπες κηπουρικές εργασίες εκτιμήθηκαν ως ασκήσεις μέσης έντασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ