Η επαναρύθμιση του κόσμου

Ολόκληρη η Μεταπολίτευση, δηλαδή η περίοδος μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο…

Η επαναρύθμιση του κόσμου | tovima.gr

Ολόκληρη η Μεταπολίτευση, δηλαδή η περίοδος μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο την οποία προκάλεσε η εθνικά καταστρεπτική χούντα της Αθήνας που έκανε τεράστιο κακό στον ελληνισμό με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, πέρασε με τη μονότονη επίκληση ενός όρου: τα “εθνικά μας δίκαια” που συνήθως κάποιοι μας τα καταπατούν.

Είναι ένας όρος στο βάθος του τραγικός καθώς υποδηλώνει ένα κράτος και ένα έθνος το οποίο περιμένει παθητικά από τους άλλους να του αναγνωρίσουν εκείνα που το ίδιο οφείλει να προστατεύσει για τον εαυτό του. Ο όρος “εθνικά δίκαια” και η διαρκής κλάψα που γεννά η αντίληψη ότι αυτά καταπατώνται από τους ισχυρούς του κόσμου τούτου ή / και μαζί τους επιθετικούς γείτονες, υπήρξε επί δεκαετίες ένα δηλητήριο στην καρδιά της χώρας.

Στον κόσμο της διεθνούς πολιτικής δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια. Υπάρχουν εθνικά συμφέροντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει κανείς να επικαλείται εκείνο που πιστεύει ως συμβατό με τη διεθνή νομιμότητα. Εκείνο όμως που δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει είναι να περιμένει ότι αυτή η νομιμότητα θα εγερθεί από μόνη της και θα λύσει τα προβλήματα μίας χώρας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Στην κοινή σύσκεψη των Ανωτάτων Συμβουλίων και των τριών όπλων προχθές στο ΥΕΘΑ υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο για πρώτη φορά εκφράστηκε μία νέα αντίληψη των πραγμάτων – και αυτό έχει τη σημασία του. Είπε ο υπουργός Άμυνας: «Η Ελλάδα οφείλει να διευρύνει τον ρόλο της ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την αναβαθμισμένη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς, καθώς στόχοι της συμμετοχής μας είναι η εξασφάλιση του μέγιστου εθνικού οφέλους, η δημιουργία ικανών συνθηκών προβολής της εθνικής ισχύος και η ενεργός συμμετοχή μας στη συνδιαμόρφωση των όρων ασφαλείας του περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος».

Αναφερόμενος δε στους άξονες προτεραιότητας για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ως πρώτη όλων την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ούτε δίκαια, ούτε άδικα: εθνικά συμφέροντα και εθνικά οφέλη.

Τα παραπάνω συνιστούν σημαντική καλοδεχούμενη μεταβολή στα ως τώρα δεδομένα για την αντίληψη που πρέπει να έχει για αυτά τα ζητήματα η ηγεσία της χώρας, ειδικά ως προς τη διεθνή πολιτική. Κι αυτό επειδή σαφώς εισερχόμαστε πλέον σε μία νέα εποχή, σε μία μεταβατική και επικίνδυνη περίοδο. Περίοδο στην οποία το πρώτο που οφείλει η Ελλάδα είναι να συνειδητοποιήσει πόσα πολλά και σε πόσα επίπεδα πρέπει να πράξει για να υπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα με επαρκή αποτελεσματικότητα.

Είμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις γιατί βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας “επαναρύθμισης” του κόσμου, στην οποία μέλλον έχουν εκείνοι που έχουν την ικανότητα να δουν μπροστά και συνθετικά, αλλά και είναι αποφασισμένοι να λάβουν ενεργό θέση στους νέους καταμερισμούς ισχύος. Αυτό είναι που πάνω απ’ όλα χρειάζεται να πετύχει σήμερα η Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk