H βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιμένει εμμονικά να κραδαίνει την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία (No Deal) προκειμένου να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία της, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο φαντάζει εντελώς απίθανο. Το πιθανότερο σενάριο είναι η αναβολή της ημερομηνίας του Brexit (29 Μαρτίου) που πλησιάζει απειλητικά, ενώ δεν αποκλείεται και η διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, το οποίο υποστήριξε επιτέλους, αν και απρόθυμα, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Το πρόβλημα με την αναβολή του Brexit, με την οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι «27» αν τη ζητούσε το Λονδίνο, είναι τι θα γίνει στις ευρωεκλογές του Μαΐου, όταν οι έδρες στην Ευρωβουλή της Βρετανίας, που υποτίθεται ότι θα είχε αποχωρήσει, θα μοιράζονταν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Το Brexit παραμένει σε πλήρες αδιέξοδο. Οπως είπε και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στον «Monde», υπάρχουν δύο προοπτικές που συγκεντρώνουν πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο: «Η μία εκφράστηκε σαφώς στις 15 Ιανουαρίου εναντίον της συμφωνίας ανάμεσα στους «27» και την κυβέρνηση Μέι, και πιστεύω ότι υπάρχει πλειοψηφία και κατά του «No Deal»». Αμφότερες είναι αρνητικές – τι δεν θέλουν οι βρετανοί βουλευτές. Οσο για το τι θέλουν, αυτό παραμένει όσο ασαφές ήταν πάντα. Πολλοί βουλευτές έχουν καταθέσει τροπολογίες με προτάσεις για άρση του αδιεξόδου, οι οποίες θα συζητηθούν μεθαύριο Τρίτη στη Βουλή.

Εκκληση για δημοψήφισμα

Υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος τοποθετούνται όλο και περισσότερες προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ενώ δραματική έκκληση για τη διοργάνωσή του έκαναν σε κύριο άρθρο τους οι «Financial Times» στο οποίο επικρίνουν σφοδρά τη Μέι αλλά και τον Κόρμπιν για τους χειρισμούς τους. «Οι βουλευτές πρέπει να νομοθετήσουν κατά του No Deal και να προσπαθήσουν να αναβάλουν την ημερομηνία του Brexit. Στη συνέχεια, να πραγματοποιήσουν ενδεικτικές ψηφοφορίες για τις διάφορες επιλογές αποχώρησης από την ΕΕ. Αν καμία δεν κερδίσει την πλειοψηφία, τότε πιστεύουμε ότι το ζήτημα πρέπει να επιστρέψει στον βρετανικό λαό για ένα δεύτερο δημοψήφισμα» έγραψε η βρετανική εφημερίδα, συμβουλεύοντας τους βουλευτές να υποστηρίξουν την τροπολογία που έχει καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ.

Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν απερίφραστα κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας. Απορρίπτουν επίσης κάθε προσπάθεια να μπει μια καταληκτική ημερομηνία στο λεγόμενο backstop, δηλαδή στην προσωρινή πρόβλεψη προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Και προειδοποιούν ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία σημαίνει αναγκαστικά επαναφορά του σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία.

Οι επιχειρήσεις παίρνουν μέτρα

Εν τω μεταξύ, όσο οι βουλευτές προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο των εξελίξεων από την κυβέρνηση μήπως και βρουν διέξοδο, η 29η Μαρτίου πλησιάζει και οι επιχειρήσεις παίρνουν τα μέτρα τους. Η ακτοπλοϊκή P&O ανακοίνωσε ότι μεταφέρει τον στόλο της που εκτελεί δρομολόγια στη Μάγχη σε κυπριακή σημαία, ύστερα από 182 χρόνια με βρετανική, εξαιτίας του Brexit. Η Sony ανακοίνωσε ότι μεταφέρει τα ευρωπαϊκά κεντρικά της γραφεία από το Λονδίνο στο Αμστερνταμ λόγω του Brexit.

Αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα στη Μέι το έδωσε ο σερ Τζέιμς Ντάισον, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών, που είναι μεγάλος υπέρμαχος του Brexit, ακόμη και χωρίς συμφωνία: ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τα κεντρικά της εταιρείας του από τη Βρετανία στη Σιγκαπούρη.

Παρ’ όλα αυτά, η Μέι συνεχίζει να αρνείται να βγάλει από το τραπέζι το No Deal, ενώ ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ προτείνει ότι πρέπει να αποκλειστεί η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η πολιτική πίεση και οι κυριότερες τροπολογίες

Η Τερέζα Μέι θα αναπτύξει μεθαύριο Τρίτη στη Βουλή τα επόμενα βήματα του Brexit. Βουλευτές τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει τροπολογίες, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν την πορεία του Brexit προς διάφορες κατευθύνσεις. Αρκετές εναλλακτικές έχουν προταθεί και, υπό κανονικές συνθήκες, ο πρόεδρος της Βουλής θα επέλεγε μία για να συζητηθεί επί μιάμιση ώρα. Ομως αναμένεται ότι θα επιτρέψει να συζητηθούν περισσότερες.

Ακολουθούν οι κυριότερες τροπολογίες από τις οποίες καμία δεν είναι δεσμευτική, πλην της δεύτερης. Ολες ασκούν απλώς πολιτική πίεση στη Μέι, πλην της τροπολογίας της Κούπερ η οποία, αν περάσει, είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση διότι περιλαμβάνει νομοθέτηση.

Τροπολογία του
Εργατικού Κόμματος

Καλεί την κυβέρνηση να αποκλείσει την «καταστροφική» έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και να επιτρέψει να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία για τις εξής εναλλακτικές: μια διαφορετική συμφωνία που θα περιλαμβάνει το σχέδιο του Εργατικού Κόμματος για τη μόνιμη τελωνιακή ένωση της Βρετανίας με την ΕΕ και την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος είτε για μια συμφωνία είτε για άλλη πρόταση που θα έχει την υποστήριξη των βουλευτών. Η τροπολογία αυτή δύσκολα θα λάβει την υποστήριξη Συντηρητικών βουλευτών.

Τροπολογία της Εργατικής βουλευτού Ιβέτ Κούπερ

Καλεί την κυβέρνηση να δώσει χρόνο στη Βουλή να νομοθετήσει ότι αποκλείεται η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και τη Μέι να ζητήσει αναβολή του Brexit ως τις 31 Δεκεμβρίου, αν οι βουλευτές δεν έχουν εγκρίνει την παρούσα Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ως τις 26 Φεβρουαρίου. Αν η Μέι συμφωνήσει, θα ζητήσει από την ΕΕ να συναινέσει στην παράταση του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο είχε ενεργοποιήσει η Βρετανία για να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit. Η τροπολογία αυτή έχει την υποστήριξη ορισμένων Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών βουλευτών και έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Τροπολογία του Συντηρητικού Ντόμινικ Γκριβ

Καλεί την κυβέρνηση να δώσει έξι πλήρεις ημέρες στους βουλευτές για να συζητήσουν διάφορες εναλλακτικές πριν από τις 26 Μαρτίου. Οι βουλευτές θα μπορούν να καταθέσουν τροπολογίες προς ψήφιση στο τέλος της συζήτησης. Αυτές θα περιλαμβάνουν το σχέδιο των Εργατικών για τελωνιακή ένωση, ένα δεύτερο δημοψήφισμα, έξοδο χωρίς συμφωνία και τη νορβηγικού τύπου σχέση με την ΕΕ. Η τροπολογία αυτή έχει την υποστήριξη ορισμένων βουλευτών από τους Εργατικούς, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, του ουαλικού κόμματος και των Πρασίνων.

Τροπολογία της Εργατικής Χίλαρι Μπεν  

Καλεί την κυβέρνηση να διοργανώσει μια σειρά «ενδεικτικών ψηφοφοριών» στη Βουλή που θα περιλαμβάνουν νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία της Μέι και ψηφοφορίες για έξοδο χωρίς συμφωνία, επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ και πραγματοποίηση δεύτερου δημοψηφίσματος.

Τροπολογία του ανεξάρτητου Φρανκ Φιλντ και του Συντηρητικού Εντ Βέιζι

Καλεί την κυβέρνηση να δώσει χρόνο για μια σειρά από ενδεικτικές ψηφοφορίες στη Βουλή που θα περιλαμβάνουν την αλλαγή της πρόβλεψης για τα σύνορα Β. Ιρλανδίας – Ιρλανδίας (backstop), την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, την αναβολή του Brexit, την καναδικού τύπου σχέση Βρετανίας – ΕΕ, τη νορβηγικού τύπου σχέση Βρετανίας – ΕΕ, τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος και την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.