Την εθνική πολιτική re-branding της Ελλάδας στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη Δημόσια Διπλωματία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας – καίρια γεωπολιτική θέση, σταθερή δημοκρατία, οικονομία σε ανάκαμψη, μεταρρυθμιστική δυναμική, ισχυρό επενδυτικό κλίμα και, φυσικά, απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά-, ανέδειξε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Ολομέλειας της Λέσχης της Βενετίας που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαΐου 2025 στο Ζάππειο Μέγαρο.
Η Λέσχη της Βενετίας αποτελεί ένα άτυπο φόρουμ για τη Θεσμική Επικοινωνία, όπου εκπροσωπούνται σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων πάνω από 30 χώρες – μεταξύ αυτών τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και άλλοι αρμόδιοι φορείς.
Τα κύρια θέματα της φετινής χρονιάς
Η Ελλάδα ανέλαβε να φιλοξενήσει φέτος τη σημαντική αυτή διοργάνωση, με κύρια θέματα:
• Επικοινωνιακές προκλήσεις θεσμικής επικοινωνίας
• Επίδραση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της Τεχνητής Νοημοσύνης στη σύγχρονη επικοινωνία
• Δημόσια Διπλωματία και Νation Βranding
Στην εναρκτήρια εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Ζάππειο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Λοβέρδος απηύθυνε χαιρετισμό, όπου συνεχάρη τη Λέσχη της Βενετίας για τη συμβολή της στην προώθηση της συνεργασίας και του διαλόγου σε θέματα διεθνούς επικοινωνίας.
Τόνισε δε πως σε μια εποχή μεγάλων επικοινωνιακών προκλήσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών επενδύει στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, αξιοποιεί εργαλεία εξωστρέφειας και τη σύγχρονη τεχνολογία και σφυρηλατεί ισχυρούς δεσμούς με τους Έλληνες της Διασποράς.
Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κυρία Μάιρα Μυρογιάννη, επεσήμανε τον ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στην προβολή της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών και της εναρμόνισης των επικοινωνιακών στρατηγικών των κρατών μελών στη δημιουργία μιας συνεκτικής φωνής.
“Ως μέλη της ενωμένης Ευρώπης, ως διπλωμάτες, ως επαγγελματίες της επικοινωνίας έχουμε χρέος και αποστολή να ενισχύσουμε την κοινή ευρωπαϊκή φωνή, να μεταφέρουμε τα μηνύματα μας τόσο προς τους πολίτες των χωρών μας, όσο και προς τους πολίτες των τρίτων χωρών, και να φέρουμε τους πολίτες κοντά στις πολιτικές”, πρόσθεσε η κυρία Μυρογιάννη.
«Στο πλαίσιο της Ολομέλειας θα ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τις επιμέρους πτυχές και τις σύγχρονες προκλήσεις της θεσμικής επικοινωνίας. Θα συζητήσουμε τη δυναμική της Δημόσιας Διπλωματίας, η οποία αποτελεί ουσιώδες εργαλείο διεθνούς στρατηγικής» ανέφερε επίσης.
Η αξία της Δημόσιας Διπλωματίας
Η κ. Μυρογιάννη στάθηκε επίσης στην προστιθέμενη αξία της Δημόσιας Διπλωματίας για τη χώρα μας και την ανάγκη ενίσχυσής της, ως ουσιαστική μορφή διπλωματίας. «Για αυτό στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Λοβέρδο και υπό τον συντονισμό του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, εκπονούμε στρατηγικό σχέδιο για τη Δημόσια Διπλωματία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα, η ισχύς μιας χώρας απορρέει κυρίως από τις αξίες που πρεσβεύει. Η διεθνής εικόνα της Ελλάδας προκύπτει από έναν συνδυασμό ιστορικών και σύγχρονων επιτευγμάτων. Στρατηγική γεωπολιτική θέση, σταθερή δημοκρατία, οικονομία σε ανάκαμψη, μεταρρυθμιστική δυναμική, δυναμικό επενδυτικό κλίμα και φυσικά, απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά» συμπλήρωσε.
«Στόχος μας να υλοποιήσουμε μία νέα στρατηγική Rebranding της χώρας, με έμφαση στην προβολή των μεταρρυθμίσεων, των επενδυτικών ευκαιριών, του τουρισμού, των πράσινων πρωτοβουλιών, της ανάδειξης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.
Στο σύγχρονο πολύ-παραγοντικό γίγνεσθαι, η δικτύωση και η συνεργασία αποτελούν προϋποθέσεις επιτυχίας. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη σαφήνεια, τη συνοχή και τον αντίκτυπο των μηνυμάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης, προς τα εσωτερικά και διεθνή κοινά τους» κατέληξε η κυρία Μυρογιάννη .
Η μετάβαση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης και ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο οποίος είχε συζήτηση με τον δημοσιογράφο κ. Φάνη Παπαθανασίου σχετικά με το σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και ανέδειξε τις δυνατότητες και τους κινδύνους που παρουσιάζονται, καθώς και τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στη σύγχρονη επικοινωνία.
Ο κ. Μαστρογεωργίου είναι συντονιστής του έργου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης, μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης, προς όφελος του ελληνικού λαού, της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος, και θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα.
Οι παρουσίες στην εκδήλωση
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η κυρία Νιόβη Ρίγκου, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, κα Παρασκευή Δραμαλιώτη, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτριος Κάρναβος, η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κα Παυλίνα Καρασιώτου, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης, κ. Πέλοψ Λάσκος, και η Ειδική Γραμματέας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κα Αναστασοπούλου Ολυμπία, καθώς και Πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών Αρχών της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας στη χώρα μας.