Δημιουργός του ιστορικού Μερακλή ήταν ο Αθανάσιος Κοτσιναδέλλης, διάσημος λυράρης, που η μουσική και τα ταξίδια του διέσωσαν την παράδοση της Λήμνου, κάνοντάς τη γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Το 1953, αποφάσισε να ανοίξει το μαγαζί, ως καφενείο-κουρείο όπως συνηθιζόταν τότε. Μερικά χρόνια αργότερα και καθώς ήταν και ψαράς με ιδιόκτητο καΐκι, μετέτρεψε το καφενείο σε ψαροταβέρνα και το 1988 ξεκίνησε να έχει τις περίφημες σούβλες του, αφού πρώτα ανακαίνισε και μεγάλωσε το χώρο.

Στον Μερακλή μαγειρεύουν με ποιοτικά προϊόντα από παραγωγούς του νησιού. Φωτό: Χρήστος Καββούρης

Ο Μερακλής είναι αγαπημένο στέκι όλου του νησιού και γνωστός σε κάθε επισκέπτη του, ενώ τώρα πια τα ηνία έχουν ο γιος του Αθανάσιου, Γιώργος, μαζί με τη σύζυγό του, Ελισάβετ, και ο εγγονός του, Νάσος. Από το 2022, προστέθηκε στη δυναμική του μαγαζιού και το απέναντι κτίριο, που λειτουργεί ως καφενείο/μεζεδοπωλείο από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι τις 5 το απόγευμα σερβίροντας ελληνικό πρωινό, μαγειρευτά και μεζέδες για το κρασί και το τσίπουρο με τη φιλοσοφία των βολιώτικων τσιπουράδικων.

Η μικρή πλατεία μπροστά στον Μερακλή γεμίζει με κόσμο που απολαμβάνει τις νοστιμιές που βγαίνουν από την κουζίνα και τις σούβλες του μαγαζιού. Φωτό: Χρήστος Καββούρης

Οι σούβλες παίρνουν φωτιά από τις 7 το απόγευμα και η μικρή πλατεία μπροστά από τα μαγαζιά γεμίζει από κόσμο που δεν χορταίνει την κουζίνα τους. Εμείς, απολαύσαμε ένα εξαιρετικό γεύμα με κόκορα και παραδοσιακά φλωμάρια, φτιαγμένο με μεράκι από τη μαγείρισσα Μαρία Πεττή.

Κόκορας με φλωμάρια

Φωτό: Χρήστος Καββούρης

Χρόνος προετοιμασίας: 20΄ 

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 45΄

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 6 μερίδες

  •  1 κόκορα σε μερίδες
  •  500 γρ. φλωμάρια Λήμνου
  •  1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  Ε.π. ελαιόλαδο
  •  1 ποτηράκι λευκό κρασί
  •  Αλάτι
  •  1 πρέζα πιπέρι
  •  1 κ.γ. (κοφτό) γλυκιά πάπρικα
  •  1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •  1 μικρό ξυλαράκι κανέλα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα ελαιόλαδο και θωρακίζουμε ομοιόμορφα τον κόκορα, να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, την κανέλα και τον πελτέ και τα περνάμε μια φορά από το λάδι. Σβήνουμε με το κρασί.
  2. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, συμπληρώνουμε νερό τόσο όσο να καλύπτει τα υλικά και το αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε στη συνέχεια την ένταση της εστίας, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και σιγοβράζουμε για 1-1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  3. Όταν είναι έτοιμος ο πετεινός, τον βγάζουμε σε πιατέλα και τον διατηρούμε ζεστό. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φλωμάρια, να βράσουν στη σάλτσα για 10 λεπτά. Περίπου 2 λεπτά πριν από το τέλος, επαναφέρουμε στο σκεύος τον κόκορα και τον αφήνουμε να πάρει μια βράση με τα ζυμαρικά.
  4. Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να σταθεί και να ρουφήξουν τα ζυμαρικά τη σάλτσα. Σερβίρουμε με μπόλικο τυράκι μελίχλωρο Λήμνου.