Κοινό μέτωπο έχει συγκροτηθεί απέναντι στην υπερτιμολόγηση του νερού, που σύμφωνα με δήμους, σωματεία και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ευνοείται από την κοινή Υπουργική Απόφαση
Μόλις την Παρασκευή, για δεύτερη, μάλιστα, φορά το θέμα βρέθηκε ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει σωματεία, μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ομοσπονδίες καθώς και 20 κάτοικοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έξω από το ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι σε δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, αρμόδιες για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, με στόχο να στηρίξουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.
Απόφαση του ΣτΕ: Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη φορά που η τιμολόγηση του νερού απασχόλησε το ΣτΕ ήταν μετά από ΚΥΑ του 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ. Η ακυρωτική απόφαση ως αντίθετη στην ευρωπαϊκή οδηγία που εξέδωσε το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ σημείωνε πως «το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν», τονίζοντας πως «η εθνική πολιτική παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, συμπεριλαμβανομένης και της τιμολόγησης αυτών, σχεδιάζεται από τα κράτη μέλη ως πολιτική παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με κριτήριο την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της εν λόγω οδηγίας, ανά λεκάνης απορροής υδάτων, για την προστασία των εσωτερικών, επιφανειακών και υπόγειων υδάτων συνεκτιμώντας κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».
Η ΡΑΑΕΥ και η ανάθεση ελέγχου της τιμολόγησης
Από την άλλη, το βασικό ζήτημα, το οποίο συζητήθηκε την Παρασκευή και για το οποίο θα αποφασίσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, είναι η ανάθεση στην ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ΡΑΑΕΥ του ελέγχου της τιμολόγησης των υπηρεσιών νερού, που σημειωτέον μέχρι σήμερα γινόταν από τους ΟΤΑ και το κράτος, και κατά πόσο διασφαλίζεται ότι αυτός ο έλεγχος θα γίνεται με όρους δημοσίου συμφέροντος.
Αντιδράσεις για την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχΣύμφωνα, άλλωστε, με τους προσφεύγοντες Σωματεία, που έχουν υποβάλλει την αίτηση ακύρωσης, στην πραγματικότητα επιδιώκεται η αύξηση των εσόδων των παρόχων μέσω της αύξησης των τιμολογίων κατανάλωσης, ενώ παράλληλα θα γίνει μετακυλήσει του κόστους των δαπανών, κάτι που θα οδηγήσει σε συνεχείς αυξήσεις. αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης της δημόσιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, με συνέπεια «να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής τους υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».
Από τη δική της πλευρά η ΕΥΔΑΠ υποστήριξε πως η απόφαση για την ανάθεση του ελέγχου της τιμολόγησης του νερού από μία ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή οδηγία και μάλιστα, ο τρόπος που εφαρμόστηκε στη χώρα μας είναι ίδιος με αυτόν που εφαρμόστηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Άλλωστε, η ΡΑΑΕΥ, σύμφωνα με την τοποθέτηση των εκπροσώπων της ΕΥΔΑΠ, ναι μεν έχει αποκτήσει αρμοδιότητες, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι καταργούνται αρμοδιότητες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού ή του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην υπουργική απόφαση. Είναι χαρακτηριστικό πως το αίτημα να ανακληθούν οι αποφάσεις που οδηγούν στην υπερτιμολόγηση του νερού έχαιρε της υποστήριξης τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνα.
«Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό, επιμένει παράνομα και καταχρηστικά στην εμπορευματοποίησή του. Υπενθυμίζουμε την εμμονή της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ: Η αρχή έγινε με την ένταξη των υπηρεσιών ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), μια Αρχή που έδειξε τις διαθέσεις της με τα τιμολόγια ρεύματος, που επέτρεψε να εκτοξευτούν σε απαράδεκτα ύψη. Κατόπιν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, που υιοθετεί μια αμιγώς λογιστικού αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική για το νερό. Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση “στήνει” έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης), απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος», ανέφερε μεταξύ άλλων το ψήφισμα του ΔΣ της Αθήνας.
Σύσκεψη στο Δημαρχείο Αθηνών για το νερό
Μάλιστα, δυο ημέρες πριν τη συζήτηση στο ΣτΕ, το οποίο και θα λάβει απόφαση για το αν μετατρέπεται το νερό σε εμπορικό προϊόν, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αθήνας με θέμα την τιμολογιακή πολιτική του νερού.
Στην παρέμβασή του, ο κ Δούκας τόνισε πως το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. «Γι’ αυτό στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ». Στη συνάντηση, δε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών καθώς και εκπρόσωποι της εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης. «Ζητούμε να εξαιρούνται του αλγόριθμου τιμολόγησης του νερού, οι επενδυτικές δαπάνες και οι αποσβέσεις τους, σε δημοτικό και διαδημοτικό επίπεδο, προκειμένου το κόστος τους να μην επιβαρύνει τους πολίτες. Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού, και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ», ανέφερε το ψήφισμα, τοι οποίο εγκρίθηκε στο τέλος της σύσκεψης.