Ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η σύγκρουση κορυφής, μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για συζήτηση πολιτικών αρχηγών, μετά τις αποκαλύψεις ότι στόχοι παρακολούθησης έγιναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Δείτε ακόμα

Κρίσιμη αναμέτρηση

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα είναι δίχως αμφιβολία η πιο κρίσιμη αναμέτρηση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθ’ όλη την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του.

Και αποτελεί σε πολιτικό επίπεδο ένα προσωπικό «crash test» καθώς έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα των αντιδράσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και θεσμικών παραγόντων που του αποδίδουν την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» για την υπόθεση της «τυπικά νόμιμης» πλην «πολιτικά μη αποδεκτής» παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα ερωτήματα που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας

Επίθεση κατά μέτωπο στον Πρωθυπουργό ετοιμάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ερωτήματα που θα θέσει σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι τα εξής:

– Ποιους ακόμα βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούσε η ΕΥΠ ή η παρακρατική υπηρεσία που είχε στήσει με το Predator; Γιατί δεν το διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Γιατί σχεδόν το επιβεβαίωσε ο κ. Δεμίρης; Γιατί δεν έχει υπάρξει διάψευση του ρεπορτάζ της Καθημερινής εδώ και 15 μέρες πως ακόμα τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί παρακολουθούνται;

– Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ή έστω οι δήθεν «εθνικοί λόγοι» που τέθηκαν υπό παρακολούθηση οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης;

– Γιατί ακόμα και τώρα αρνείται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει να μην αποσύρει την τροπολογία που ψήφισε αιφνιδιαστικά, όταν ο κ. Κουκάκης προσέφυγε στην ΑΔΑΕ, με την οποία απαγορεύεται στην Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώνει τους πολίτες που κάνουν σχετική αίτηση για το εάν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης; Τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί εάν αφήσει την ΑΔΑΕ να επιτελέσει το κατά το Σύνταγμα έργο της;

– Γιατί άλλαξε το νόμο από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του προκειμένου να τοποθετήσει στην ΕΥΠ τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα, ο οποίος δεν πληρούσε τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα;

«Ο κ. Μητσοτάκης σύρεται σήμερα στο Κοινοβούλιο ως βαρύτατα κατηγορούμενος για θεσμική και Συνταγματική εκτροπή, υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Οι απαντήσεις ή οι «μη απαντήσεις» του κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή, αντικειμενικά θα οδηγήσουν σε ένα και μόνο δρόμο: Στην αντικειμενική και αμετάθετη ευθύνη του Πρωθυπουργού και στη μόνη δημοκρατική διέξοδο, την άμεση προσφυγή στη λαϊκή κρίση» αναφέρουν συνομιλητές του κ. Τσίπρα.