Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με «βολές» κατά του πρωθυπουργού, καλώντας τον να αφήσει τα μισόλογα και να δώσει διευκρινίσεις για ποιον λόγο παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αξιόποινη πράξη σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι είναι νόμιμο να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε σε υψηλούς τόνους στην ομιλία του απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τονίζοντας  ότι δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο του ανιψιού σας κ. Δημητριάδη.

«Είστε κατηγορούμενος»

«Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση των πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος».» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί 3,5 χρόνια χτίζετε ένα καθεστώς, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο να εδραιωθείτε στην εξουσία, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ευθείες «βολές» προς τον Μητσοτάκη

«Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη,

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού σημείωσε. «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».

Συνέχιζε την επίθεση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό;

Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη.

Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;». Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανιψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό».

«Εσείς δώσατε εντολή να παρακολουθήσουν τον Ανδρουλάκη, όχι ο ανιψιός σας»

Συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεση προς τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εντολή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε στη διάρκεια της ομιλίας του ότι την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν την αποφάσισε ούτε ο ανιψιός του, ούτε ο πρόεδρος της ΕΥΠ αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις.

Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;».

Καθεστώς εκφυλισμού, νεποτισμού, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα

«Έχω την ευθύνη στο όνομα της ομαλότητας να δώσω εγώ απαντήσεις και να πω την αλήθεια όπως εγώ την κατανοώ και πιστεύω την κατανοεί και η πλειοψηφία. Εδώ και 3,5 χρόνια χτίζετε ένα καθεστώς εκφυλισμού, νεποτισμού, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Διότι δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις. Με το που αναλάβατε πήρατε υπό το στενό σας έλεγχο και την ΕΡΤ και τη Γενική Γραμματεία ενημέρωσης που βάλατε τους ανθρώπους σας. Δε διστάσατε επίσης να μοιράσετε αφειδώς δημόσιο χρήμα για να ελέγξετε το σύνολο της ενημέρωσης. Γι αυτό προχωρήσατε στη λίστα Πέτσα και σε άλλες λίστες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εξαπολύσατε πογκρόμ σε όσους δεν ήταν μαζί σας. Γι αυτό υποχώρησε η Ελλάδα στην 108η θέση στον πλουραλισμό της ενημέρωσης» είπε.

«Αυξήσατε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Εφορμήσατε τις ακρίδες για το δημόσιο χρήμα. Αντλήσατε 7 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Ποτέ άλλοτε δεν είχε ξαναγίνει αυτό. Βολέψατε σε οργανισμούς δικούς σας ανθρώπους» συμπλήρωσε.

«Αυτή πρωτοφανής και μιντιακή στήριξη που καταφέρατε σας έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως δε θα έχετε πολιτικό κόστος και θα είστε ανεξέλεγκτος εις το διηνεκές. Κι αυτή η αίσθηση ασυδοσίας μεγέθυνε την αλαζονεία, και σας οδήγησε στο να παρακολουθείτε και τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

«Ζούμε την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη αυτές τις ημέρες. Ένα καθεστώς που κόστισε πολύ σε δικαιώματα και ελευθερίες. Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να συμβάλει στη δημοκρατική έξοδο από αυτό το καθεστώς» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν είναι κανονικότητα αυτό που συμβαίνει, μας προσβάλει. «Αυτό που ζούμε είναι εκτροπή που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έτσι.

Δεν έχετε πολλές επιλογές, έχετε δύο» είπε ο κ. Τσίπρας για να καταλήξει.

«Τη δημοκρατική επιλογή που συνεπάγεται παραίτηση και προσφυγή στις κάλπες, και την καθεστωτική που συνεπάγεται συγκάλυψη , προκλήσεις , τοξικότητα, λάσπη στον ανεμιστήρα και κινήσεις πανικού. Σας ενθαρρύνω να πράξετε το πρώτο και να παραιτηθείτε».