Στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων, των διαδοχικών ομολογιών, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, των Γιάννη Οικονόμου (κυβερνητικού εκπροσώπου) και Θεμιστοκλή Δεμίρη (νέου διοικητή της ΕΥΠ) για τις παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων και των αλλεπάλληλων ρεπορτάζ μεγάλων διεθνών Μέσων που διασύρουν τη χώρα για τις καθεστωτικές πρακτικές της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει την Παρασκευή στη Βουλή απολογούμενος, τονίζουν από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, για να δώσει επιτέλους απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που αλαζονικά αποφεύγει για το επιτελικό οικογενειακό παρακράτος που έχει στήσει με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση.

«Έχοντας παίξει καθυστερήσεις μισό μήνα από τις 8 Αυγούστου, όταν και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε το αίτημα για άμεση διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης σύρεται την Παρασκευή στη Βουλή» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό πάντως της συνεχιζόμενης επιχείρησης συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι το γεγονός ότι παρά τις διαρκείς πιέσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η πλειοψηφία της ΝΔ απόλυτα απομονωμένη αρνήθηκε εμφατικά.

«Και όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά χθες στην Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση Δεμίρη προανήγγειλε νέα αναβολή της επίμαχης συνεδρίασης. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να καθυστερήσει όσο μπορεί τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών και ο λόγος είναι ξεκάθαρος» τονίζουν τα ίδια στελέχη και συμπληρώνουν: «Θέλει να κουκουλώσει την υπόθεση, για την οποία πέρα από τις πολιτικές υπάρχουν ξεκάθαρα και ποινικές ευθύνες και η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών να γίνει χωρίς να έχουν καταθέσει και απαντήσει στα φλέγοντα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη στην Θεσμών και Διαφάνειας οι παραιτηθέντες Γρηγόρης Δημητριάδης, Παναγιώτης Κοντολέων και η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου».

Παράλληλα υποστηρίζουν και αυτό θα πει σήμερα και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέμει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα είναι ακόμα πιο δυσχερής η θέση του γιατί θα έχουν προηγηθεί και νέες αποκαλύψεις.

Η γραμμή ΣΥΡΙΖΑ

Συνοπτικά η γραμμή που θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα κινείται στους εξής άξονες:

1. Πέραν αυτών, χαρακτηριστική της επιχείρησης συγκάλυψης είναι η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, όταν της ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη χρήση του Predator στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μόλις τρεις μέρες πριν τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντα, έφτασε στο σημείο να της ζητήσει να μην ασχολείται με τις υποκλοπές και το Predator επικαλούμενη εθνικούς λόγους, αλλά και να μην ενστερνίζεται τα σχετικά ρεπορτάζ, στοχοποιώντας τα Μέσα και τους δημοσιογράφους που κάνουν τις σχετικές αποκαλύψεις.

2. Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δώσει καμία απολύτως απάντηση για το ποιοι ήταν οι «εθνικοί λόγοι» για τους οποίους είχε θέσει υπό παρακολούθηση τον Νίκου Ανδρουλάκη την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ και τον Θανάση Κουκάκη την περίοδο που διερευνούσε οικονομικά και τραπεζικά σκάνδαλα πολλών εκατομμυρίων και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες Μητσοτάκη που τα «ξέπλυναν».

3. Έχει καταφέρει να γελοιοποιηθεί, διαρρέοντας μέσα σε 10 ημέρες στην αρχή πως οι παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε για σχέσεις του με την Κίνα, μετά κατόπιν δήθεν αιτήματος της Αρμενίας και της Ουκρανίας (που αμφότεροι ισχυρισμοί διαψεύσθηκαν επίσημα) και εν τέλει «δείχνοντας» πως πίσω από όλα βρίσκεται η Ρωσία (κυβερνητικές πηγές στους FT).

4. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις γελοίες διαρροές, κανείς δεν έχει πει κουβέντα για τους λόγους παρακολούθησης Κουκάκη (και μέσω ΕΥΠ και με το Predator), γεγονός που δείχνει πως το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει μόνο στην περίπτωση Ανδρουλάκη γιατί θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για τα οικονομικά σκάνδαλα που διερευνούσε και για τα οποία είχε κάνει ρεπορτάζ ακόμα και στους Financial Times (για την τροπολογία αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

5. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η χθεσινή αποστροφή του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο ο κ. Μητσοτάκης, όλα θα αποκαλυφθούν: Και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων».

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι στο μικροσκόπιο και της Κουμουνδούρου εξάλλου βρίσκονται και οι 6 απόρρητες συμβάσεις του Δημοσίου με την εταιρία Krikel που αποκαλύφθηκαν από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης τις είχε αποκρύψει σε σχετική ερώτηση στη Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και οι σχέσεις του παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη (μέσα από τις εταιρίες που αποκαλύφθηκε ότι είχε καταστρατηγώντας το νόμο για το επιτελικό κράτος) με φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με κύκλωμα γύρω από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι πολλά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αμείλικτα και ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί θέλει δε θέλει να απαντήσει, όπως λένε.

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που θα θέσει σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι τα εξής:

– Ποιους ακόμα βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούσε η ΕΥΠ ή η παρακρατική υπηρεσία που είχε στήσει με το Predator; Γιατί δεν το διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Γιατί σχεδόν το επιβεβαίωσε ο κ. Δεμίρης; Γιατί δεν έχει υπάρξει διάψευση του ρεπορτάζ της Καθημερινής εδώ και 15 μέρες πως ακόμα τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί παρακολουθούνται;

– Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ή έστω οι δήθεν «εθνικοί λόγοι» που τέθηκαν υπό παρακολούθηση οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης;

– Γιατί ακόμα και τώρα αρνείται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει να μην αποσύρει την τροπολογία που ψήφισε αιφνιδιαστικά, όταν ο κ. Κουκάκης προσέφυγε στην ΑΔΑΕ, με την οποία απαγορεύεται στην Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώνει τους πολίτες που κάνουν σχετική αίτηση για το εάν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης; Τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί εάν αφήσει την ΑΔΑΕ να επιτελέσει το κατά το Σύνταγμα έργο της;

– Γιατί άλλαξε το νόμο από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του προκειμένου να τοποθετήσει στην ΕΥΠ τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα, ο οποίος δεν πληρούσε τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα;

«Ο κ. Μητσοτάκης σύρεται σήμερα στο Κοινοβούλιο ως βαρύτατα κατηγορούμενος για θεσμική και Συνταγματική εκτροπή, υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Οι απαντήσεις ή οι «μη απαντήσεις» του κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή, αντικειμενικά θα οδηγήσουν σε ένα και μόνο δρόμο: Στην αντικειμενική και αμετάθετη ευθύνη του Πρωθυπουργού και στη μόνη δημοκρατική διέξοδο, την άμεση προσφυγή στη λαϊκή κρίση» αναφέρουν συνομιλητές του κ. Τσίπρα.