Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει πρωτόγνωρες αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο και προκλήσεις που επηρεάζουν πολλαπλές πτυχές της ζωής μας. 

Εκτός από τις εύλογες ανησυχίες για την υγεία μας και τις δεκάδες χιλιάδες που έχασαν τη μάχη τους με τον ιό, η παγκόσμια οικονομία έχει δεχτεί ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα. 

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για επερχόμενη ύφεση, ενώ οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που απαιτούν πολλοί εργαζόμενοι να εργάζονται από το σπίτι. 

Η μεταφορά πολλών δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο επηρεάζει όπως ήταν αναμενόμενο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 

Η ανάγκη για απομόνωση έχει επιφέρει μια νέα εξάρτηση από τεχνολογικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο έκθεσης στον COVID-19, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο έκθεσής μας σε ορισμένες απειλές μέσω του διαδικτύου. 

Για επιχειρήσεις και άτομα που θέλουν να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι στο νέο περιβάλλον οι επιθέσεις από χάκερς είναι όχι μόνο πιο συχνές, αλλά και πιο αποτελεσματικές. 

Από την έναρξη της κρίσης έχουν καταγραφεί πάνω από 4.000 κακόβουλες δραστηριότητες που σχετίζονται με θέματα που αφορούν στον κοροναϊό. Στην Κίνα έχουν αναφερθεί περισσότερα από 7.500 περιστατικά διαδικτυακής απάτης από τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Οι τράπεζες έχουν ήδη προειδοποιήσει για αύξηση των πιθανών επιθέσεων, και αυτές είναι μόνο οι πιο πρόσφατες αναφορές. 

Η μετάβαση στο Διαδίκτυο 

Η έννοια της απομακρυσμένης εργασίας δεν είναι κάτι καινούργιο και πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο την εφαρμόζουν εδώ και χρόνια για να ενισχύσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Όμως η απομακρυσμένη εργασία για τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφαλείας στον κυβερνοχώρο είναι σχεδόν ένας εφιάλτης. 

Πολλές εταιρείες ανακαλύπτουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται από τα σπίτια τους συμμορφώνονται με τις οδηγίες ασφαλείας. Ταυτόχρονα είναι σχεδόν αδύνατο να να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι διαχειρίζονται τα ευαίσθητα δεδομένα, γεγονός που κάνει την απομακρυσμένη εργασία να μοιάζει με ένα ναρκοπέδιο σε θέματα κυβερνοασφάλειας. 

Η μετάβαση δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα οι συσκέψεις, στο διαδίκτυο καθιστά ευκολότερο το γεγονός ευαίσθητες πληροφορίες να διαρρεύσουν και να φτάσουν σε λάθος χέρια. 

Ένας άλλος κίνδυνος έχει να κάνει με όσους βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας γεγονός που τους αναγκάζει να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά και ως εκ τούτου να είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο συλλογής και χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων από χάκερς. 

Εκτός από την απομακρυσμένη εργασία και την αυξημένη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, ένας άλλος κίνδυνος είναι η έκθεση των δεδομένων που αφορούν σε ευαίσθητα πληροφορίες που αφορούν στην υγεία μας. 

Οι προσπάθειες για χαρτογράφηση των επαφών μας σε περίπτωση που έχουμε προσβληθεί από τον ιό έχουν κάνει αναγκαία μέτρα που σε άλλες εποχές θα αντιμετωπίζονταν σαν κατάφορη παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής. 

Στην προσπάθεια αυτή οι αρχές συλλέγουν και χρησιμοποιούν πληροφορίες που προέρχονται από τα smartphones μας, τις κάρτες μετακίνησης και άλλες πηγές. 

Παρ´όλο που είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολίτες να συνεργάζονται στην περίοδο αυτή με τις αρχές, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι σε βάθος χρόνου τα προσωπικά μας δεδομένα και η ιδιωτική μας ζωή θα προστατεύονται αποτελεσματικά. 

Οι τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, ακόμα και πίσω από μάσκες, κάνει πολλούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για τη χρήση αυτών των εργαλείων στο μέλλον. 

Ο κίνδυνος για παράλογη χρήση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στην παρακολούθηση των πολιτών είναι ορατός και οι διαχωριστικές γραμμές, ανάμεσα στην ασφάλεια και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής γίνονται καθημερινά όλο και πιο δυσδιάκριτες.