Καθώς η ζωή μας γίνεται καθημερινά όλο και πιο «ηλεκτρονική» και όλο και περισσότερες δραστηριότητες μας έχουν μεταφερθεί πλέον στο Διαδίκτυο, οι παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων εξελίσσονται σε ανοιχτή πληγή τόσο για τους χρήστες του Ίντερνετ, όσο και για τις εταιρείες, για τις οποίες οι παραβιάσεις αυτές μεταφράζονται τόσο σε απώλεια χρημάτων, όσο και σε δυσμενείς επιπτώσεις για την εταιρική τους φήμη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων βαίνουν συνεχώς κλιμακούμενες και υπολογίζεται ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα αυξηθούν κατά 70%.
Πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι το κόστος από τις παραβιάσεις αυτές για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί από τα 3 τρις δολάρια που είναι σήμερα στα 5 τρις δολάρια μέχρι το 2024, καταγράφοντας μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 11%. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει και την επιβολή προστίμων.
Η αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις οφείλεται εν μέρει και τη νέα νομοθεσία που έχει καταστήσει αυστηρότερες τις ρυθμίσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ειδικές μελέτες, η αύξηση του επιχειρηματικού κόστους των παραβιάσεων είναι ευθέως ανάλογη της όλο και μεγαλύτερης εξάρτησης των επιχειρήσεων από την ψηφιακή τεχνολογια.
Εν τω μεταξύ νέες έρευνες διαπιστώνουν ότι το κόστος ανά περιστατικό παραβίασης θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά στο άμεσο μέλλον, ενώ τα κρούσματα παραβιάσεων θα είναι τόσο εκτεταμένα και ηχηρά που θα απασχολούν ακόμα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Κυβερνοέγκλημα και τεχνητή νοημοσύνη
Οι αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι οι εγκληματικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο θα εξελίσσονται διαρκώς.
Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες προβλέπεται ότι οι παρανομούντες στον κυβερνοχώρο θα κάνουν όλο και πιο συχνά χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να προβλέψουν τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των συστημάτων ασφαλείας ώστε να καταστεί ευκολότερη η παραβίαση τους.
Να σημειωθεί ότι, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, παρ´ όλο που η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της εταιρικής κουλτούρας ωστόσο δεν επεκτείνεται σε όλους τους τομείς μιας επιχείρησης.
Για τον λόγο αυτόν προβλέπουν ότι η εκπαίδευση του προσωπικού και η ευαισθητοποίηση όλων των εταιρικών τμημάτων για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων θα καθίστανται όλο και πιο σημαντικές δραστηριότητες για τις εταιρείες.
Τα οφέλη που υπολογίζεται να προκύψουν από τις δραστηριότητες αυτές αναμένεται να κάνουν πιο αποτελεσματική την χρήση δαπανών, αλλά και να ενισχύσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι αναλυτές συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν όλες τις διαστάσεις του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και να το αντιμετωπίζουν ολιστικά.
Στην Ελλάδα 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες, στις 26 Αυγούστου, ψηφίστηκε μετά από αρκετή καθυστέρηση ο νέος νόμος για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η χώρα μας και η Σλοβενία ήταν οι δύο τελευταίες χώρες στην ΕΕ που δεν είχαν ψηφίσει τον σχετικό νόμο.
Μάλιστα στα τέλη του περασμένου Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο δικαστήριο της ΕΕ επειδή δεν είχε ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο τους σχετικούς κανόνες, οι οποίοι σύμφωνα με τη σχετική οδηγία έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί μέχρι τις 6 Μαΐου του 2018.
Επισημαίνεται ότι ο νέος νόμος έχει στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Επίσης καθορίζει κανόνες για την επεξεργασία των δεδομένων αυτών, ενώ παράλληλα διευκολύνει την ανταλλαγή τους μεταξύ των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου των χωρών – μελών.