• Αναζήτηση
 • Το ψηφιακό τρομοκρατικό υλικό θα πρέπει να αφαιρείται σε μία ώρα

  Αντιμέτωπες με κυρώσεις μέχρι 4% του τζίρου τους οι εταιρείες σε περίπτωση επίμονων παραβάσεων

  Η νομοθεσία αφορά κάθε ψηφιακό υλικό το οποίο «υποκινεί ή καλεί στην τέλεση ή τη συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, ή προάγει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας»

  Με την ελευθερία που προσφέρουν τα social media στους χρήστες τους, ο καθένας μπορεί να «ανεβάσει» ό,τι θέλει χωρίς να ελέγχεται εκ των προτέρων. Πριν από έναν μήνα παρακολουθήσαμε σοκαρισμένοι τον 28χρονο Αυστραλό να σκορπίζει τον θάνατο σε τέμενος της πόλης Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία, και αυτό συνέβη επειδή ο μακελάρης μετέδιδε το «έργο» του live στο Facebook.

  Με στόχο την καταπολέμηση της διάδοσης ακραίων ιδεών και την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες πρόταση για την αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών διαμοίρασης περιεχομένου για τρομοκρατικούς σκοπούς. Οι διαδικτυακές εταιρείες θα πρέπει να αφαιρούν περιεχόμενο που σχετίζεται με την τρομοκρατία εντός μιας ώρας από τη σχετική εντολή από τις Αρχές.

  «Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα με το τρομοκρατικό υλικό που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο εδώ και καιρό. Αυτή η προπαγάνδα μπορεί να συνδεθεί με πραγματικά περιστατικά τρομοκρατικής βίας και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να μπορούν να αναλάβουν αποφασιστική δράση» δήλωσε ο εισηγητής της πρότασης και βρετανός ευρωβουλευτής Daniel Dalton.

  Τι θεωρείται
  τρομοκρατικό περιεχόμενο

  Τι αποτελεί όμως τρομοκρατικό περιεχόμενο; Η νομοθεσία αφορά κάθε ψηφιακό υλικό – όπως κείμενο, εικόνες, ηχογραφήσεις ή βίντεο – το οποίο «υποκινεί ή καλεί στην τέλεση ή τη συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, ή προάγει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας», καθώς και περιεχόμενο που παρέχει οδηγίες για την παραγωγή και χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων και άλλων όπλων για τρομοκρατικούς σκοπούς.

  Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι το ψηφιακό περιεχόμενο που διανέμεται για εκπαιδευτικούς, δημοσιογραφικούς ή ερευνητικούς σκοπούς θα πρέπει να προστατεύεται, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι η έκφραση αμφιλεγόμενων ή μαχητικών απόψεων σε ευαίσθητα πολιτικά ερωτήματα δεν θα πρέπει να θεωρείται τρομοκρατικό ψηφιακό υλικό.

  Αφού μια διαδικτυακή πλατφόρμα, που φιλοξενεί περιεχόμενο που «ανεβάζουν» οι χρήστες, όπως το Facebook και το YouTube, και η οποία παρέχει υπηρεσίες εντός της ΕΕ, λάβει εντολή για την αφαίρεση περιεχομένου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, θα έχει μία ώρα για να το αφαιρέσει ή να καταργήσει την πρόσβαση σε αυτό από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

  Ωστόσο, δεν θα είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τις πληροφορίες που οι χρήστες μεταφέρουν ή αποθηκεύουν μέσω της πλατφόρμας της, ούτε θα πρέπει να αναζητεί ενεργά σημάδια παράνομης δραστηριότητας. Γι’ αυτό δεν προβλέπεται η χρήση φίλτρων για το σύνολο του περιεχομένου.

  Οι εταιρείες που δεν θα εφαρμόσουν τη νέα νομοθεσία σε περίπτωση επίμονων παραβάσεων θα βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις ύψους μέχρι 4% του παγκόσμιου τζίρου τους.

  Πότε θα γίνεται εφαρμογή
  συγκεκριμένων μέτρων

  Ωστόσο, για να στηριχθούν οι μικρότερες πλατφόρμες, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι αν μια εταιρεία δεν έχει λάβει εντολή αφαίρεσης περιεχομένου στο παρελθόν, η αρμόδια αρχή θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί της για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες και τις προθεσμίες τουλάχιστον 12 ώρες προτού εκδώσει την πρώτη εντολή αφαίρεσης περιεχομένου.

  Αν μια εταιρεία έχει δεχθεί σημαντικό αριθμό τέτοιων εντολών, οι Αρχές μπορούν να ζητήσουν την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων (π.χ. την υποβολή τακτικών εκθέσεων στις Αρχές ή την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας).

  Τα μέλη της επιτροπής του ΕΚ για τις Πολιτικές Ελευθερίες συμφώνησαν να μην εισαγάγουν την υποχρέωση να παρακολουθείται το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των αυτοματοποιημένων εργαλείων.

  «Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να είναι λογική και να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες, προκειμένου να προστατευθεί η ελευθερία του λόγου. Χωρίς δίκαιες διαδικασίες, υπάρχει κίνδυνος να αφαιρεθεί παραπάνω υλικό από αυτό που χρειάζεται, καθώς οι εταιρείες λογικό θα είναι να υιοθετήσουν μια υπερπροστατευτική προσέγγιση για να προφυλαχθούν. Δεν θα πρέπει επίσης σε καμία περίπτωση να οδηγηθούμε από την πίσω πόρτα σε γενικευμένη παρακολούθηση περιεχομένου» καταλήγει ο κ. Dalton.

  Η πρόταση πέρασε με 308 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 70 αποχές, ωστόσο η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές του Μαΐου, θα είναι αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Υπουργών για την τελική μορφή του κειμένου.

  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk