Τεράστια πυρκαγιά κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων  καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες το επισκέπτονταν κάθε χρόνο.

Οι φλόγες, που ξεκίνησαν το απόγευμα, έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία.

«Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτίριο» σχολίασε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος παρακολουθούσε από μπαλκόνι πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

Οι εικόνες από το σημείο της καταστοφής είναι απερίγραπτές  και τα πρώτα πλάνα αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, με τις Αρχές να βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να διασώσουν ό,τι μπορούν, ενώ στο σημείο έχει σπεύσει και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν,  ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για «συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος, βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας».

Με μηνύματα τους στο Twitter, χιλιάδες άνθρωποι περιγράφουν τα συναισθήματά τους, βλέποντας τη Notre Dame στις φλόγες, ενώ τις προσευχές τους στέλνουν ηγέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τη φρίκη του για την πυρκαγιά, προτρέποντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να «δράσουν γρήγορα», εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να σβήσει. Πρέπει να δράσετε γρήγορα» ανέφερε σε tweet του ο Τραμπ.

Την οδύνη της εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται είναι οδυνηρές. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με ανάρτηση του στο Twitter και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δηλώνοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, εκφράζοντας όπως είπε τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.

Στο πλευρό του Παρισιού βρίσκεται το Λονδίνο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Σαντίκ Καν, ενώ μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

«Ραγίζουν καρδιές οι σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα. #NotreDame» έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

Την βαθύτατη οδύνη του για την καταστροφή που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά εξέφρασε μέσω Twitter και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες. Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα ιστορικό και θρησκευτικό ορόσημο του Παρισιού, της Γαλλίας και ολόκληρης της Ευρώπης. Όλες οι σκέψεις και οι προσευχές μας στρέφονται στο γαλλικό λαό απόψε» αναφέρει στην ανάρτηση του ο Κ. Μητσοτάκης.

Στο πλευρό της Γαλλίας στέκεται και η UNESCO προκειμένου να διασωθεί ένα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού.

Όπως δήλωσε η Οντρεΐ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ, «η UNESCO στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά».

Υπενθυμίζεται πως η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.