Σε συγκέντρωση – δημόσια συζήτηση με θέμα τη διαχείριση των λόφων απέναντι από την Ακρόπολη στην οποία συμμετείχαν ελάχιστα άτομα τόσο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανοιχτής Πόλης», Ρήγας Αξελός και Ακης Παπασαράντης όσο και ο υποψήφιος δήμαρχος με την «Ανταρσία στης Γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου, δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι στην οποιαδήποτε προσπάθεια περίφραξης του χώρου.

Παρά το γεγονός ότι τους πρώτους 7 μήνες του 2018 είχαν σημειωθεί στην περιοχή περισσότερες από 60 ληστρικές επιθέσεις εναντίον ελλήνων και τουριστών, παρά το γεγονός ότι ένας αθώος 25χρονος, ο Νικόλας Μουστάκας, δολοφονήθηκε στην περιοχή ύστερα από επίθεση που δέχτηκε στον λόφο του Φιλοπάππου και οι τρεις υποψήφιοι τόνισαν ότι δεν θα συμφωνήσουν με κανέναν τρόπο στην περίφραξη του χώρου, που θα εξασφάλιζε και την αποτελεσματική προστασία των επισκεπτών, τουλάχιστον τις βραδινές ώρες.

«Είμαστε σφόδρα αντίθετοι στην περίφραξη του Φιλοπάππου και της Πνύκας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Αξελός, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στη δολοφονία του άτυχου 25χρονου χαρακτηρίζοντάς την «ατυχές έγκλημα».

«Η πρόταση ήταν μετά από ένα ατυχές έγκλημα που έγινε εδώ, που γίνονται παντού βέβαια αυτά, να περιφράξουμε τον λόφο του Φιλοπάππου. Η πρόταση ήταν από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών. Εγινε ολόκληρη συζήτηση, ήμασταν αντίθετοι στην περίφραξη αυτή, εντελώς αντίθετοι, με τη λογική ότι εδώ μεγαλώσαμε εμείς, από τα 15 μας – 16μας κάναμε τα πρώτα μας ραντεβού, εδώ πίναμε τους καφέδες μας στα κρυφά. Εδώ ήταν ένας χώρος ευτυχίας, χαράς και βόλτας μέχρι και αργά το βράδυ. Βεβαίως να αυξηθούν οι περιπολίες, αλλά αυτός ο χώρος δεν μπορεί να περιφραχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Αξελός. Βέβαια ξεχνάει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει ριζικά από την εποχή που εκείνος ήταν 15 – 16 ετών. Η περιοχή τα τελευταία χρόνια είχε καταντήσει μια επικίνδυνη παγίδα για τους επισκέπτες της με συμμορίες ημεδαπών και αλλοδαπών να λυμαίνονται τον χώρο, επιτιθέμενοι σε έλληνες και τουρίστες.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ Κωνσταντίνου και αναφερόμενος στην προσπάθεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας να περιφράξει τον λόφο της Πνύκας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πήγανε να βάλουν τα κάγκελα, αλλά ευτυχώς ήρθανε κάποιοι και τα γκρεμίσανε».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένας υποψήφιος δήμαρχος συγχαίρει τις παράνομες προσπάθειες ορισμένων να σταματήσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο την περίφραξη ενός χώρου που παραμένει ένα ξέφραγο αμπέλι και με την αποδυνάμωση της αστυνομίας τραγικά απροστάτευτος.

Οι επιθέσεις ξανάρχισαν

Την ώρα που ο κ Αξελός νοσταλγεί τα ελεύθερα χρόνια της εφηβείας του και ο κ Κωνσταντίνου συγχαίρει αυτούς που καταστρέφουν δημόσια περιουσία (εκτός από τα κάγκελα που ξηλώθηκαν, καταστράφηκαν επίσης και οι κάμερες ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή) οι επιθέσεις έχουν ξαναρχίσει στην περιοχή.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 13.00 στα Κιμώνια μνήματα δύο νεαρές αγγλικής καταγωγής δέχτηκαν επίθεση από δύο αλλοδαπούς που προσπάθησαν να τις ληστέψουν. Οι δύο γυναίκες έβαλαν τις φωνές και ήταν τυχερές επειδή εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ένα γκρουπ με τουρίστες με αποτέλεσμα οι δύο δράστες να τραπούν σε φυγή.

Επίσης χθες Κυριακή 14 Απριλίου, στις 7.15 το πρωί μια νεαρή επίσης αγγλικής καταγωγής δέχτηκε επίθεση από δύο άτομα τα οποία την απείλησαν με μαχαίρι και της απέσπασαν όλα της τα προσωπικά αντικείμενα.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Κυριακή ομάδα αναρχικών είχαν επιτεθεί ενάντια στα φυλάκια των αρχαιοφυλάκων, είχαν καταστρέψει την μπάρα στην είσοδο του χώρου και είχαν γράψει συνθήματα εναντίον της αρχαιολογικής υπηρεσίας, σε έναν χώρο που είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός εδώ και πολλά χρόνια.

Δυστυχώς ούτε ο κ Αξελός, ούτε ο κ Κωνσταντίνου ήταν εκεί για να βοηθήσουν τις άτυχες γυναίκες.

Αρχαιολόγοι και αρχιφύλακες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν χαρακτηριστικά ότι με την αύξηση των τουριστών, θα αυξηθούν και οι επιθέσεις και δυστυχώς η αστυνομία, όσο και αν θέλει, δεν μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τους επισκέπτες του χώρου.