Στην εθνική γιορτή της Ουγγαρίας στις 15 Μαρτίου δεν πήγαν όλοι οι Ούγγροι να ακούσουν την παραδοσιακή εθνικιστική ομιλία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Οι μοντέρνοι κάτοικοι της Βουδαπέστης που είναι μορφωμένοι, μιλούν ξένες γλώσσες και είναι ανοιχτοί προς τον κόσμο προτίμησαν να πάνε σε μια αίθουσα χωρητικότητας 3.200 ατόμων για να προσευχηθούν ομαδικά με τον γιο του Ορμπαν, Γκάσπαρ.

Στους δημοσιογράφους απαγορεύτηκε να μπουν στην αίθουσα και από το κοινό ζητήθηκε να καταγγείλει όσους κρατούσαν σημειώσεις. Διότι οι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται έντονα για αυτόν τον φοιτητή Νομικής ο οποίος, αφού κρέμασε τα παπούτσια τού επαγγελματία ποδοσφαιριστή, το 2015 έγινε ευαγγελιστής ιεροκήρυκας. Γεννημένος πριν από 27 χρόνια, λέει ότι τον άγγιξε η χάρη του Θεού στη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής στην Ουγκάντα. Μαζί με δυο φίλους του, ίδρυσαν τη δική τους εκκλησία που ονομάζεται Felhaz (Οίκος) και κινείται στις παρυφές του πεντηκοστιανισμού, κινήματος το οποίο ιδρύθηκε το 1906 στις ΗΠΑ και έχει σχεδόν 300 εκατ. πιστούς στις πέντε ηπείρους. Ο Γκάσπαρ Ορμπαν δηλώνει ότι θέλει να αφιερώσει τη ζωή του στη θρησκεία.

Ο «Monde» κατάφερε να μπει στην εκδήλωση της 15ης Μαρτίου. Εκεί ο υιός Ορμπαν – ο μοναδικός γιος του πρωθυπουργού που έχει και τέσσερις κόρες – με τα μακριά μαλλιά του δεμένα κότσο, ξεκούμπωτο μπορντό πουκάμισο και από μέσα μαύρο μπλουζάκι, τζιν και αθλητικά παπούτσια, είχε «λογοδιάρροια» (έκφραση που χρησιμοποιεί η γαλλική εφημερίδα) ως τις 3 τα ξημερώματα. Το θέαμα ήταν αμερικανικού τύπου, με γιγαντοοθόνες, συγκρότημα χριστιανικού ροκ, εξελιγμένο φωτισμό και το κοινό να πέφτει σε συλλογικό τρανς.

Στόχος ο προσηλυτισμός

«Ακόμη και στις 15 Μαρτίου πρέπει να δοξάζουμε τον παντοδύναμο» είπε ο Γκάσπαρ Ορμπαν και κάλεσε τους πιστούς να κλείσουν τα μάτια τους για να γιατρευτούν. Μοιάζει να έχει κληρονομήσει τη ρητορική δεινότητα του πατέρα του. Ανάμεσα σε δύο καλέσματα για δωρεές, ρώτησε το κοινό αν κάποιος έσπασε πρόσφατα το δάχτυλό του. Καμιά δεκαριά άτομα σήκωσαν το χέρι. Τότε όλοι κοινώνησαν για να γιατρέψουν τα σπασμένα δάχτυλα. Κάποιος ονόματι Γεδεών άρπαξε το μικρόφωνο και φώναξε: «Εγινε θαύμα! Κύριε, σε ευχαριστούμε που γιάτρεψες το αριστερό μου χέρι!». Οι πιστοί τραγούδησαν «Γνωρίζω επιτέλους τι είναι ελευθερία» και «Σωτήρα, η μοναχική καρδιά μου σε περίμενε».

Σε μια γωνία πωλούνταν τα βιβλία του Τζόελ Οστιν – του κυριότερου πάστορα της Εκκλησίας του Λέικγουντ, μίας από τις ισχυρότερες ευαγγελικές εκκλησίες στις ΗΠΑ – μεταφρασμένα στα ουγγρικά. «Ημουν καθολική, άρχισα να διαβάζω τη βίβλο και έγινα χαρισματική χριστιανή. Σώθηκα!» είπε μια πιστή.

Ενας από τους στόχους του Γκάσπαρ Ορμπαν είναι να προσηλυτίσει τους Ούγγρους που είναι 18 ως 30 ετών. Προς το παρόν τον ακολουθούν μερικές χιλιάδες συμπατριώτες του, κυρίως στα σόσιαλ μίντια. «Ο πατέρας μου με στηρίζει πολύ, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν καταλαβαίνει τι κάνω» είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του σε ουγγρικό εβδομαδιαίο έντυπο. Γενικώς αποφεύγει να μιλάει για την οικογένειά του όταν τον ρωτούν δημοσιογράφοι.

Είναι άγνωστο αν ο Βίκτορ Ορμπαν αποδέχεται την πίστη του γιου του. Ο ίδιος προέρχεται από καλβινιστικό περιβάλλον και σήμερα εργάζεται για την «επαναχριστιανοποίηση» της Ουγγαρίας.

Στην τελευταία απογραφή, το 2011, το 39% των Ούγγρων δήλωσαν καθολικοί και 11% προτεστάντες. Οι «νέες εκκλησίες» παραμένουν περιορισμένης εμβέλειας στη χώρα.