Με απόφαση της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη ιδρύεται Μηχανοκίνητο Τμήμα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το «Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων» θα έχει ως έδρα την 1η ΕΜΑΚ και ως αποστολή την ενίσχυση του έργου του ΠΣ σε 24ωρη βάση, εξασφαλίζοντας την άμεση κινητοποίηση με πυροσβεστικά οχήματα, υλικά και μέσα για την ταχεία αντιμετώπιση συμβάντων ανά την επικράτεια.

Όπως σημειώνεται «μέχρι σήμερα, σε συμβάντα που αντιμετωπίζονται από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, συνδράμουν υπηρεσίες από γειτονικές περιοχές εάν το συμβάν είναι εκτεταμένο, ή και από όλη την επικράτεια, εάν είναι μεγαλύτερης έκτασης. Αυτός ο τρόπος υποστήριξης της επιχειρησιακής δράσης μεταξύ των υπηρεσιών επιφέρει την αποδυνάμωσή τους σε περίπτωση ταυτόχρονης εκδήλωσης πυρκαγιών στις περιοχές αρμοδιότητάς τους.»

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως το πρόβλημα αυτό έρχεται να επιλύσει το «Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων» το οποίο θα τελεί σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας και δράσης, ώστε να καθίσταται δυνατή η κινητοποίηση και προώθησή του σε όλη την επικράτεια, ακόμη και με αεροπορικά μέσα εφόσον απαιτηθεί.

Το Μηχανοκίνητο Τμήμα θα απαρτίζεται από περίπου 200 πυροσβέστες, οι οποίοι θα διαθέτουν τουλάχιστον 20 πυροσβεστικά οχήματα και τον ανάλογο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του προσωπικού, το ΠΣ προχωράει άμεσα στην πρόσληψη 876 Πυροσβεστών Πενταετούς Απασχόλησης, οι οποίοι είναι από τους επιτυχόντες που προέρχονται από τον οικείο πίνακα επιλαχόντων εποχικών, οι οποίοι από συμβασιούχοι μετατρέπονται σε επί θητεία προσωπικό.

Οι 56 μόνιμοι δόκιμοι Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων προέρχονται από τον πίνακα επιλαχόντων του οικείου διαγωνισμού του 2011 και η όλη διαδικασία αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου.