Με ένα τριήμερο γεμάτο ομιλίες και workshops θα γιορτάσει το Impact Hub Athens τα 5 του χρόνια στις 28, 29 και 30 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια του #5yearsofimpact, που θα πραγματοποιηθεί τόσο στον πολυχώρο του Impact Hub Athens στου Ψυρρή όσο και στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ειδικοί, επαγγελματίες, «περίεργοι» και ενδιαφερόμενοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών θα συναντηθούν για να διερευνήσουν, να συζητήσουν και να σχεδιάσουν βασικά θέματα του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Τι αναδύεται; Γιατί η κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα είναι καθοριστικής σημασίας τα επόμενα 5 χρόνια; Πού πρέπει να αφιερώσουμε τις δυνάμεις μας και ποια είναι τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για να συμβάλουμε στη θετική αλλαγή; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα κληθούν οι συμμετέχοντες να απαντήσουν κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Το ξεκίνημα το 2013

Το Impact Hub Athens άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Καραϊσκάκη, στου Ψυρρή, το καλοκαίρι του 2013 και οι ιδρυτές του, Σόφη ΛάμπρουΔημήτρης Κοκκινάκης, ξεκίνησαν με σκοπό να δημιουργήσουν μια δυναμική κοινότητα ατόμων και οργανισμών, που μέσα από τις επιχειρηματικές δράσεις θα μπορούσε να προκαλέσει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω του παγκόσμιου δικτύου του Impact Hub.

Εκτοτε, ιδέες όπως η «κοινωνική επιχειρηματικότητα», η «κοινωνική καινοτομία», ακούγονται δυνατά και η επιδίωξη του θετικού κοινωνικού αντικτύπου μπήκε στον κεντρικό κοινωνικό και πολιτικό διάλογο.

«Διαμορφώνοντας έναν συνεργατικό χώρο που μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει 700 μέλη, φτιάξαμε τις προϋποθέσεις ώστε δημιουργικοί άνθρωποι να συναντώνται, να συνδέονται, να συνεργάζονται, να συν-δημιουργούν. Με αφετηρία το Impact Hub Athens, περίπου 200 επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό προσανατολισμό έχουν υποστηριχθεί και έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα, ενώ παράλληλα έχουμε λειτουργήσει ως φυτώριο (incubator) και ως επιταχυντής (accelerator) σε 100 ανερχόμενες κοινωνικές επιχειρήσεις, ενώ μέσω των δράσεών μας έχουν δοθεί περισσότερα από 600.000 € σε κοινωνικές επιχειρήσεις και έχουν δημιουργηθεί 150 νέες θέσεις εργασίας» αναφέρουν οι ιδρυτές του Impact Hub Athens.

Εφτασε η στιγμή που η ομάδα που μίλησε για πρώτη φορά, πριν από 5 χρόνια, για την κοινωνική επιχειρηματικότητα να ξεκινήσει τις συζητήσεις με ερευνητές από κορυφαία πανεπιστήμια, δημιουργικούς επαγγελματίες και φορείς από όλον τον κόσμο για ό,τι θα καθορίσει την εξέλιξη του κοινωνικού οικοσυστήματος την επόμενη πενταετία.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι ιδρυτές του Impact Hub Athens, να χαράξουν μαζί τους και μαζί με την ολοένα και μεγαλύτερη εγχώρια κοινότητα τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα βήματα μεγιστοποίησης του θετικού κοινωνικού αντικτύπου, τα βήματα που θα επηρεάσουν περαιτέρω τις κοινωνικές αλλαγές.

Θέλοντας να προσφέρουν διαφορετικά ερεθίσματα στους συμμετέχοντες, θα προσεγγίσουν διαδραστικά τα θέματα με διαφορετικά μέσα και μορφές: από συζητήσεις και ομιλίες σε πάνελ, σε εργαστήρια (workshops), από ταινίες μέχρι πρακτικές παρεμβάσεις.

Οι στιγμές που ξεχώρισαν

Ανάμεσα στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που πήραν οι άνθρωποι του Impact Hub Athens ξεχωρίζουν οι εκθέσεις κοινωνικής οικονομίας που διοργάνωσαν μαζί με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δίνοντας ουσιαστική ώθηση στη συνεργασία και στον διάλογο μεταξύ των μελών του ελληνικού οικοσυστήματος κοινωνικής επιχειρηματικότητας καθώς και η ανάθεση της διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στην οποία με βασικούς πυλώνες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και φυσικά την κοινωνική επιχειρηματικότητα προωθείται η κοινωνική συνοχή και η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και έχουν βοηθηθεί περισσότερες από 200 ευάλωτες ομάδες.

Επίσης, συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω των οποίων παρεμβαίνουν σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το «HYDROUSA», που παρέχει καινοτόμες, ανανεωτικές λύσεις κυκλικής οικονομίας για τη διαχείριση των υδάτων στα νησιά.

Τέλος, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια μεθοδολογία του El Sistema και τη μουσική ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης και ενδυνάμωσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων έχουν δημιουργήσει την «Κυψέλη Μουσικής», ένα πρόγραμμα για παιδιά και νέους.

Info

5 years of Impact

Πότε: 28-30 Μαρτίου 2019.

Πού: Impact Hub Athens – Καραϊσκάκη 28, 10554, Αθήνα.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης – Φωκίωνος Νέγρη 42, 11361, Αθήνα.

Δηλώσεις συμμετοχής:  https://5yrsofimpact.eventbrite.com/