Επί πέντε χρόνια ως καμαριέρα στο Τραμπ Νάσιοναλ Γκολφ Κλαμπ στο Νιου Τζέρσεϊ, η Βικτορίνα Μοράλες στρώνει το κρεβάτι του Ντόναλντ Τραμπ όταν επισκέπτεται το κλαμπ, καθαρίζει την τουαλέτα του και ξεσκονίζει τα κρυστάλλινα τρόπαια του γκολφ. Η μικροκαμωμένη αυτή γυναίκα, που καλλιεργούσε καλαμπόκι στη Γουατεμάλα, πήγε παράνομα στις ΗΠΑ το 1999 και προσελήφθη στην επιχείρηση του Τραμπ το 2013.

Οπως και άλλοι εργαζόμενοι στο πολυτελές γκολφ κλαμπ του προέδρου στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσεϊ, η 45χρονη Μοράλες παραμένει παράνομη στις ΗΠΑ. Αν και ο Τραμπ δηλώνει ότι στις επιχειρήσεις του δεν εργάζεται ούτε ένας παράνομος μετανάστης, ένας υπάλληλος του γκολφ κλαμπ οδηγεί καθημερινά τη Μοράλες και άλλους συναδέλφους της στη δουλειά διότι, όντας χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ, δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν άδεια οδήγησης.

Οι προσβολές για μετανάστες

Αν και έχει πάει μόνο δύο χρόνια σχολείο, η Μοράλες έχει ασυνήθιστη πρόσβαση στον Τραμπ: καθαρίζει τη βίλα του ενώ εκείνος βλέπει τηλεόραση και κάθεται παράμερα όταν τον επισκέπτονται υπουργοί. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έβλεπα τόσο σημαντικούς ανθρώπους από τόσο κοντά» είπε πρόσφατα στους «New York Times».

Αποφάσισε να μιλήσει επειδή έχει προσβληθεί από τις δηλώσεις του προέδρου για τους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική. «Μας έχουν κουράσει οι προσβολές, ο τρόπος που μιλάει για εμάς ενώ γνωρίζει ότι τον βοηθάμε να βγάλει λεφτά» πρόσθεσε. «Κουραζόμαστε για να ικανοποιήσουμε κάθε του ανάγκη και είμαστε αναγκασμένοι να ανεχόμαστε την ταπείνωση». Στις προσωπικές τους επαφές, περιγράφει τον Τραμπ ως απαιτητικό αλλά ευγενικό που ενίοτε μοιράζει φιλοδωρήματα των 50 ή 100 δολαρίων. Η Μοράλες κερδίζει 13 δολάρια την ώρα από την εργασία της στο κλαμπ. Ο Τραμπ άνοιξε το πολυτελές γκολφ κλαμπ στο Νιου Τζέρσεϊ το 2004. Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε αγοράσει 2.000 στρέμματα από επενδυτές στα οποία κατασκεύασε δύο γήπεδα γκολφ με 18 τρύπες, των οποίων ο σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από τους κήπους των Βερσαλλιών. Η εγγραφή στο κλαμπ κοστίζει 100.000 δολάρια.

Ο λεπτολόγος πρόεδρος

Συνολικά εργάζονται εκεί από 40 έως 80 υπάλληλοι, ανάλογα με την εποχή. Οι περισσότεροι είναι ξένοι. Ποτίζουν και κουρεύουν το γκαζόν, και καθαρίζουν και συντηρούν τις βίλες και τις σουίτες που είναι χτισμένες γύρω από μια θερμαινόμενη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Ο Τραμπ έχει περάσει γύρω στις 70 μέρες στο Μπεντμίνστερ αφότου ανέλαβε πρόεδρος. Διαθέτει μια διώροφη βίλα μέσα στο γκολφ κλαμπ. Το ίδιο και η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, που μάλιστα παντρεύτηκαν εκεί το 2009. Αλλη πρώην εργαζόμενη στο κλαμπ, η 46χρονη Σάντρα Ντίας από την Κόστα Ρίκα, είπε στους «New York Times» ότι έπλενε και σιδέρωνε τα λευκά σώβρακα του Τραμπ, τα ρούχα με τα οποία παίζει γκολφ καθώς και τα σεντόνια και τις πετσέτες του. Οτιδήποτε ανήκει στον Τραμπ, στη Μελάνια ή στον γιο τους Μπάρον πλένεται με ειδικό απορρυπαντικό σε ένα μικρότερο, χωριστό πλυντήριο.

«Είναι πολύ λεπτολόγος με τα πάντα. Αν καταφθάσει ξαφνικά, όλοι τρέχουν γύρω-γύρω σαν τρελοί» επειδή ο Τραμπ εξετάζει τα πάντα προσεκτικά, πρόσθεσε η Ντίας. Θυμάται ότι κάποια στιγμή το 2012, ο Τραμπ την πλησίασε και της ζήτησε να τον ακολουθήσει στη βίλα του, ένα ανακαινισμένο αρχοντικό γεωργιανού ρυθμού της δεκαετίας του 1930. Εκεί, ο μετέπειτα πρόεδρος έλεγξε με τα δάχτυλά του τις κορνίζες των κάδρων και τις επιφάνειες των τραπεζιών για να δει αν είχαν σκόνη. «Εκανες εξαιρετική δουλειά» της είπε και της έδωσε ένα 100δόλαρο.

Το ξέσπασμα για τον λεκέ

Την ίδια χρονιά όμως, ο Τραμπ είχε ένα άσχημο ξέσπασμα επειδή ο γιακάς της λευκής του μπλούζας με την οποία θα έπαιζε γκολφ είχε κάτι πορτοκαλί λεκέδες οι οποίοι, σύμφωνα με την Ντίας, ήταν υπολείμματα του μέικαπ που φορούσε και δεν έβγαιναν εύκολα.

Η Μοράλες λέει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τη μέρα που ο Τραμπ περνούσε με το αυτοκινητάκι του γκολφ ενώ εκείνη προσπαθούσε να καθαρίσει τα τζάμια των ψηλών, αψιδωτών παραθύρων. Επειδή είναι πολύ κοντή, δεν μπορούσε να φθάσει το επάνω τμήμα τους. Τότε ο Τραμπ σταμάτησε, πήρε το πανί της και τα καθάρισε εκείνος. Τη ρώτησε το όνομά της και από πού κατάγεται. «Από τη Γουατεμάλα» του απάντησε. «Οι άνθρωποι από τη Γουατεμάλα εργάζονται σκληρά» της είπε και της έδωσε ένα 50δόλαρο.

Αφότου ο Τραμπ εξελέγη στον Λευκό Οίκο, η Μοράλες και αρκετοί συνάδελφοί της ενοχλούνται από τα υποτιμητικά του σχόλια για τους μετανάστες από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Τα σχόλια του προέδρου ενθαρρύνουν και άλλους να τον μιμηθούν. Για παράδειγμα, ο προϊστάμενος καθαριότητας σχολιάζει συχνά την ευάλωτη θέση τους ως παράνομων μεταναστών και τους αποκαλεί «ηλίθιους λαθρομετανάστες» που έχουν λιγότερη εξυπνάδα από έναν σκύλο.

Ο φόβος της απέλασης

Η Ντίας έχει παραιτηθεί από το γκολφ κλαμπ εδώ και μερικά χρόνια και, εν τω μεταξύ, έχει νομιμοποιηθεί. Η Μοράλες γνωρίζει ότι θα αναγκαστεί να παραιτηθεί επειδή μίλησε στους «New York Times» αλλά φοβάται μήπως απελαθεί επειδή το παράνομο καθεστώς της πήρε δημοσιότητα. Δηλώνει βέβαιη ότι οι εργοδότες της – ίσως ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ – γνώριζαν πάντα ότι ήταν παράνομη.

«Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν ο σενιόρ αυτός να πιστεύει ότι έχουμε χαρτιά. Γνωρίζει ότι δεν μιλάμε αγγλικά» είπε στην εφημερίδα, στην οποία μίλησε στα ισπανικά. «Δεν μπορούσε να το φανταστεί;».