Εν μέσω αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα κριτήρια διορισμού δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλεί όλους τους πολίτες και ιδίως τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να υποβάλουν τα σχόλια, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, τα οποία – όπως αναφέρει – θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου ενώ οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν εκφραστεί ήδη αρνητικά στο προτεινόμενο σχέδιο. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας minedu.gov.gr όπου έχει τεθεί σε διαβούλευση το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου τονίζει:

«Τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, καθώς και των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το σύστημα αυτό αποσκοπεί στην κάλυψη, υπό τον έλεγχο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), τόσο των οργανικών κενών, όσο και των λειτουργικών αναγκών της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις αρχές της αξιοκρατίας, της ισότητας και της διαφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους τους πολίτες και, ιδίως, τους εκπαιδευτικούς και τα λοιπά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, να υποβάλουν τα σχόλια, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, τα οποία θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 4.1.2019».

Στα… κάγκελα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) υπογραμμίζει ότι το σχέδιο δεν καλύπτει τις ιδιαιτερότητες του Ε.Ε.Π. & του Ε.Β.Π. « Σαφώς και δεν ανταποκρίνεται και δεν καλύπτει τις ιδιαιτερότητες του Ε.Ε.Π. & του Ε.Β.Π. και αναμένουμε την εξειδίκευσή του, που είναι αναγκαία για τους κλάδους μας. Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας να μας απαντήσει ποια είναι η πρόβλεψή του για την εξειδίκευση των κριτηρίων που αφορά στους κλάδους μας και αν η διαβούλευση που θα γίνει θα είναι ουσιαστική   και όχι προσχηματική και για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς».

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ προτείνει τη δια ζώσης συνάντηση και διαβούλευση των τριών εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών με τον υπουργό Παιδείας σε σχέση με το ζήτημα των κριτηρίων και προσθέτει: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η πρόταση των κριτηρίων διορισμού δε μας καλύπτει και μας δημιουργεί περισσότερους προβληματισμούς αντί να τους επιλύει.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε την κάλυψη όλων των κενών σε Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με μόνιμους και μαζικούς διορισμούς και με κυρίαρχο κριτήριο την προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών που παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση τις υπηρεσίες τους σε όλα τα σημεία της χώρας».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ τονίζει ότι το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας υπάρχει «απαξίωση» της προϋπηρεσίας. Διαμηνύει, δε, ότι το σύστημα αυτό «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα». Όπως σημειώνουν, μάλιστα, στην ανακοίνωση «το σύστημα που ανακοινώθηκε, ουσιαστικά απαξιώνει την προυπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας».