• Αναζήτηση
  • Χριστόψωμο : Η παραδοσιακή συνταγή για τα Χριστούγεννα

    Στην ελληνική παράδοση βρίσκουμε πολλά Χριστόψωμα, απλά, συμβολικά, περίτεχνα με τα πλουμίδια του

    ΤοΒΗΜΑ Team

    Στην ελληνική παράδοση βρίσκουμε πολλά Χριστόψωμα, απλά, συμβολικά, περίτεχνα με τα πλουμίδια του.

    Υλικά

    440 gr. αλεύρι
    8 gr. μαγιά στιγμής ή 15 gr. νωπή
    60 ml. πετιμέζι
    350 ml. χλιαρό νερό
    1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
    Ελαιόλαδο
    Λίγο αλάτι
    Σουσάμι
    Αμύγδαλα

    Εκτέλεση βήμα-βήμα

    Σε ένα λεκανάκι κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό, περίπου μισό φλυτζάνι, το νερό, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

    Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, κατόπιν προσθέτουμε την κανέλα, το πετιμέζι, το υπόλοιπο νερό, το ξύσμα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

    Πλάθουμε ένα καρβελάκι αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
    Αφήνουμε το καρβελάκι να φουσκώσει για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο.

    Βυθίζουμε τα αμύγδαλα στην ζύμη σε όλη την επιφάνεια.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 175°C Κελσίου μέχρι να ροδίσει, περίπου 45 λεπτά.

    Αν θέλουμε μόλις βγεί από τον φούρνο ζεστό αλείφουμε με μέλι.

    Κόβουμε το Χριστόψωμο με το χέρι στο χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό γεύμα με γέλια, χαρά και ευχές.

    Χριστόψωμο: Σημειώσεις για την συνταγή:

    Αν δεν έχετε πετιμέζι χρησιμοποιήστε μέλι.
    Αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε λίγη ζυμη και να στολίσετε το Χριστόψωμο με πλουμίδια!

    Κοινωνία
    Σίβυλλα
    • Έντυπη έκδοση Η Mykonian μεταφορά Brancusi Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής δοκίμασε ένα μικρό κομμάτι από το περουβιανής προέλευσης φιλέτο του. Τον παρακολουθούσα μέσα... ΣΙΒΥΛΛΑ
    Helios Kiosk