Στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει επίσημη πολιτική του τον σκεπτικισμό για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα που τελείωσε την Παρασκευή στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, η αποστολή της κυβέρνησης Τραμπ υπερασπίστηκε τον άνθρακα ως μέσο παραγωγής ενέργειας και μπλόκαρε τη διατύπωση που υιοθετούσε μια δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα. Στο Κατοβίτσε έγινε εμφανές ότι ο Τραμπ δίνει τον τόνο και άλλοι ηγέτες ακολουθούν στην απόρριψη των επιστημονικών δεδομένων για το κλίμα ή στην άρνηση για ανάληψη δράσης για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Σαουδική Αραβία τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση για το κλίμα το τελευταίο διάστημα. Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα ήταν ανάμεσα σε εκείνες που μπλόκαραν την υιοθέτηση της έκθεσης του ΟΗΕ. Αυτή την εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας ότι χρειάζεται «περισσότερη έρευνα και ανάλυση» προκειμένου να καλυφθούν τα «κενά» στην επιστήμη για το κλίμα.

Και η Ρωσία ακολούθησε τα βήματα του Τραμπ, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αρνείται ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. «Γινόμαστε πραγματικά μάρτυρες της υπερθέρμανσης του πλανήτη» δήλωσε ο Πούτιν στην Εβδομάδα Ενέργειας στη Ρωσία τον Οκτώβριο. «Οι λόγοι ωστόσο παραμένουν αδιευκρίνιστοι, διότι δεν υπάρχει απάντηση όσον αφορά τις εκπομπές που προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα».

Σε Ευρώπη, Αυστραλία

Εν τω μεταξύ στην Αυστραλία ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ παραιτήθηκε τον Αύγουστο ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της Αυστραλίας σύμφωνα με τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα. Ο διάδοχός του, Σκοτ Μόρισον, υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει τη δέσμευση αλλά δεν έχει διευκρινίσει με ποιον τρόπο. Οι Αυστραλοί που αγωνίζονται για το περιβάλλον εξεπλάγησαν δυσάρεστα όταν η αποστολή της χώρας τους στάθηκε στο περιθώριο την ώρα που συζητιόταν στο Κατοβίτσε η υιοθέτηση της έκθεσης του ΟΗΕ. Στην Ευρώπη, πολλά από τα ανερχόμενα ακροδεξιά κόμματα αρνούνται ή υποβαθμίζουν την κλιματική αλλαγή – στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Πολωνία και αλλού. Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, ο οικοδεσπότης της διάσκεψης για το κλίμα, είναι ένθερμος υποστηρικτής της βιομηχανίας του άνθρακα.

Η Βραζιλία βρισκόταν κοντά στον στόχο για τον περιορισμό των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως και η Ιαπωνία και η Κίνα, αλλά πολλοί ανησυχούν ότι αυτό θα αλλάξει. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, που αναλαμβάνει πρόεδρος από την 1η Ιανουαρίου, δηλώνει ότι δεν ανήκει στους σκεπτικιστές του κλίματος, όμως η κυβέρνησή του μοιάζει αποφασισμένη να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι πολιτικές που έχει ανακοινώσει είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τον Αμαζόνιο, τον πνεύμονα της Γης.

Η επιρροή του σκεπτικισμού του Τραμπ για το κλίμα είναι σαφής, αναφέρει η «Washington Post». «Ανοιξε την πόρτα ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο περιθώριο να μπουν στο κέντρο της αίθουσας και να διαδώσουν το αβάσιμο μήνυμά τους» δήλωσε ο Κιθ Γκάμπι, εκπρόσωπος του Ταμείου για την Υπεράσπιση του Κλίματος, στην αμερικανική εφημερίδα.