Την ερχόμενη Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η διερευνητική εντολή της προέδρου της ιταλικής γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, σύμφωνα με υπόδειξη του ίδιου του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Σε δύο ημέρες, μετά τις συναντήσεις της με τα κόμματα, η Καζελάτι, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο και θα ενημερώσει τον Ματαρέλα, σχετικά με το αν θεωρεί ότι επιτελέσθηκε πρόοδος προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η πρώτη αντίδραση των Πέντε Αστέρων, όμως, ήταν αρνητική. Το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο πριν λίγο τόνισε εκ νέου ότι ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι πρέπει να διαλέξει αν θέλει να κυβερνήσει, ή να μείνει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τις περασμένες ημέρες, δε, η Ελιζαμπέτα Καζελάτι (η οποία προέρχεται από το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια) είχε δηλώσει ότι «ο αποκλεισμός του κόμματος του Μπερλουσκόνι από την νέα κυβέρνηση, αποτελεί πληγή για την Δημοκρατία».

Κατά τις διαβουλεύσεις της, πάντως, στα πλαίσια της διερευνητικής εντολής που της ανέθεσε ο ιταλός πρόεδρος αναμένεται να κρατήσει «ίσες αποστάσεις» από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.