Ως την πιο επικριτική από την έναρξη, το 2005, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ανακοίνωση του, εκφράζει ικανοποίηση για το περιεχόμενο της έκθεσης και επισημαίνει ότι, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της τουρκικής ηγεσίας, η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων, που απορρέουν από την ιδιότητα της υποψήφιας για ένταξη χώρας, έχουν απομακρύνει την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «γεγονός που καθιστά αδύνατο το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων».

Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται για πρώτη φορά αναφορά στις εξωτερικές (εγγυήσεις-ασφάλεια) πτυχές του Κυπριακού και καλείται η Τουρκία να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ως ιδιαίτερα σημαντικές το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου χαιρετίζει και τις αυστηρές συστάσεις της Κομισιόν προς την Άγκυρα για την επιθετική ρητορική έναντι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.