Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας και των ΗΠΑ, γι’ αυτό οι δύο χώρες πρέπει μακροπρόθεσμα ή ακόμη και αύριο να βρουν τρόπους συνεργασίας. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζόν Χάντσμαν σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στις σελίδες της αμερικανικής πρεσβείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Προσμένω ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων θα ανταποκρίνεται κατά κάποιο τρόπο στις ήδη διαμορφωθείσες πραγματικότητες» αναφέρει ο Χάνστμαν στο μήνυμά του και προσθέτει: «Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, διαφωνίες, θα υπάρξουν και ευχάριστες στιγμές, όταν θα μπορέσουμε να βρούμε από κοινού το κλειδί για την λύση κάποιου προβλήματος.

Μπορώ να αναφέρω παραδείγματα επιτυχούς συνεργασίας της Αμερικής με την Ρωσία και τομείς στους οποίους πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Ο ίδιος ο αμερικανός πρεσβευτής επισημαίνει ότι αρχικά πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών διανύουν σήμερα μια δύσκολη πορεία. Κατά την άποψη του, στη βελτίωσή τους θα μπορούσε να συμβάλει μια πιο υπεύθυνη στάση της Μόσχας για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα.

«Όμως, όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι ζητήματα που είναι εξαιρετικά σημαντικά για να προωθηθούν, όπως είναι η στρατηγική σταθερότητα, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η επίτευξη της ειρήνης στην Μέση Ανατολή, το βορειοκορεατικό ζήτημα, είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να επιλύσει αποτελεσματικά ένα οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα, χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον τραπέζι των συνομιλιών» λέει ο αμερικανός πρεσβευτής στο μήνυμα του, στο οποίο καταλήγει λέγοντας το εξής: «Πιστεύω ότι, μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως και αύριο, πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασίας, παρά τις δύσκολες συνθήκες».