Ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ενάντια στον ρώσο πρώην διπλό πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, και τη κόρη του, Γιούλια, έξω από το σπίτι τους στο Σάλσμπερι στην νότια Βρετανία τον περασμένο μήνα ήταν σε υγρή μορφή, δήλωσαν βρετανοί αξιωματούχοι.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, αξιωματούχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) της Βρετανίας, που χειρίζεται μια επιχείρηση καθαρισμού στο Σάλσμπερι, ανέφεραν ότι μια πολύ μικρή ποσότητα Novichok χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση και η ουσία ήταν σε υγρή μορφή.

Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι η δηλητηριώδης ουσία τοποθετήθηκε στην μπροστινή πόρτα της οικίας των Σκριπάλ, καθώς εκεί εντοπίστηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση της.

Η Defra τόνισε ότι εννέα σημεία, εκ των οποίων τρία στο κέντρο της πόλης του Σάλσμπερι, χρειάστηκαν σε κάποιο επίπεδο ειδικό καθαρισμό, ενώ κάποιες περιοχές που είχαν αποκλειστεί έπειτα από τη χημική επίθεση άνοιξαν και πάλι για το κοινό.

«Χάρη σε λεπτομερείς πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας και της επιστημονικής μας κατανόησης για το πως λειτουργεί ο παράγοντας, ήμασταν σε θέση να κατατάξουμε το πιθανό επίπεδο μόλυνσης σε κάθε σημείο και καταρτίζουμε προσαρμοσμένα σχέδια», δήλωσε ο επικεφαλής επιστηνομικός σύμβουλος της Defra, Ίαν Μπόιντ.

Ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε τα βρετανικά ευρήματα ότι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας της ομάδας Novitchok, που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ενάντια στους Σκριπάλ.